Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šéfka Reportérov bez hraníc v EÚ: Stredoeurópski populisti sa rýchlo učia od Trumpa aj Putina

.matúš Dávid .rozhovory

„Novinári pracujú v chorej atmosfére plnej strachu a neistoty,“ hovorí Pauline Adès-Mével z organizácie Reportéri bez hraníc. Okrem populistických politikov podľa nej ohrozujú žurnalistiku aj dezinformácie. V rozhovore tiež radí, ako chrániť pravdu na internete a odraziť inváziu násilných prejavov.

Šéfka Reportérov bez hraníc v EÚ: Stredoeurópski populisti sa rýchlo učia od Trumpa aj Putina Archív Pauline Adès-Mével Pauline Adès-Mével spolu s kolegami monitoruje obmedzovanie slobody tlače a slobody prejavu.

od násilnej smrti investigatívneho reportéra Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej uplynuli štyri mesiace, no my stále nepoznáme meno vraha. Obavy aj neistota medzi novinármi trvajú. Aké zrkadlo nastavili udalosti posledných mesiacov slovenskej spoločnosti?

Poukázali na znepokojujúcu eróziu slobody tlače, ktorá v celej strednej Európe trvá už niekoľko rokov. Spolu s ďalšími novinárskymi organizáciami sme po vražde Jána Kuciaka museli opäť otvorene upozorňovať na to, ako vládni predstavitelia systematicky zneužívajú legislatívu, najmä trestný zákonník, na umlčanie svojich kritikov.

hovoril som však o vražde, ktorá otriasla Slovenskom. Takýto útok proti žurnalistovi sme nezažili ani v najtemnejších časoch našich moderných dejín.

Málokto by si bol ešte pred polrokom pomyslel, že možno zabrániť novinárovi v práci tým najbrutálnejším spôsobom. Až do vraždy museli investigatívni novinári na Slovensku strpieť najmä psychický nátlak a slovné útoky zo strany politikov, ako aj opakované policajné vypočúvania a súdne predvolania.

mohli roky nepriateľstva medzi vládou a novinármi, spolu s útokmi verejných činiteľov proti kritickým médiám, posmeliť objednávateľov vraždy? Rozšírila sa už v spoločnosti nenávisť nad hranice únosnosti?

Áno, a to nielen na Slovensku. Populisti a nacionalisti, akých vidíme v Maďarsku, Poľsku, Bulharsku, Česku či dokonca v Rakúsku, totiž neradi vidia novinárov v úlohe „strážnych psov demokracie“. Od ruského prezidenta Vladimira Putina alebo amerického prezidenta Donalda Trumpa sa aj stredoeurópski lídri naučili, že najlepší spôsob, ako sa zbaviť kritiky zo strany novinárov, je obviňovať ich a podkopať ich dôveryhodnosť.

keď český prezident Miloš Zeman nedávno kráčal po boku šéfa Kremľa Vladimira Putina, len tak mimochodom dokonca navrhol „likvidovať niektorých novinárov“.

V regióne strednej Európy sú politickí lídri čoraz častejšími zdrojmi slovných útokov a obťažovania novinárov. Vytvárajú nepriateľské prostredie. Bývalý slovenský premiér Robert Fico nazval žurnalistov „špinavými prostitútkami“ či „idiotskými hyenami“. Miloš Zeman sa zase na tlačovej konferencii chválil falošným kalašnikovom s nápisom „Na novinárov“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite