Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Môže Merkelovej vláda za nárast extrémizmu?

.matúš Dávid .rozhovory

Násilné demonštrácie, protesty a útoky na prisťahovalcov v meste Chemnitz otvorili v nemeckej spoločnosti vážnu diskusiu. Je pravicový extrémizmus na vzostupe? Z čoho majú Nemci strach? A v čom zlyhala nemecká vláda? Odpovedá Vladimír Handl z Katedry nemeckých a rakúskych štúdií FSV UK v Prahe.

Môže Merkelovej vláda za nárast extrémizmu? Jens Meyer/AP/SITA

v meste Chemnitz cez víkend pokračovali protiimigračné demonštrácie aj za účasti ultrapravicových radikálov. Očakávali ste, že bude napätie po tragickej smrti Nemca, trvať tak dlho?

Je to prekvapenie pre všetkých. Extrémistom a ultrapravicovým silám, vrátane populistickej Alternatívy pre Nemecko (AfD), sa po tom tragickom prípade dobodania muža na konci augusta naozaj podarilo zmobilizovať veľa ľudí. 

prečo sa im to podarilo a v čom je to zásadné pre nemeckú spoločnosť?

Ide o fenomén, ktorý pozostáva z dvoch problémov. Časť verejnosti, najmä vo východných spolkových krajinách, sa necíti dostatočne reprezentovaná stranami hlavného prúdu. Preto hľadá iné formy vyjadrenia svojho znepokojenia či dezorientácie, a to napríklad aj účasťou na podujatiach organizovaných extrémistami či otvorenou podporou protiimigračného hnutia Pegida.

znamená to, že vplyv ultrapravicových extrémistov v Nemecku rastie?

Potvrdzuje sa to, na čo už dlhšie upozorňujú odborníci, a to, že v niektorých východonemeckých spolkových krajinách vznikla pravicovo-extrémistická či neonacistická subkultúra, ktorá na prvý pohľad nie je úplne viditeľná, pretože tie organizácie sú opakovane zakazované. Ale oni pritom nezmiznú. Vznikajú neformálne, no dobre organizované siete pravicových radikálov a extrémistov, ktoré vedia rýchlo mobilizovať ľudí a prípadne aj ovládnuť či silne ovplyvniť spoločenských pohyb. Nemecko tento fenomén podcenilo, a teraz je zaskočené. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite