Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zvrat v kauze Čapí hnízdo. Syn Andreja Babiša tvrdí, že ho z Česka uniesli, opozícia žiada pád vlády.

.matúš Dávid .rozhovory

Politické zemetrasenie v Česku. Investigatívni reportéri portálu Seznam Zprávy vyspovedali syna Andreja Babiša. Pre korupčnú kauzu okolo farmy Čapí hnízdo ho hľadá polícia. Ukryl český premiér svojho chorého syna? A hrozí pád Babišovej vlády? Odpovedá známy český novinár a komentátor Jindřich Šídlo.

Zvrat v kauze Čapí hnízdo. Syn Andreja Babiša tvrdí, že ho z Česka uniesli, opozícia žiada pád vlády. Diana Černáková/SITA

dvojica českých investigatívnych novinárov, Sabina Slonková a Jiří Kubík z portálu Seznam Zprávy, vypátrala syna českého premiéra Andreja Babiša, ktorého pre kauzu Čapí hnízdo už dlhšie hľadá polícia. Čo nové sa verejnosť z televíznej reportáže na Seznam TV dozvedela?

Najmä to, že Andrej Babiš ml., teda syn súčasného českého premiéra, ktorý žije vo Švajčiarsku a česká polícia ho dosiaľ nevypočula, hovorí, že bol nedobrovoľne, proti svojej vôli, umiestnený na polostrove Krym a menuje aj ľudí, ktorí sa mali na tom podieľať.

o koho ide?

O manželov Protopopovcov. Dita Protopopová je psychiatrička a niekdajšia kandidátka v komunálnych voľbách za hnutie ANO, zároveň však pracovala aj na českom ministerstve financií, keď mu šéfoval Andrej Babiš. Je tiež je autorkou lekárskej správy o zdravotnej nespôsobilosti Babiša mladšieho. Jej manžel, pán Protopopov, vraj bol ten, kto syna českého premiéra viezol na Krym a kto mu, aspoň podľa toho svedectva z reportáže, aj pichal nejaké injekcie. To je zásadná a dôležitá vec, najmä v tom kontexte, že český premiér je trestne stíhaný a kauza okolo farmy Čapí hnízdo stojí aj na svedectve jeho syna. Samotný Babiš mladší si nemyslí, že to jeho zavlečenie bola práca priamo jeho otca. Je tu však vážne podozrenie, že ľudia z okolia Andreja Babiša sa pokúsili premiérovho syna odstrániť z Česka, mimo dosahu vyšetrovacích orgánov.

prečo práve na Krym?

Je to zvláštne, no možno aj preto, že pán Protopopov je pôvodom Rus, ktorý v Česku žije dlhšie. Poznať to aj na jeho češtine, ktorá síce nie je jeho materským jazykom, ale už sa po česky naučil.

psychiatrička Dita Protopopová z Národného ústavu pre duševné zdravie údajne synovi premiéra Babiša povedala, že „buď ostane v ústave, alebo pôjde na prázdniny“. O čom to vypovedá?

Opäť vychádzame zo svedectva Andreja Babiša mladšieho uverejneného v reportáži a zdá sa, že to zatiaľ nemožno inak nezávisle overiť. Ale ten ústav pre duševné zdravie už vydal verejné stanovisko, v ktorom hovorí, že celú tú vec starostlivo vyšetrí. Dovtedy nechce nič komentovať, a preto asi musíme počkať na to, čo zistia. Zrejme to však berú vážne, pretože to stanovisko vyzeralo veľmi seriózne.

je podľa vás pravda, že dve dospelé deti českého premiéra sú psychicky choré, tak ako to sám tvrdí?

To nemôžem potvrdiť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite