Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Známa novinárka o odchode z Lidových novín: Chcela som Babiša prežiť, no prišiel podvod

.matúš Dávid .rozhovory

Asistentka českého premiéra nám podstrčila oslavný článok a my sme ho publikovali. Neverím, že redakcia Lidových novín nie je pod politickým vplyvom Andreja Babiša. Bola som skorumpovaná vlastnou slobodou, priznáva česká reportérka Petra Procházková. V kedysi prestížnom denníku strávila 27 rokov.

Známa novinárka o odchode z Lidových novín: Chcela som Babiša prežiť, no prišiel podvod Twitter/ Newsroom ČT24

prečo ste sa po takmer troch desaťročiach rozhodli odísť z redakcie Lidových novín?

Poslednou kvapkou bolo to, čo sa odohralo minulý týždeň. Na webe Lidovky.cz sme zverejnili text údajnej lekárky a zástupkyne humanitárnej organizácie Taťjany Horákovej. Ten článok nahrával českému premiérovi Andrejovi Babišovi a opisoval ho ako ľudomila, ktorý zachraňuje sýrske siroty, ale do Českej republiky ich vziať nemôže, pretože im je vraj v Sýrii najlepšie. V Česku v súčasnosti prebieha búrlivá diskusia o možnosti prevzatia päťdesiatich sirôt z utečeneckých táborov. Premiér Babiš sa zásadne stavia proti tomu a spomínaný text vyšiel krátko pred dôležitým rokovaním, aby podporil jeho pozíciu.

to však ešte nebolo to najhoršie...

Neskôr sme zistili, že ten článok nám podstrčila priamo asistentka premiéra či členka jeho PR tímu. Ukázalo sa, že sme v Lidových novinách schopní zverejňovať texty, ktoré nám pošle Úrad vlády ČR. Považujem to za neprípustné a novinársky neetické.

„V Lidových novinách som strávila takmer tridsať rokov a odísť pre mňa znamená niečo ako rozviesť sa.“

pre Newsroom ČT24 ste uviedli, že šéfredaktorovi Lidových novín Istvánovi Lékovi ste dlho dôverovali. Sporný text dal stiahnuť a ospravedlnil sa čitateľom. Zároveň tvrdí, že novinári v LN neboli ani nebudú pod politickým vplyvom. Veríte mu ešte?

Verím mu, že je nešťastný, ale neverím, že redakcia nebola, nie je ani nebude pod politickým vplyvom Andreja Babiša. István Léko sa ten vplyv úprimne snaží minimalizovať a snaží sa tiež lavírovať medzi slobodnou žurnalistikou a tým, čo by si predstavoval premiér Babiš. Šéf hnutia ANO si kúpil noviny a myslí si, že mu majú slúžiť. Je to z jeho strany logická predstava a pán šéfredaktor Léko sa tomu snaží zúfalo zabrániť, ale som presvedčená, že to nie je možné. Už to nedokáže, a preto v tých novinách nemôžem ďalej pôsobiť.

koľkí redaktori odchádzajú spolu s vami?

Ešte včera podali výpoveď aj dvaja moji kolegovia zo zahraničnej redakcie – vedúci rubriky Milan Rokos a Ivana Milenkovičová. Na rozdiel odo mňa však boli v riadnom pracovnom pomere, takže tam asi ešte nejaký čas budú musieť pracovať. V piatok minulý týždeň oznámili odchod aj ďalší dvaja redaktori z webovej sekcie. Nechcem hovoriť za nich, zrejme im však nevyhovovali pomery v redakcii a našli si nové zamestnanie. Mám tiež informácie o tom, že niekoľko osobností, ktoré píšu stĺpčeky či prispievajú do slávnej rubriky Poslední slovo na poslednej strane Lidových novín, zvažujú ukončenie spolupráce. Nie sú síce členmi redakcie, ale denníku dlho dodávali punc liberálnych novín českej inteligencie.

na sociálnej sieti Facebook ste spolu s ďalšími dvoma kolegami zverejnili otvorený list.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite