Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Fascinuje ma, ako máme na Slovensku potrebu silou-mocou sa vyhraniť

.dominik Harman .rozhovory

Jakub Betinský už 11 rokov študuje v zahraničí. Žil v Taliansku, Belgicku a dnes aj s manželkou v Anglicku. Nahráva podcast Pravidelná dávka, kde približuje praktické a teoretické problémy, ktoré rieši jeho vedný odbor – filozofia.

Fascinuje ma, ako máme na Slovensku potrebu silou-mocou sa vyhraniť

v rozhovore sa dočítate, prečo začal s vydávaním podcastu, prečo je filozofia dôležitá pre každého človeka a ako vníma Slovensko pri pohľade zvonku. 

filozofický podcast. To nie je práve väčšinová predstava trávenia voľného času. 

Nie je (úsmev). Podcast bol v mojej hlave už dávno, sám ich počúvam už dlhé roky. Moja motivácia bola najmä popularizácia filozofie, ale aj istá forma smútku za domovom – chcel som začať niečo vracať späť na Slovensko, aj keď som ešte v zahraničí. Nadviazal som spoluprácu s projektom mužom.sk a odtiaľ to už išlo samo. 

ako si vyberáš témy na jednotlivé epizódy?

Nechcel som ísť do ťažkých filozofických problémov, ktoré nikoho nezaujímajú. Filozofia môže pôsobiť odťažito, ale v jej jadre sú základné otázky o živote, ktoré by mali trápiť každého človeka. Preto som aj môj podcast začal dvoma epizódami o šťastí a zmysluplnosti. Nasledovali témy ako utrpenie, charakter človeka či rôzne pohľady na morálku… Potom sme mali štvordielnu sériu o Tolkienovi a filozofii Pána prsteňov; a nedávno som hovoril o Antigone a povahe zákonov, Arendtovej a banalite zla a o Millovom chápaní slobody.   

prečo robíš podcast a nezvolil si inú formu komunikácie?

Podcast je jedna z najlepších súčasných foriem vzdelávania, a to z jednoduchého dôvodu: ľudia nikdy neboli zvyknutí učiť sa čítaním potichu. Čítalo sa vždy nahlas, a teda počúvalo. To, že si človek číta potichu sám pre seba, je až moderný výmysel. Počúvanie a učenie sa je pre nás teda veľmi prirodzené. 

„Životu bez filozofie sa nedá vyhnúť, je teda dôležité vedieť si vybrať tú správnu filozofiu.“

Ďalej ide, samozrejme, aj o to, že podcast vie byť „multitaskingový” – vieš popri ňom cestovať do práce, umývať si zuby, variť či športovať. A tiež je veľmi flexibilný. Na rozdiel od rádia je to počúvanie „šité na mieru” – môžeš počúvať, kedy chceš, čo chceš a niekedy aj viackrát to isté. 

ako vyzerá príprava takejto epizódy?

Príprava jednej epizódy mi trvá približne jeden pracovný deň, teda asi osem hodín. Myslím tým celý proces – od prvotnej myšlienky cez rozpracovanie témy až po napísanie celého textu, jeho nahratie, editovanie a publikáciu. Zatiaľ to popri akademickom výskume stíham, a už vyše štyroch mesiacov vychádza každú stredu nová časť.

Krása podcastov je v tom, že nevyžadujú drahú techniku. Všetko robím z jednej malej izby u nás doma v Durhame, na jeden externý mikrofón za pár desiatok eur.

prečo by ho mal človek počúvať? Prečo je filozofia dôležitá?

V Bologni som študoval aj ekonómiu a na jednej prednáške som sa pýtal profesorky, prečo sa viac nevenujeme otázke, čo to znamená niekomu dôverovať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite