Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na východe zamestnáva Rómov a zákazníkom hovorí: Keď to chcete mať urobené dobre, pošlem vám Cigána

.denisa Gdovinová .rozhovory

Vo Vranove nad Topľou zamestnáva Marek Kundravý Rómov už šesť rokov. Jeho firmu Twin Service v okolí prezývajú aj Romstav. On však predsudky nerieši. Problémy mu robia iba exekúcie, ktoré často trápia jeho zamestnancov.

Na východe zamestnáva Rómov a zákazníkom hovorí: Keď to chcete mať urobené dobre, pošlem vám Cigána Tatiana Takáčová

koľko máte teraz zamestnaných Rómov? 

Počas posledných šiestich rokov sme mali zamestnaných asi pätnásť Rómov. Aj túto budovu, kde sídlia stavebniny, mi postavili. Partia robotníkov, ktorí budovu pred šiestimi rokmi postavili, je tu doteraz.

aké percento všetkých zamestnancov tvoria Rómovia? 

Väčšinu. Mám iba jednu partiu Nerómov. Je to najmä preto, že šikovní Nerómovia sú všetci v zahraničí, kde môžu zarobiť aj dvetisíc eur. U mňa si šikovní stavbári vedia zarobiť aj tisícku, čo u nás na východe nie je málo. Záleží od toho, ako rýchlo a dobre urobia robotu. A Rómovia ju robia dobre, moja najšikovnejšia partia je z Čičavy. 

ako sa to celé začalo? Kedy ste zamestnali prvého Róma? 

Sedem rokov som sám prerábal kúpeľne a v okolí som si vybudoval dobré meno. Svoju firmu som pomenoval Twin Service, lebo sa nám s manželkou narodili dvojičky. Pred šiestimi rokmi som si založil aj eseročku a zamestnal svoju prvú partiu. Boli to Rómovia z Hencoviec, z mojej rodnej dediny.

prečo ste si hneď na začiatku zamestnali Rómov? 

Prišli mi ako prví do rany, zdalo sa mi, že sú šikovní. Neriešil som, či sú Rómovia, či nie. Robili u mňa rok a pol. Získali sme prvú väčšiu zákazku v Snine, boli sme lacnejší než Poliaci. Rozbehli sme sa, robili sme jeden dom za druhým. Ale nerobili dobre, jednu zákazku pokazili, tak sme sa museli rozísť. 

„Vôbec nevadí, ak je v partii Nerómov práve Róm majstrom – ak je vedúci, všetci ho rešpektujú.“

neodradilo vás to zamestnať ďalších Rómov? 

Vôbec nie. Nechal som si jedného z tej skupiny, ktorý tam fungoval ako mladý dvadsaťročný antlager (pomocný robotník, pozn. red.). Poslal som ho spraviť jednu menšiu zákazku, nejaké malé striešky. Urobil to veľmi dobre, aj fasádu, aj sokel. Je tu dnes už šiesty rok, robí majstra, má pod sebou vlastnú partiu a je mojím najlepším zamestnancom. Nevyniká pritom len v manuálnej práci,

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite