Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Matej Tóth: Som silnejší ako predtým

.michal Magušin .rozhovory

Olympijský víťaz sa zo dňa na deň musel pustiť do boja o česť. Vyhral. Čo ho poháňalo dopredu a ako ten príbeh súvisí s jeho osobným životom? Matej Tóth a autor knihy „Odchýlka“ Michal Červený.

Matej Tóth: Som silnejší ako predtým BORIS NÉMETH

michal, v knihe Odchýlka si sa zaujímavo rozhodol striedať dve línie: boj za očistenie mena pri obvinení z dopingu a osobný a kariérny život chodca Mateja Tótha. V tejto koncepcii budeme viesť aj náš rozhovor. Zároveň si prišiel s nápadom nazvať knihu Odchýlka. Prečo?

Michal Červený: Slovo odchýlka sa objavilo prvýkrát vtedy, keď Matej vysvetľoval, prečo vlastne dostal dištanc a prečo je obvinený z dopingu – ide o odchýlku v krvnej hodnote. Nebola to však jediná odchýlka v Maťovom príbehu, pretože, ako je napísané v predslove, tým, ako sa správa, je v našej spoločnosti odchýlkou. Tým, že sa správa tak, ako by sa vlastne mali správať všetci.

matej, hneď na začiatku vašej knihy som zachytil vec, ktorá ma úplne prekvapila. Tvrdíte, že na túto skúšku, teda boj za očistenie mena, ste sa nevedomky pripravovali celý predošlý život...

Matej Tóth: Vnímam to tak, že ma na túto skúšku pripravila výchova od rodičov, následne športová výchova, tréningy, zmysel pre zodpovednosť a cieľavedomosť, skromnosť, pokora, to, čo ma naučili kolegovia počas mojej kariéry, tréneri a takisto rodinný život. Aj keď je pravda, že ja som bol v podstate šťastný človek, šťastné dieťa, všetko išlo postupnými krokmi, až som sa dopracoval na vrchol. Pre mňa to bol zo začiatku šok, že z úspešného  človeka, ktorý všade tvrdí, že je najšťastnejší na svete, pretože sa mu darí v športe, darí sa mu v živote, má nádhernú rodinu a zdravé deti, sa zrazu stane nešťastník. Mohol som to vzdať, vyplakávať, no ja som to skôr zobral z tej druhej strany. Chcem, aby to znova bolo tak, ako predtým, a za to sa oplatí bojovať.

keď si spomeniete na moment obvinenia z dopingu, aký pocit vo vás zostal z tých prvých chvíľ, prvých minút?

MT: Pamätám si na ten zovretý žalúdok, úplne by som vedel opísať tú scénu. Keďže som bol po tréningu, mal som okolo seba uterák, bol som po sprche, napúšťal som si podvodnú masáž, veľkú vaňu a ako tiekla voda, tak som videl zmeškaný hovor od Peťa Korčoka, švagra a kamaráta. Tak som to využil, že nebudem čakať a zavolal som mu a vtedy som sa dozvedel, že som obvinený z dopingu. Samozrejme, tú vodnú masáž som už nevyužil, vodu som vypustil a išiel som domov k počítaču. Pocit zovretého žalúdka vo mne zostal. 

strih, v línii s knihou. Detstvo Mateja Tótha. Vyrastali ste na sídlisku Klokočina v Nitre s vaším bratom Michalom. Čo vás z tých čias najviac ovplyvnilo?

MT: Tradičná rodinná výchova, ktorá zahrňuje to, že sme jedna rodina a vyznávame rovnaké hodnoty. O mne sa hovorí, že sa tak snažím naozaj žiť, nejaká skromnosť, srdečnosť, láskavosť, nie konflikty a krik, rozpory a hnev. Láskavosť bola typická pre našu rodinu, aj keď sa nedá povedať, že sme nejaká asketická rodina alebo rodina, čo vždy len žila v mieri. Aj nám vedeli dať po zadku a škriepili sme sa. Boli sme však vychovávaní v priateľskej atmosfére. Rodičia sa snažili mať s nami priateľský vzťah, aby sme vedeli viesť diskusiu. Na druhej strane sme v nich videli autoritu, išli nám príkladom. Nikdy som nevidel svojho otca či mamu opitých.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite