Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čelíme mnohým výzvam, no neriešme ich hľadaním ľahšej cesty, hovorí budúci veľvyslanec SR v USA Ivan Korčok

.matúš Dávid .filip Minich .rozhovory

Nepoškodili udalosti posledných mesiacov obraz Slovenska v zahraničí? Dokáže byť Európska únia globálnym hráčom aj bez toho, aby sa zmenila na federáciu? A ako sa dá spolupracovať s Donaldom Trumpom? Odpovedá štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a budúci veľvyslanec v USA Ivan Korčok.

Čelíme mnohým výzvam, no neriešme ich hľadaním ľahšej cesty, hovorí budúci veľvyslanec SR v USA Ivan Korčok BORIS NÉMETH

prečo odchádzate z postu štátneho tajomníka?

Naplnila sa moja hlavná misia. Nastúpil som v lete 2015 kvôli slovenskému predsedníctvu. Po ňom nasledoval tento rok, ktorý bol špecifický v súvislosti s pôsobením ministra Miroslava Lajčáka v New Yorku. Ale je za tým aj to, že do života každého diplomata patrí pôsobenie doma aj v zahraničí. 

cítite únavu z toho, čo sa deje doma? 

Nie. Nemôžem to nazvať únavou, ale tým nijako nezakrývam, že to boli tri roky, ktoré boli mimoriadne náročné. Ak únava, tak nie v kontexte dnešného diania doma.

nemali ste pocit, že v poslednom období začal rezortu diplomacie liezť niekto do kapusty? 

Buďte konkrétnejší a ja odpoviem, hoci pravdepodobne viem, kam mierite. Zahraničná politika, ale to nie je otázka tohto roku, sa stáva takou komplexnou, že presahuje dovnútra  EÚ. Zmenil sa svet. Mnohé zahraničnopolitické veci majú zásadný presah na domácu politiku. 

je štandardné, že niekto iný ako minister zahraničných vecí alebo premiér komentuje často a otvorene zahraničnú politiku a smerovanie krajiny? 

Je to prirodzená súčasť politiky, pretože najvyšší ústavní činitelia a politickí predstavitelia majú plnú slobodu, aby hovorili o všetkom, vrátane zahraničnej politiky. Pochopiteľne, že ministerstvo zahraničných vecí je ako vládny rezort spoluzodpovedné za to, aby tu bola dodržiavaná jednotná línia zahraničnej politiky. 

a je dodržiavaná, napríklad smerom k Rusku? Ako hodnotíte niektoré tlačové konferencie predsedu parlamentu Andreja Danka a niektoré jeho pracovné cesty či vystúpenia? 

Vládou je tá línia určite dodržiavaná. Nie som si vedomý ani za tento rok, že by sme sa vychýlili od toho, čo jej strany vládnej koalície vložili do programového vyhlásenia. To hovorím za vládu. A iné nebudem hodnotiť, na to sú skôr analytici, novinári alebo politici, aby hodnotili, ako sa tejto otázky zhostia iní politickí predstavitelia, vrátane predstaviteľov tejto koalície. 

keď sme nevyhostili ruských diplomatov, vtedy ste asi pocítili jeden z takých najvážnejších stretov v rámci vládnej koalície. Boli nejaké tlaky na rezort diplomacie? 

Bolo to predmetom vnútornej diskusie a nakoniec rozhodnutie prijal minister zahraničných vecí. Pri konkrétnych krokoch alebo napätiach naďalej rozhoduje minister zahraničných vecí, a takto to bolo aj v prípade kauzy Skripaľ. Slovensko nakoniec zvolilo jednu z alternatív, ktoré volili viaceré krajiny. 

všetci naši susedia z V4, dokonca aj Maďarsko, ktoré má špecifický postoj k Putinovmu Rusku, vyhostilo diplomatov. Aký názor ste v tomto zastávali vy osobne? 

Asi by ste boli prekvapení, keby som rekriminoval tieto veci. Pre mňa sa tá záležitosť skončila. Debata bola vtedy intenzívna, ja som bol v tom čase v Spojených štátoch a pre každého príslušníka tohto rezortu sa diskusia končí politickým rozhodnutím. 

takže sa nedozvieme, čo ste si o tom naozaj mysleli.

Zobral som to na vedomie, že sme sa takto rozhodli. 

ale možno by ste konali inak, keby to bolo na vás.

Možno je možno a keby bolo keby. 

„Ministerstvo konalo presne tak, ako to od nás nemecká strana očakávala. Bodka.“

urobilo v prípade uneseného Vietnamca ministerstvo zahraničných vecí dosť? Konali ste proaktívne?

Ministerstvo konalo presne tak, ako to od nás nemecká strana očakávala. Bodka. Od momentu, keď nás nemecké ministerstvo o tejto veci informovalo, teda že bude súdne konanie, konáme a robíme všetko to, čo diplomacia vo vzťahu k Nemecku robiť má. A rovnako sme urobili a urobíme, čo má Slovensko urobiť, aj vo vzťahu k Vietnamu. 

ak sa potvrdí, že Slovensko bolo do niečoho zatiahnuté, čo to bude znamenať pre naše vzťahy s Vietnamom?

Bude to vážny zásah. Ono to je už dnes. Veď si všimnite, že je tu istý typ komunikácie, ktorý nehovorí o štandardnom stave vzťahov. 

vážny zásah znamená čo?

Pokiaľ sa veci potvrdia, že Slovensko sa vinou tejto udalosti dostalo do pre nás neprijateľného kontextu, tak to nemôže ostať bez odozvy vo vzťahoch medzi SR a Vietnamom.

ale čo si máme pod tým vážnym zásahom predstaviť?

Iste pochopíte, že diplomacia sa v tomto vyznačuje aj istou diskrétnosťou. A ja sa jej v tejto chvíli budem držať.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite