Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sme len náplasťou na zväčšujúcej sa rane. Ako v Jemene pomáha deťom organizácia Save the children?

.matúš Dávid .rozhovory

Zúfalí Jemenčania predávajú snubné prstene a vzdávajú sa úspor, len aby mohli ujsť pred vojnou. Bombardovaniu však čelia aj na ceste do bezpečia. O boji o život v najväčšej humanitárnej kríze súčasnosti sme sa rozprávali s hovorkyňou medzinárodnej organizácie Save the children Simonou Sikimicovou.

Sme len náplasťou na zväčšujúcej sa rane. Ako v Jemene pomáha deťom organizácia Save the children? GMU/Save the Children Občianska vojna v Jemene, najchudobnejšej krajine arabského sveta, trvá už vyše tri roky.

z jemenského mesta Hudajdá uteká, podľa vašich informácií, v priemere vyše šesťtisíc ľudí za deň. Polovicu utečencov tvoria deti. Prečo rodiny Jemenčanov vo veľkom opúšťajú prístav?

Pretože Hudajdá sa mení na mesto duchov. Ulice sú aj počas dňa takmer ľudoprázdne, všade sú umiestnené kontrolné vojenské stanovištia. Ostreľovanie a nálety, ktoré sa začali na začiatku tohto roka, mesto viditeľne zničili. Ekonomika je v troskách. Hudajdá bola pritom už aj pred ofenzívou jednou z najhorších častí Jemenu, ktorý je zase najchudobnejšou krajinou Blízkeho východu.

boje o mesto medzi spojeneckou koalíciou vedenou Saudskou Arábiou a šiítskymi povstalcami sa pred niekoľkými týždňami ešte zintenzívnili. Na útek sa dali ďalšie tisíce jemenských rodín...

Áno a od polovice júna došlo navyše aj k vážnemu poškodeniu viacerých zdravotníckych či sanitárnych zariadení, ako aj vodovodných a kanalizačných potrubí. Minuli sa zásoby čistej, pitnej vody. Pribúdajú prípady cholery, osýpok aj záškrtu, ktorý je extrémne nebezpečný pre deti oslabené podvýživou. Mestom sa šíria epidémie aj hladomor. Humanitárne organizácie robia všetko, čo je v ich silách, aby udržali ľudí pri živote. No v konečnom dôsledku je naše úsilie len akousi náplasťou na čoraz väčšej rane.

Viac ako polovica z 28 miliónov ľudí v Jemene má menej ako 18 rokov.GMU/Save the ChildrenViac ako polovica z 28 miliónov ľudí v Jemene má menej ako 18 rokov.

akoby to nestačilo, Jemenčanom z mesta Hudajdá ide o život aj počas ich úteku z mesta.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite