Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ak bol Kočner kľúčovým objednávateľom vraždy, urobil to dosť amatérsky

.michal Magušin .matúš Baňovič .rozhovory .diskusia

Vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zatiaľ dospelo k obvineniu štyroch osôb. Hlavný objednávateľ známy nie je. Mohol by to byť Marián Kočner? Diskutujú bývalý vyšetrovateľ Július Šáray, investigatívny novinár Marek Vagovič a exprokurátorka Eva Mišíková.

Ak bol Kočner kľúčovým objednávateľom vraždy, urobil to dosť amatérsky DIANA ČERNÁKOVÁ/SITA 28. september 2018 Bratislava: Účastníci pochodu zorganizovaného iniciatívou Za slušné Slovensko sa presúvajú k budove NR SR.

celé Slovensko sa pýta, kto rozhodol o vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, kto je hlavný objednávateľ. Jeden z obvinených tvrdí, že je to Marián Kočner. Je to podľa vás uveriteľné?

Eva Mišíková: Môže byť za tým ktokoľvek, kto z toho bude usvedčený na základe dôkazov. Môj názor je, že osôb, ktoré mohli mať takýto motív, mohlo byť viac. V tejto situácii sa však jednoznačne nedá povedať, kto bol primárnym objednávateľom.

to je jasné, zdá sa však, že štyria obvinení a informácie, ktoré od nich „presakujú“ by okruh primárnych objednávateľov vraždy mohli zúžiť. Ako tento okruh podľa vás vyzerá?

Mišíková: Nepoznám obsah výpovedí toho obvineného, ktorý podľa všetkého začal s políciou spolupracovať. 

Július Šáray: Trestný poriadok pozná istý spôsob dokazovania. To znamená, že keď sa dostanem do fázy, v ktorej mám dostatok dôkazov na to, aby bolo vznesené obvinenie, tak sa to stane. Otázka znie, či prokurátor podrží alebo zamietne uznesenie vyšetrovateľa. Vychádzajúc z toho, že nevieme o tom, že Marián Kočner by bol obvinený, zdá sa, že dôkazná situácia ešte nie je natoľko silná, aby bolo vydané uznesenie. Vyšetrovateľ aj prokurátor budú pravdepodobne trvať na tom, aby výpoveď jedného z obvinených, ktorý spolupracuje, bola ešte overená nejakým dôkazom. Stále sa však hľadá motív. Alebo je ich niekoľko, ale musí sa vybrať ten najsilnejší. Bez toho, aby sme mali motív, nebude uznesenie o vznesení obvinenia dostatočne silné. 

ak teda aj obvinený Zoltán Andruskó vypovedá, že za vraždou stojí Kočner, ešte to nestačí, kým vyšetrovatelia nezískajú dôkazy o Kočnerovom motíve?

Šáray: Ten dôkaz môže byť taký, že obvinený opíše nejakú situáciu, napríklad, že došlo k stretnutiu a k nejakému rozhovoru, alebo to vyplýva z istého kontextu, musí to mať časovú os, pomohli by dôkazy o tom, že došlo ku kontaktu, SMS-ky, osoby, ktoré by konkrétne stretnutie verifikovali. Musí tam byť viacero menších dôkazov, ale najmä sa musí dokázať motív. Keď bude stanovený motív a bude z viacerých zdrojov dokázaný, tak sa vznesie obvinenie. Teraz to tak ešte pravdepodobne nie je. 

„Nie je to človek, u ktorého si neviem predstaviť, že by voči niekomu použil násilie. Ale vražda?“

marek, keď sme sa rozprávali asi pred tromi týždňami, mal si informáciu, že vyšetrovatelia sa zaoberajú dvoma možnými verziami, aj možnou zahraničnou stopou. Udalosti posledných dní však priniesli štyroch obvinených z južného Slovenska a nasmerovanie pozornosti na Mariána Kočnera. Prekvapilo ťa to?

Marek Vagovič: Vývoj, ktorý dnes sledujeme, sa za posledných pár dní dramaticky zmenil, najmä vďaka spomínanej výpovedi. Potenciálnych motívov bolo na začiatku tridsať. Štyri až päť sa týkalo Martiny, postupne sa vylučovali. Pred letom boli tri vyšetrovacie verzie, neskôr sa zúžili na dve. Jedna bola zahraničná, druhá slovenská. Pracovalo sa s obidvoma, pričom za horúcejšiu bola považovaná tá zahraničná. Boli indície, že isté skupiny zahraničného organizovaného zločinu, pôsobiace na Slovensku, mohli mať motív zavraždiť Jána Kuciaka. 

Dnes, na základe tej výpovede, sa to javí tak, že objednávateľom mohol byť Marián Kočner. Stále však rozmýšľam, či bol konečným článkom reťazca, či nemohlo dôjsť k prekrytiu záujmov viacerých skupín, slovenských aj zahraničných. Jano Kuciak totiž napísal veľa článkov možno až o piatich vplyvných skupinách – a o každej pomerne závažné veci, nielen o Kočnerovi. Boli to aj bodorovci, písal o Výbohovi, o Panama Papers, o „dépeháčkaroch“, o menách ako Kaliňák, Počiatek, Kočner, Taliani, pripravoval článok o Albáncoch. Sedliackym rozumom si kladiem otázku, či by to Marián Kočner, ktorý sa v septembri Janovi vyhrážal, urobil v zásade tak amatérsky, ak by bol kľúčovým objednávateľom. Tak, že polícia za relatívne krátky čas vypátrala vykonávateľov, že sú na Slovensku, že sa našiel podobný náboj, informácie z počítača, relatívne veľa stôp. Urobil by to Kočner takto? 

On, ktorý sa vždy chválil svojou inteligenciou, svojím IQ, ktorý mal šesť mesiacov na to, aby sa pripravil? Aj preto si kladiem otázku, či nemohol byť len jedným z objednávateľov, prípadne sprostredkovateľom, ktorý mal tiež motív, ale mohol za ním stáť aj niekto ďalší. Tiež sa pýtam, že keď to urobili takto, či neboli pod časovým tlakom. Či niekto neznervóznel, lebo Jano niečo zistil a ten človek alebo skupina sa báli, že sa to dostane von. Rýchlo si preto objednali „prvého” vraha, ktorý bol „poruke“, bol relatívne lacný a rýchlo to vybavil. Keby si najali niekoho zo zahraničia, šanca vypátrať ho by bola menšia. 

Marek Vagovič: Sedliackym rozumom si kladiem otázku, či by to Marián Kočner, ktorý sa v septembri Janovi vyhrážal, urobil v zásade tak amatérsky, ak by bol kľúčovým objednávateľom.BORIS NÉMETHMarek Vagovič: Sedliackym rozumom si kladiem otázku, či by to Marián Kočner, ktorý sa v septembri Janovi vyhrážal, urobil v zásade tak amatérsky, ak by bol kľúčovým objednávateľom.

z toho, čo si povedal, vyplývajú dve otázky. Prvá je, ako si vysvetľuješ, že ak ešte krátko pred zásahom vyšetrovatelia išli po zahraničnej verzii, tak sa to zrazu otočilo smerom ku Kočnerovi?

Vagovič: Išli primárne po vykonávateľoch a mali nejaké indície aj smerom k objednávateľom. Zatiaľ nechcem hovoriť, z čoho vychádzali, aby som nemaril vyšetrovanie. Zrazu sa však ukázalo, že niekto vypovedal a hovorí o niečom inom, s čím sa zrejme povôdne nepočítalo.

takže sa rozhodli zasiahnuť proti vykonávateľom a po zásahu sa ukazuje, že obvinený poukazuje na iného objednávateľa, ako sa predpokladalo.

Vagovič: Pri zásahu išli po vykonávateľoch. Keby mali istotu aj smerom k objednávateľom, urobili by to naraz. A ešte jedna vec: Kočner poskytol po vražde rozhovor, kde vyjadroval sústrasť, pričom povedal zaujímavú vec. Že on by pri hľadaní motívu nešiel tým smerom, čo už Kuciak napísal, ale čo možno len plánoval napísať. Otázka je, či to povedal preto, aby od seba odpútal pozornosť, alebo sa preriekol. Vyšetrovatelia totiž preverovali aj možnosť, že motívom vraždy mohli byť zistenia Jána Kuciaka, ktoré ešte nevyšli. A nemyslím tým len jeho posledný článok o prepojení talianskej mafie na Úrad vlády, ktorý bol zverejnený po jeho smrti. 

„Chcem veriť, že sa im ten prípad podarí dotiahnuť do úspešného konca.“

povedal si aj, že pri objednaní vraždy sa mohli prekrývať záujmy viacerých skupín, a teda by za ňou stálo viac objednávateľov. Ako si to laicky máme predstaviť? Tak, že niekde sa stretli viacerí ľudia, ktorí mali Kuciaka „v zuboch“ a dohodli sa, že ho odstránia?

Šáray: To sa robí inak. Zoberme si nejaké podobné prípady z minulosti. Niekto sa rozhodne, že „vy na to nemáte gule, tak to urobím ja, vo svojej réžii“. Tí ostatní o tom „kecajú“, ja to urobím. Máme také prípady, keď sa daný človek vo svojich kruhoch potreboval ukázať, dokázať svoju nadradenosť alebo schopnosti či prostriedky. Je však nebezpečné sa o tom rozprávať. Snažíme sa totiž urobiť analýzu nejakého prípadu. Keby policajti vedeli celú genézu, tak urobia zásah „na jednu šupu“ a všetkých zadržaných separujú, aby sa nemohli kontaktovať. Nepomohlo by im ani to, že majú advokátov, ktorí sa dokážu postretávať, lebo by sa spravili prvé výsluchy, ktoré bývajú často najdôležitejšie. Policajti však tú genézu zrejme nepoznali a potrebovali už rýchlo urobiť zásah. Keď sa však teraz bavíme o potenciálnych objednávateľoch, tí budú čakať na prvé analýzy, na to, čo z toho vyjde, aby sa vedeli dohodnúť a zabezpečiť všetky dôkazy, aby sa vyvinili.

Mišíková: Ja si myslím, že vyšetrovatelia sú vzhľadom na veľký počet zaistených dôkazov bližšie k informácii, kto bol za objednávkou tejto vraždy, ako si myslíme. A to myslím mimo štyroch doteraz obvinených osôb. Toto je podľa mňa ťažisko na zistenie všetkých ďalších objednávateľov, ktorí prichádzajú do úvahy. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite