Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odhaľuje korupciu v slovenskom futbale: Špekulovanie máme v krvi

.filip Olšovský .michal Magušin .rozhovory

Futbalový zväz sa v posledných dňoch spája s korupčnými škandálmi. Ako sa korumpuje vo futbale? Čo sa proti ovplyvňovaniam zápasov dá robiť? Ide vedenie slovenského futbalu nekompromisne aj proti „veľkým rybám”? Šéf odhaľovania a prevencie korupcie na Slovenskom futbalovom zväze Peter Dedík.​

Odhaľuje korupciu v slovenskom futbale: Špekulovanie máme v krvi BORIS NÉMETH Peter Dedík je manažér integrity futbalu na Slovenskom futbalovom zväze. Od roku 2011 je jeho úlohou odhaľovanie a prevencia korupcie v slovenskom futbale. Okrem toho zastáva aj pozíciu zástupcu generálneho sekretára pre operatívne riadenie.

slovenský futbalový zväz potrestal minulý týždeň prvých piatich hráčov za korupčné správanie, medzi ktoré patrilo aj nenahlásenie takéhoto správania. Štyroch hráčov SFZ potrestal pozastavením výkonu športu na 9 až 15 mesiacov, jedného zákazom účasti na všetkých aktivitách spojených s futbalom na 15 rokov. Nie sú však jediní. 

Ďalšími potrestanými sú Peter Orávik, Richard Novák a Ladislav Šosták, ktorých zväz potrestal pozastavením výkonu športu alebo akejkoľvek funkcie. Hráči sa previnili napríklad tým, že nenahlásili ponuku na manipuláciu alebo porušili zákaz stávkovania. Disciplinárka futbalového zväzu o ich trestoch informovala na svojom webe. Uviedla aj, že vyšetrovanie prípadov stále pokračuje. 

Viac sa o korupcii vo futbale dočítate v rozhovore s Petrom Dedíkom.

pred pár dňami sa skončili majstrovstvá sveta vo futbale. Čo hovoríte na ich výsledok?

Bol som veľmi milo prekvapený z organizácie. Tušil som, že ju Rusi nebudú podceňovať, veď to sme videli aj na olympiáde v Soči. Veta, že to bol najlepšie zorganizovaný šampionát, nie je len klišé, ale zrejme sa dosť blíži realite. Osobne som fanúšik Messiho a Argentíny, takže z tohto pohľadu som bol dosť sklamaný. No veľmi sa mi páčila hra Belgičanov.

už pri výbere dejiska týchto majstrovstiev však bolo počuť o rôznych korupčných škandáloch. Vy sa venujete korupcii v slovenskom futbale, no keď sa na futbal pozriete celosvetovo, ako vyzerá korupcia tam?

Nie sme iní ako zvyšok sveta. Možno korupciu vo svete vnímame menej, no tak to nie je. A futbal to iba paralelne odzrkadľuje.

keď sa však bavíme o korupcii pri prideľovaní práv na usporiadanie šampionátu, je to nová vec alebo bola prítomná aj v minulosti, len sa o nej toľko nehovorilo?

Možno, že v minulosti len nebol zrak natoľko upretý na podobné veci. Dnes riešime dopodrobna všetko, rozoberáme, čo sa včera stalo na predmestí Tokia. Futbal je veľká vec a politika je aj v ňom. To, čo sa stalo vo FIFA a stálo to hlavu jej šéfa Seppa Blattera, je dôkazom, že sa to môže diať aj na takejto úrovni.

prečo sa vôbec týmto témam na Slovensku venujete?

Nechcem povedať, že mi to prischlo… Vo futbale robím pomerne dlho, predtým v FC Nitra a Únii ligových klubov a keď som odtiaľ odišiel, bol som v kontakte s ľuďmi so zväzu. Neskôr začala UEFA iniciovať, aby takáto pozícia vznikla v každom jej členskom zväze. Dlhší čas sme sa bavili o mojom možnom pôsobení vo zväze a neskôr mi navrhli, aby som prišiel robiť práve na odbor integrity. Prišlo mi to zaujímavé. Som taká povaha, ktorá má rada pravidlá a neznáša výnimky. Ak máme nejaké pravidlo, ktoré šesťdesiat percent ľudí porušuje, poviem: Tak ho zmiernime, ale potom sa ho striktne držme.

čo je na náplni vašej práce najzaujímavejšie?

Prvá vec je prevencia. Rôzne školenia, či už pre hráčov, trénerov, rozhodcov alebo pre políciu. Za posledné roky sa na seminároch k integrite zúčastnilo vyše dvetisíc slovenských futbalistov.

„Človek na tribúne nejakým gestom ukáže niekomu na ihrisku, že teraz a oni začnú. V mnohých prípadoch sa to deje takto.“

v niečom sa to zdá triviálne – každý predsa vie, že sa nemá podvádzať či manipulovať zápasy. V čom potrebujete futbalistov vzdelávať?

Školenia sme začínali s dorastencami. Keď sme sa ich spýtali, kto z nich nikdy netipoval, z dvadsiatich piatich hráčov, ktorí sedeli na jednom školení, sa zodvihli maximálne dve ruky. No vzdelávať ich potrebujeme najmä v tom, aby sa nestali obeťou manipulovania. Ľudia, ktorí manipulujú zápasy kvôli tipovaniu, kontaktujú hráčov cez sociálne siete a postupne ich spracúvajú na niekoľkých stretnutiach. Najskôr ich len pochvália, potom pozvú niekam na drink a možno na piatom-šiestom stretnutí im podhodia, či by za tisíc eur nespravili niečo v zápase. Takéto praktiky sa využívajú a hráči o nich ani nemajú odkiaľ vedieť.

takže hlavnou náplňou týchto školení je, ako sa vyhnúť takýmto ľuďom?

Primárne áno. Manipulátori sú totiž silní, majú normálne siete ľudí, ktorí si vytypujú náchylných hráčov. Futbalistov z rozvrátených rodín, zo zlých finančných pomerov… Nemálo futbalistov gambluje, sú v stálych finančných problémoch a tých si títo podvodníci vyhliadnu a ľahko ich chytia na nejakých tisíc eur. Obyčajne to nefunguje tak, že si nejaká skupinka ľudí povie, že ide zmanipulovať zápas. Je to dlhotrvajúci proces.

čo konkrétne takýmto hráčom na školeniach hovoríte?

Aby si na to dávali čo najväčší pozor. V prvom rade to musia identifikovať. Niekedy totiž nepochopíte tak ľahko, že sa vás niekto snaží namotať, aby ste neskôr ovplyvnili zápas. Čiže najskôr identifikovať, potom odmietnuť. Keď im hráč raz povie nie, väčšinou ho nechajú. Ale ak raz súhlasí, niečo spraví, potom ho tým môžu vydierať a on z toho nevie vykľučkovať.

týmito školami si prešli všetci hráči v našich najvyšších súťažiach?

Áno, čím ďalej, tým viac sa však sústreďujeme aj na mládež. Lebo keď sa ideme baviť s hráčmi, ktorí majú 20 až 25 rokov, tí sa s korupciou už museli v živote stretnúť. Zažili nejaký dohodnutý zápas, lebo s tým sa stretne každý. Nie je možné, aby hral niekto desať rokov futbal a v živote sa nestretol alebo nepočul o tom, že ideme niekomu pustiť zápas alebo že rozhodca pre niekoho pískal.

keď je reč o tej druhej strane, teda tých, ktorí sa snažia zápasy manipulovať, o aké veľké štruktúry ide?

Ak sa bavíme o organizovaných skupinách, tie sú väčšinou nadnárodné. Aj z našich dvoch doterajších skúseností s korupciou v našom futbale viedla jedna kamsi do Ázie, a teraz to tiež vyzerá na prepojenie do zahraničia. Ide o obrovské sumy peňazí, ktoré si samotní hráči ani nevedia predstaviť. Oni dostanú možno po päťtisíc eur, no tieto skupiny na tom niekde v Ázii zarobia milióny. Samozrejme, sú potom aj skupiny hráčov, ktorí si tipujú sami, no tí to nemôžu robiť nejako vo veľkom, lebo stávkové kancelárie to hneď zachytia.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite