Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Sýrsky arcibiskup: Podajte nám pomocnú ruku

.filip Lehotský .rozhovory

V rámci Týždňa pomoci prenasledovaným kresťanom prišiel na Slovensko katolícky arcibiskup zo Sýrie Antoine Chahda. Čo prežívajú tamojší veriaci a ako im môže Slovensko pomôcť?

Sýrsky arcibiskup: Podajte nám pomocnú ruku filip lehotský

čo by Európania mali vedieť o súčasnej situácii v Sýrii a špeciálne o tamojších kresťanoch? 

Situácia sa zlepšila. Hlavný nápor v sýrskom konflikte poľavil, avšak neskončil sa. Vojna sa začala v roku 2011 v meste Daraa, následne sa presunula do sýrskeho mesta Homs, kde trvala jeden rok. Odtiaľ prešla do mesta Aleppo, kde trvala päť rokov. Aleppo bolo nedávno oslobodené a ľudia sa  upokojujú. Kresťania v našej krajine nežijú tak dobre ako pred vojnou, ale je tu nádej, že sa to znovu zlepší. Mnohí z nás prišli o rodiny. Všetky výbuchy a bomby tu zasiahli strach do sŕdc ľudí, ľudia preto cítili povinnosť opustiť mesto. V Aleppe bolo pred vojnou viac ako 300-tisíc kresťanov, teraz tu ostalo asi 40-tisíc. Tí, čo sa rozhodli ostať, žijú so svojou vierou, rozhodli sa ostať aj napriek ťažkým životným podmienkam. Keďže cirkev „kŕmi“ ich duše, rozhodla sa tam ostať s nimi. 

fotografie z médií vykresľujú Sýriu ako krajinu v ruinách. Niektoré sýrske mestá vyzerajú tak hrozivo ako Berlín po 2. svetovej vojne. Skončí sa niekedy vojna v Sýrii?

Nie všetko, čo vidíte v televízii, je pravda. Sýria nie je až tak zničená. Veľa utrpela útokmi a raketami, veľa častí je zničených, ale nie celá krajina. Z Aleppa vám môžem ukázať fotky, tiež si ich môžete prezrieť na internete. Centrum stále stojí, okolie mesta Aleppo a mesta Homs je však zničené. Samotné mesto je však v poriadku, ľudia žijú a aj vďaka Bohu nemáme väčšie problémy. Netreba vždy veriť médiám. Ak chcete vedieť, ako to naozaj je, ja vás pozývam do Sýrie, poďte sa na to pozrieť vlastnými očami.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite