Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šéfka Amnesty International Slovensko: Aslan Jandiev odletel na smrť, tušili sme, že sa to stane

.matúš Dávid .rozhovory

Prečo zrušenie výnimočného stavu v Turecku nestačí na zlepšenie situácie v oblasti ľudských práv a slobôd? A aké sú podrobnosti sporného vydania Aslana Jandieva, ktorý je v Rusku podozrivý z terorizmu? Opýtali sme sa vedúcej kancelárie Amnesty International na Slovensku Kamily Gunišovej.

Šéfka Amnesty International Slovensko: Aslan Jandiev odletel na smrť, tušili sme, že sa to stane Archív Amnesty International Slovensko Protest proti pomerom v Turecku.

v Turecku, kde s väčšími právomocami ďalej vládne prezident Recep Tayyip Erdogan, po dvoch rokoch zrušili výnimočný stav. Platil od neúspešného pokusu o vojenský prevrat v júli 2016. Aké to boli dva roky z hľadiska ľudských práv a slobôd?

Ak by sme sa na to pozreli cez čísla, tak ide skutočne o nebezpečné a nevídané útoky proti kritickým hlasom v Turecku. Vieme zhruba o stopäťdesiatich tisícoch svojvoľných zadržaní, sedemdesiatich tisícoch neoprávnených väznení, registrujeme okolo stosedemdesiat zatvorených médií a tisícpäťsto zatvorených mimovládnych organizácií. Zároveň došlo k prepusteniu vyše stošesťdesiattisíc štátnych zamestnancov. Jednotlivé prezidentské dekréty a novely zákonov mali za následok porušenia mnohých práv, či už práva na slobodu zhromažďovania, slobodu prejavu, spravodlivý súdny proces, ďalej práva na účinný opravný prostriedok, práva na prácu a mnohé ďalšie.

výnimočný stav Erdoganova vláda viackrát predlžovala. Počas tohto obdobia skončili v putách aj kritickí novinári, opoziční aktivisti či politici, z ktorých mnohých turecký režim označil za teroristov.

Áno. A tento stav bol za tie dva roky zafixovaný tak, že bolo neskutočne problematické vytvoriť akúkoľvek opozíciu voči vládnucemu režimu a ak sa to aj podarilo, čelila represiám. Práca obrankýň a obrancov ľudských práv, ako aj práv LGBTI alebo žien, či práca odborových zväzov sa stala takou nebezpečnou, že tí ľudia často riskovali pri práci svoju slobodu a život. Jedným z nich je aj čestný predseda tureckej pobočky Amnesty International, ktorý je už viac ako rok väznený na základe vykonštruovaných obvinení.

Protestujúci proti pomerom v krajine.Archív Amnesty International SlovenskoProtestujúci proti pomerom v krajine.

ankara síce zrušila výnimočný stav, ale v parlamente ovládanom Erdoganovými stúpencami je už nový návrh „protiteroristického zákona“, ktorý výrazne posilní právomoci rôznych úradov. Tie budú môcť napríklad predlžovať väzbu podozrivých osôb aj bez vznesenia obvinenia či ľahšie zakazovať demonštrácie. Nehrozí, že kritici režimu budú v Turecku naďalej utláčaní?

Amnesty International považuje zrušenie výnimočného stavu za dobrý krok, pretože samotný výnimočný stav umožnil zneužívanie sily, umlčiavanie kritických hlasov a potlačovanie základných práv a slobôd. Množstvo opatrení vykonaných ešte počas výnimočného stavu však ostáva v platnosti. V súvislosti s ďalšími návrhmi je teda zrejmé, že ide len o „kozmetickú úpravu“, ktorej jedinou zmenou bude, že k  útokom na kritické hlasy v Turecku bude môcť dochádzať aj bez výnimočného stavu. Zjednodušene povedané: režim bude môcť aj bez výnimočného stavu fungovať na základe prezidentských dekrétov či jednoduchých zmien zákonov, a tak sa bude ďalej vzďaľovať už teraz veľmi oslabeným princípom právneho štátu. Napríklad návrh, ktorý presúva moc zo súdov na úradníkov, môže mať za následok ešte nebezpečnejšie zhromažďovanie moci.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite