Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Metamorfóza sveta

.ján Košturiak .rozhovory

Profesor Milan Zelený žije vyše 50 rokov v USA, prednášal na Fordham University v New Yorku a na množstve ďalších univerzít. Je najcitovanejším českým ekonómom a mojím učiteľom.

Metamorfóza sveta BORIS NÉMETH Najcitovanejší český ekonóm, profesor Milan Zelený.

vždy som obdivoval jeho nadhľad, schopnosť spájať rôzne disciplíny a svety, vyjadrovať sa v presných definíciách, vidieť veci a trendy, ktoré mnohí nevidia. 

často hovoríš o transformácii alebo metamorfóze sveta, čo máš na mysli?

Nejde o bežnú zmenu z príručiek podnikového riadenia, ale o najrýchlejšiu a najhlbšiu premenu výroby, spotreby, hodnôt i správania – spôsobu a štýlu života jedincov, skupín i národov. Všetko bude inak, nič sa nevráti do starých koľají. Vstupujeme do veku podnikateľstva a podnikania. V minulosti prebehli medzi transformáciami stovky rokov, teraz len pár desiatok. Proces sa zrýchľuje. Začíname prechádzať od globálnej k lokálnej spoločnosti, v ktorej príde tlak na väčšiu samostatnosť regiónov. 

Svet, ako ho poznáme, končí. Firmy aj štáty prestávajú stačiť globalizácii a všetky ekonomické sektory – poľnohospodárstvo, priemysel, služby, štát – už sa z hľadiska zamestnanosti vyčerpali. Začneme preto prechádzať od globálnej k lokálnej spoločnosti, s ktorou príde tiež tlak na väčšiu samostatnosť regiónov. Svet sa mení tak rýchlo, že nemožno čakať a predvídať všetky následky, ale je potrebné urobiť prvý krok a potom prispôsobovať kroky následné. 

ktoré kroky to sú?

Potrebujeme sa naučiť tri P: 1. Pochopiť, čo sa deje a prečo? 2. Prispôsobiť sa tejto rýchlej zmene správnou akciou. 3. Podnikať s novými príležitosťami, ktoré prichádzajú. Prichádzame do zmeny, ktorá je taká monumentálna, že jej následky na ľudské životy, rozsah a rýchlosť si ani nevieme predstaviť, pretože nikdy v histórii ľudstva sa niečo podobné nestalo. Žiadna priemyselná revolúcia nemala také následky na ľudí a spoločnosť, ako to, čo práve prebieha okolo nás.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite