Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hádzal kamene do policajtov, je z neho terorista. Ako Maďari po novom trestajú utečencov?

.matúš Dávid .rozhovory

Sýrčan Ahmed H. bol v septembri 2015 na maďarsko-srbskom hraničnom priechode Röszke-Horgoš. Hnev migrantov sa stupňoval, vypukli nepokoje. Dnes je Ahmed za mrežami, no podľa ľudskoprávnych aktivistov ho odsúdili neprávom. Prečo? Odpovedá Áron Demeter z maďarskej pobočky Amnesty International (AI).

Hádzal kamene do policajtov, je z neho terorista. Ako Maďari po novom trestajú utečencov? Twitter/Áron Demeter 30. október 2017 Maďarsko, Segedín: Pokračovanie súdu so Sýrčanom Ahmedom H.

ako sa Sýrčan, ktorého príbeh už viac ako tri roky púta pozornosť médií, dostal k maďarským hraniciam?

Ahmed H. žil s manželkou Nadiou a dvomi dcérami na Cypre. V auguste 2015 mu zo sýrskeho Aleppa zatelefonovala matka a požiadala ho, aby jej pomohol dostať sa bezpečne do Európskej únie. Sýrčan opustil svoj dom a s príbuznými sa stretol najskôr v Turecku. Snažil sa im vybaviť víza, no nepodarilo sa mu to. Žiadosť zamietli. Rozhodol sa preto dostať rodinu do Európy po rovnakej trase, akou v tom čase išli státisíce ďalších utečencov. V septembri 2015, iba deň po tom, čo Maďari zatvorili hranice a okolo natiahli ostnatý drôt, uviazol Ahmed aj s rodinou na srbsko-maďarských hraniciach.

čo sa tam stalo?

Po niekoľkých hodinách stúpajúceho napätia začali nespokojní migranti zo srbskej strany hádzať do maďarských policajtov fľaše s vodou a kamene. V dave bol aj Ahmed, ktorý tiež do policajtov šesťkrát hodil kameňom. No nebol žiadnym vodcom toho davu. Nie sú o tom dôkazy. Naopak, existujú videozáznamy, ktoré ukazujú, že sa snažil spor medzi políciou a davom migrantov urovnať, chcel celú situáciu vyriešiť mierovou cestou a predísť nepokojom.

traja maďarskí policajti, ktoré boli 16. septembra 2015 v Röszke, zhodne vypovedali, že Ahmed hovoril do megafónu a viedol dav migrantov...

Súd nenašiel žiadny dôkaz, ktorý by naznačoval, že Ahmed podnecoval ľudí k násilným útokom alebo že by bol hlavným organizátorom nepokojov. Pokúšal sa len upokojiť dav a rokovať s políciou o možnosti vstupu do Maďarska.

15. september 2015 Maďarsko, Asotthalom: Maďarskí vojaci zastavili rodinu migrantov na maďarsko-srbskom pohraničí. Matthias Schrader/AP/SITA15. september 2015 Maďarsko, Asotthalom: Maďarskí vojaci zastavili rodinu migrantov na maďarsko-srbskom pohraničí.

ahmeda však polícia zadržala a odvtedy sedí za mrežami. Pred súdom v Segedíne, na ktorom ste sa osobne zúčastnili aj vy, sa Sýrčan viackrát emotívne obhajoval.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite