Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kandidát na primátora Žiliny Fiabáne: Trestáme bezdomovcov a oligarchov nechávame tak, to sa musí zmeniť

.filip Lehotský .rozhovory

Má podporu opozičných strán aj iniciatívy Za slušné Slovensko. Napriek tomu má dvoch protikandidátov s podobnými voličmi, súboj s kandidátom Smeru tak ostáva nejasný až do konca.

Kandidát na primátora Žiliny Fiabáne: Trestáme bezdomovcov a oligarchov nechávame tak, to sa musí zmeniť filip lehotský Peter Fiabáne bol štyri volebné obdobia poslancom v Mestskom zastupiteľstve Žilina.

v žilinskom mestskom zastupiteľstve ste poslancom už štvrté volebné obdobie. Prečo ste sa rozhodli kandidovať za primátora až teraz?

Ponuku som dostal už aj pred štyrmi rokmi, vtedy som však odmietol. Musí to byť primárne moje rozhodnutie, nie niekoho iného. Nebol som ešte vtedy úplne pripravený a ani rozhodnutý do toho ísť. Poslancom som už dlho a je to prirodzený vývoj. V meste sa dejú veci, s ktorými nie som spokojný. Jediná možnosť ako to zmeniť, je z pozície primátora. Ak mám ešte niečo politicky dosiahnuť a osloviť ľudí, tak je to jedine z pozície primátora. 

ako člen SDKÚ ste vstúpili do komunálnej politiky počas primátorovania Jána Slotu, no neskôr ste zo strany odišli. V tom čase ste kandidovali na predsedu miestneho združenia a uchádzali ste sa o ňu spoločne s Martinom Kapitulíkom, ktorý aktuálne tiež kandiduje na post primátora. Pri tajnej voľbe ste vtedy očakávali, že zvolia vás, ale zvolili jeho. Bol to dôvod prečo ste z SDKÚ vystúpili?

Nie. Bolo za tým niekoľko faktorov. Prvým bol výber predsedu miestneho združenia po prehre Ivana Harmana v komunálnych voľbách. Od miestneho SDKÚ som po prehratých voľbách čakal istú sebareflexiu, no tá sa nedostavila. Ďalším momentom boli samotné voľby miestneho predsedu. Môj protikandidát to vtedy urobil politicky šikovnejšie. Ja som do toho vstupoval skôr naivnejšie. Myslel som, že musia prevážiť skôr hodnoty. Neuspel som. Definitívnym krokom k odchodu bola vtedajšia celoslovenská konferencia SDKÚ vo Zvolene. Dzurinda bol už nepopulárny a za predsedu zvolili Freša. Nevyhrala Žitňanská, ktorej som držal palce, ale Frešo. Vtedy nastal u mňa moment uvedomenia a  povedal som si, že už do tej strany nepatrím. Nepatrím medzi urážlivých ani samoľúbych ľudí, akceptoval som tieto fakty a rozhodol sa odísť.

boli ste aj v iných politických stranách?

Nie, ani som neuvažoval, ani neuvažujem. 

stoja za vami viaceré nezávislé osobnosti naprieč celou Žilinou. Podporu vám vyjadrili aj strany SaS, OĽaNO, hnutie Nova, OKS, Šanca, Progresívne Slovensko, no aj Sme rodina. Najmä pri poslednej zmienenej majú ľudia pochybnosti, keďže ľudia vnímajú pána Kollára skôr kontroverzne. Nemyslíte si, že vám táto podpora príde skôr na škodu, a že sa oplatí skôr strane Sme rodina, ktorá si tak môže dať aj marketingovú nálepku „Sme za Petra Fiabáneho“? 

Do boja o post primátora som sa pustil ako človek, ktorý spája, nie ako ten, ktorý rozdeľuje. Oslovili sme všetky stredopravé strany. Vami vymenované strany si ma vybrali ako človeka, ktorému túto podporu chcú dať. Čo sa týka pána Kollára, nemusíme zdieľať  všetky jeho hodnoty, pre mňa je však politickým partnerom, ktorý drží slovo. Strany, ktoré ma podporili, to urobili bez akéhokoľvek kladenia podmienok. Podporu sme nedostali len od strany Spolu, kde je väzba na kandidátku Chodelkovú a od KDH, ktorá rokovala s SNS o podpore viceprimátora Gromu.  Viem, že podporné strany sú v niektorých veciach úplne antagonistické, ale v niektorých otázkach aj vo veľkej politike spolupracujú. Dívam sa na to dobré, čo tie strany spája, nie čo ich rozdeľuje.

ak by vám chcela vyjadriť podporu Kotlebova strana ĽSNS, zvážili by ste to?

Určite nie. S ich myšlienkami sa nedokážem stotožniť.  

proti vám kandiduje aj hnutie Iná Žilina na čele s pani Ľudmilou Chodelkovou. Podľa prieskumov, ktoré máme k dispozícii, sa vaši voliči vo veľkej miere prekrývajú. V Žiline sa šepká o dohode s pani Chodelkovou, ktorej výsledkom bude odstúpenie jedného v prospech druhého, pričom kompenzáciou za odstúpenie bude miesto viceprimátora. Nie sú však takéto dohody práve vami spomínaným ústupkom, ktorý ste avizovali, že neurobíte? 

K žiadanej dohode zatiaľ nedošlo. Za mňa poviem jednoznačne, že dohode som otvorený. Zodpovednosť hovorí dohodnúť sa a nepremrhať príležitosť a ľudský kapitál. Podnikli sme kroky na dohodu. Odpoveď pani Chodelkovej zatiaľ nie je kladná. Ak si ľudia pozrú volebné preferencie, ktoré sa zatiaľ zásadným spôsobom nemenia, na stole je otázka, ako by sme sa mali dohodnúť. Ak by malo byť cenou dohody len miesto viceprimátora, tak to je kompromis, ktorý za to stojí. Chcem, aby však čitatelia pochopili, že odmietam robiť akýkoľvek obchod.

v Žiline dlhé roky prevádzkujete plaveckú školu, organizujete Žilinský triatlon, ste zanietený športovec. Budete ochotný urobiť kompromisy, že niekedy šport obetujete v prospech dôležitejších vecí a odsuniete ho úplne bokom?

Veľa ľudí vzhľadom na moju športovú kariéru vníma, že budem riešiť hlavne šport. Nie je to pravda. Mojich programových priorít je šesť a šport je len jednou z nich. Vôbec nie je na prvom mieste. Na prvom mieste sú služby mesta ako čistota, odpady, správa verejného priestoru, veci, ktoré by mali fungovať na sto percent.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite