Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Staré definície vecí sú v kríze

.michal Magušin .rozhovory .diskusia

Čo spája a čo rozdeľuje „politické embryá“ Progresívne Slovensko a SPOLU? Zhodujú sa na pomenovaní najväčšej výzvy pre Slovensko? A s kým jej chcú čeliť? Diskutujú Michal Šimečka z Progresívneho Slovenska, Miroslav Beblavý zo zoskupenia SPOLU-Občianska demokracia a nezávislý poslanec Martin Poliačik

Staré definície vecí sú v kríze BORIS NÉMETH

čo je ten unikátny tmel, ktorý spája Progresívne Slovensko, SPOLU a Martina Poliačika a ktorý nemáte spoločný s inými subjektmi na slovenskej politickej scéne?

Miroslav Beblavý: Myslím, že máme spoločnú snahu o moderné a európske Slovensko. To znamená Slovensko, ktoré je v rámci Únie a nie je tam len neochotným príveskom, ale aktívnym členom. A moderné v tom, že nechceme veci len uchovávať, ale máme pocit, že túto krajinu treba významne zmeniť. Nielen v smere očisty verejného života, ale aj v zmene verejnej politiky, teda, zjednodušene povedané, zmodernizovať krajinu.

toto vás odlišuje aj od strán, ako je SaS alebo OĽaNO?

Beblavý: Áno, v prípade SaS je ich postoj k európskemu Slovensku skôr v protiklade k nášmu postoju. Pokiaľ ide o OĽaNO, tak neviem, lebo OĽaNO sa mení a formuje a dnes nevieme, či to bude skôr len protikorupčný, alebo konzervatívny subjekt, alebo nejaký iný. 

Martin Poliačik: Myslím si, že jedným zo spájacích prvkov medzi nami je odpútanie sa od minulej politiky. Čokoľvek tu dnes vzniká, už to nemá byť pokračovanie hry na dobrých a zlých v zmysle, že by sme mali nadväzovať na dobrú tradíciu SDK a SDKÚ a proti nám je zlá mečiarovsko-smerácka tradícia. Dnes je potrebné celú túto kapitolu uzavrieť, s jej plusmi aj mínusmi, a pozrieť sa na to, čo treba spraviť po desiatich rokoch stagnácie s akútne zanedbaným štátom. Druhá vec je, že už nemôžeme byť proeurópski len tým, že to o sebe vyhlásime. Proeurópskosť dnes musí byť súčasťou dennodennej politiky. Nestačí postaviť troch najvyšších ústavných činiteľov na balkón, aby povedali, že my sme tí správni Európania. Musí sa to pretaviť do toho, že v momente, keď sa začne rozprávať o užšej integrácii Európy, treba zabezpečiť ľudí, ktorí budú slovenskú pozíciu v tej integrácii vyjednávať. Zároveň treba vedieť pomeriavať plusy a mínusy a vyhodnocovať, či v niektorých situáciách nemáme niečo „pustiť” v záujme našej pevnej pozície v najužšom jadre.

vášmu postoju k postaveniu Slovenska v EÚ rozumiem. Už menej chápem vyjadrenie, že treba urobiť hrubú čiaru za minulosťou, za dobro-zlým delením. Sedíme tu s človekom, ktorý bol v SDKÚ a v Sieti, vy ste boli v SaS, ktorá sa jasne vyhraňuje voči Smeru. Vás nespája boj proti Smeru?

Poliačik: Ja to beriem tak, že nás spája boj proti zlému spravovaniu krajiny. Krajina je v akútnom úpadku, a to je reprezentované celou politickou garnitúrou, ktorá tu doteraz bola. Správne hovoríte, že minimálne ja a Miroslav Beblavý sme boli jej súčasťou. Dnes však treba po prvé povedať, že transformácia z komunistickej na demokratickú krajinu je ukončená a mnohé z dnešných problémov už nie sú spôsobené komunistickou či postkomunistickou mentalitou, ale vypestovali sme si ich sami, sú dôsledkom posledných 25 rokov. Tam sú zlozvyky, na ktorých treba začať pracovať. Prestaňme sa už ohliadať za tým, že doplácame na starý režim. Je potrebné Slovensko nanovo civilizačne zadefinovať. Určite budeme pokračovať v boji proti korupcii či pomenúvať kauzy. A otvorene povieme, že s istým typom strán a vlád by sa nemalo spolupracovať, či už ide o deštrukčnú SNS, alebo o systematické rozkrádanie na strane Smeru, alebo fašizmus na strane Kotlebu.

pán Šimečka, čo spája Progresívne Slovensko so SPOLU a s Martinom Poliačikom?

Michal Šimečka: Proeurópsky étos je nám všetkým vlastný. Páči sa mi aj to, čo hovorí Martin Poliačik o prekročení rámca, v ktorom sme doteraz bojovali – na jednej strane modernizačný tábor, na druhej strane zlý Fico a Smer. Mám pocit, že naše dva nové subjekty a Martin odpovedajú na to, že súčasné opozičné strany nevedia poskytnúť Smeru alternatívu, lebo jediné, čo hovoria je, že Smer treba vymeniť. Podľa mňa však väčšina ľudí už chápe, že nestačí byť proti Smeru, ale za niečo. Treba mať plán, projekt toho, čo sa stane, keď Smer padne a odíde do minulosti. Aj v našom programe máme napísané, že z éry postkomunizmu musíme vystúpiť. To sa týka nielen fungovania štátu, ale aj nášho vzťahu k Európe. Už nemôžeme byť len nový členský štát, ktorý sa snaží doťahovať na úroveň vyspelých krajín. Musíme európsku politiku už aj tvoriť. 

viete presne povedať, za akých okolností by sa SPOLU, Progresívne Slovensko a Martin Poliačik dokázali spojiť do jedného subjektu?

Beblavý: Nemyslím si, že v tejto chvíli má význam definovať presné okolnosti. Spájanie môže fungovať vtedy, keď to, čo máme spoločné, je silnejšie, ako to, čo nás rozdeľuje. Keď je to dôveryhodné pre ľudí aj akčné zároveň. My sme totiž v modernom jazyku startupy. Tie majú oproti dlhšie fungujúcim projektom veľa nevýhod. Nemajú zabehnuté značky, peniaze, ale ako výhodu zas majú živosť, pružnosť, akčnosť, lebo nie sú spútané minulosťou. To nechceme stratiť. A nie každé spájanie pomáha. Videli sme to vtedy, keď sa Daniel Lipšic účelovo spojil s odídencami zo SaS-ky. V skutočnosti boli potom slabší. Pre mňa z toho príbehu plynie poučenie, že k sebe nepatrili. My hlavne musíme mať vedomie spoločnej pozitívnej vízie.

a tú doteraz nemáte?

Beblavý: Zatiaľ nie, ale ja to nevnímam tragicky. Progresívci oveľa viac zdôrazňujú ten liberálny, možno mierne ľavicový element. My máme trochu iné ideologické vyjadrenie, ktoré sa s tým úplne neprekrýva. Ale moja skúsenosť z politiky je, že jedna vec sú základné východiská a druhá je to, čo človek reálne zažíva v praxi. My sa ani nezaoberáme tým, že by sme študovali jednotlivé nuansy vyhlásení a programových dokumentov. Podľa mňa je počas najbližšieho roka omnoho dôležitejšie vidieť, či by nám to dokázalo spolu fungovať v praxi.

Miroslav Beblavý Poslanec Národnej rady, líder SPOLU. „Som zo svetskej rodiny, zobral som si však dcéru kňaza a v 15-ročnom manželstve vidím, ako sa rozličné hodnoty dajú spojiť.“BORIS NÉMETHMiroslav Beblavý Poslanec Národnej rady, líder SPOLU. „Som zo svetskej rodiny, zobral som si však dcéru kňaza a v 15-ročnom manželstve vidím, ako sa rozličné hodnoty dajú spojiť.“

rozprávate sa spolu?

Šimečka: Samozrejme, že sa spolu rozprávame. O našich víziách, o tom, ako fungujeme. Niekoľko kolektívnych stretnutí sa už odohralo a stretávame sa aj neformálne. S väčšinou ľudí zo SPOLU sa veľmi dobre osobne poznáme. V komunikácii by som problém nevidel.

prečo teda ešte nie ste spolu?

Šimečka: I keď sme si na politickej scéne najbližšie, máme každý vlastnú cestu a identitu. A myslíme si, že Progresívne Slovensko má pridanú hodnotu, lebo je hnutím zdola. Nie je to ani klišé, ani formalita, sme v tom unikátni. Progresívne Slovensko má stovky ľudí, momentálne aj šestnástich koordinátorov v rôznych mestách a absolvujeme desiatky stretnutí s občanmi po celej krajine. Ľudia v SPOLU zas majú inú identitu, sú to skúsení politici, mnohí z nich sú poslancami v parlamente. Naopak, väčšina z nás nikdy v politike nepôsobila. Toto je prvá diskusia, v ktorej vystupujem ako politik.

spočíva rozdiel medzi vami v tom, že vy ste viac ľavicovoliberálni, ako SPOLU?

Šimečka: Ja som liberál. Myslím si, že po odchode Martina Poliačika zo strany SaS sa Progresívne Slovensko stáva hlavným nositeľom liberálnych myšlienok. A vôbec sa za to nehanbím. Výnimočnými nás robí aj to, že sa to nebojíme otvorene povedať.

existuje vôbec scenár, že sa SPOLU a Progresívne Slovensko nespoja?

Beblavý: Určite áno. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite