Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ján Husár: Nazerám do temných stránok sveta, nebezpečné cesty pred blízkymi tajím​

.matúš Dávid .rozhovory

V Iraku ho prenasledovali, na Kryme zadržali a v Gaze uniesli. Napriek týmto skúsenostiam nevie pustiť z hlavy krvavé Somálsko a v Keni pomáha s liečbou detských sŕdc. Zážitky z frontu mu vraj pomáhajú zorientovať sa vo vypätých situáciách. Slovenský vojnový fotograf a dokumentarista Ján Husár.

Ján Husár: Nazerám do temných stránok sveta, nebezpečné cesty pred blízkymi tajím​ robo homola Prvý krátky dokument Jána Husára vyhral tento rok cenu za najlepší medzinárodný film o modernom otroctve v Anglicku.

kde momentálne pôsobíte a čomu sa venujete?

Posledné dva roky sa špecializujem výhradne na východnú Afriku. Minulý rok som tam strávil vyše sedem mesiacov, tento rok sú to už štyri mesiace. Predtým som sa zdržiaval v severnom Iraku a Sýrii. Od roku 2015 však sledujem detskú kardiochirurgiu v kenskom Nairobi a pravidelne navštevujem rodiny a komunity, ktorých sa to týka. V rokoch 2015 a 2016 sa totiž uskutočnili dve česko-slovenské medicínske misie do Kene, pri ktorých som pomáhal. V roku 2017 sa však takáto misia nekonala. A tak som to začal, pod hlavičkou SlovakAid, zastrešovať aj spolu so slovenským kardiochirurgom pracujúcim v Prahe.

a čo vaša aktuálna dokumentárna tvorba?

Tento rok som sa venoval prevažne príprave misie, no popri tom som stihol napríklad monitorovať pytliactvo nosorožcov. Od začiatku roka zároveň pripravujem nový krátky dokument o znásilneniach malých, len 11-ročných dievčat, ktoré poskytujú sex za peniaze, pretože nemajú ani len na hygienické vložky. Môj vôbec prvý krátky dokument, nakrútený v spolupráci so Slovenskou katolíckou charitou, tento rok vyhral cenu za najlepší medzinárodný film o modernom otroctve v Anglicku.

ján husár

vráťme sa však ešte k spomínanému medicínskemu projektu. Čo je pri organizácii takejto misie najdôležitejšie?

Ide o zdravotnú pomoc, preto musí byť projekt do detailov pripravený. Je tiež rozdiel, či koordinujem poskytovanie základnej zdravotnej pomoci v severnej časti Južného Sudánu, v Somálsku alebo špecializovanú kardiochirurgiu v Nairobi. Vždy musím absolvovať desiatky osobných stretnutí, pretože na mail sa v Afrike jednoducho nemožno spoliehať. Potrebujem zabezpečiť potrebné lieky, anestéziu či ochranu, ďalej komunikovať so sponzormi. Vždy je pre mňa prioritou komfort a bezpečnosť celého tímu, pacientov a ich rodín či blízkych. Človek však musí byť pripravený aj na menej pravdepodobné situácie ako únos, zabitie či zranenie ľudí, o ktorých sa staráte. Podstatné je nenechať sa ničím odradiť.

koľko Slovákov či Čechov sa k misii pripojilo a o akých ľudí ide?

Do projektu detskej kardiochirurgie sa zapojili dvaja Česi – kardiochirurg a lekárka z pražskej Nemocnice na Homolce. A okrem nich ešte päť Slovákov, väčšinou z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave. Hlavný chirurg a „medical leader“ celej misie je tiež Slovák, no pracujúci vo Fakultnej nemocnici v Motole v Prahe.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite