Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Je príjemné byť majstrom sveta

.tomáš Kolár .rozhovory

Pred pár dňami sa stal šachovým majstrom sveta do 18 rokov na juniorskom šampionáte v Grécku. V rozhovore pre .týždeň opisuje svoje bezprostredné pocity, ako sa k šachu dostal, prípravu na majstrovstvá sveta a ďalšie šachové ciele. Viktor Gažík.

Je príjemné byť majstrom sveta ARCHÍV VIKTORA GAŽÍKA Viktor Gažík sa stal majstrom sveta do 18 rokov na šachovom juniorskom šampionáte v Grécku.

pred pár dňami si sa v Grécku stal majstrom sveta v šachu v kategórii do 18 rokov. Aký je to pocit? Už si si uvedomil, čo si dokázal? 

Je to príjemný pocit, byť prvým slovenským majstrom sveta. Predtým som bol nešťastne dva razy štvrtý.  Pevne verím, že moje víťazstvo pomôže k ďalšiemu rozvoju šachu na Slovensku a motivuje ostatných mladých na tvrdú prácu.

vo štvrtom kole si utrpel jedinú prehru na turnaji s neskorším strieborným medailistom Igorom Janikom z Poľska. Napriek tomu si zvíťazil, čo rozhodlo podľa tvojho názoru v tvoj prospech?

Predbehnutie Janika súviselo s rozdielnym štýlom hry. Janik hrá strategický, pokojný šach. Na druhej strane ja patrím k agresívnejším, priebojnejším šachistom, navyše s dobrým taktickým postrehom. Poľský šachista napríklad nedokázal vyhrať s medzinárodnými majstrami Srbom Mihajlom Radovanovičom a  Nemcom (arménskeho pôvodu) Ashotom Parvanyanom, ktorých som po dlhšom boji porazil.

ktoré partie boli pre teba najťažšie a prečo? 

Najťažšou bola partia ôsmeho kola proti talianskemu veľmajstrovi Moronimu. Po časovej kontrole (40. ťah) som dostal lepšiu pozíciu, ktorá sa však prakticky vyhráva len veľmi ťažko. Vedel som, že pri bezchybnej hre súpera sa moja pozícia nedá vyhrať. Jedinou metódou bolo „uštvať‘“ súpera, inými slovami čakať na postupné znižovanie času a zvyšovanie únavy u oboch hráčov. Podarilo sa a po vyše 6 hodinách a 116 ťahoch som si odniesol celý bod.

ako si sa pripravoval na svetovom šampionáte? 

Väčšinou som mal po odohratej partii fyzickú prípravu, približne hodinu behu s ostatnými slovenskými účastníkmi majstrovstiev sveta. Na ďalší deň som sa konkrétne pripravil na súpera po šachovej stránke, po naštudovaní materiálov som mal pred začatím ďalšieho kola niekoľkominútový intenzívny spánok.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite