Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Žiadna regulácia, žiadne tresty

.filip Olšovský .rozhovory

V bratislavskej Inchebe ešte stále prebieha výstava ľudských tiel. Kanadský právnik David Matas kedysi vypracoval spolu s kolegom správu, ktorá potvrdila, že čínska vláda odoberá vo väzeniach orgány stúpencom učenia Falun Gong.

Žiadna regulácia, žiadne tresty MATEJ HAKÁR David Matas: Mojím cieľom je ukončenie núteného odberu orgánov v Číne.

prešlo už vyše jedenásť rokov, odkedy ste s kolegom Davidom Kilgourom vypracovali prvú správu o tom, ako sú ľuďom praktizujúcim Falun Gong v Číne odoberané orgány. Venovali ste sa tejto téme aj predtým?

Vedel som o Falung Gong a sám som ako právnik zastupoval niekoľko čínskych politických väzňov. Ako právnik sa zaoberám ľudskými právami na celom svete a vedel som o tom, že prívržencov Falung Gong v Číne prenasledujú. No predtým som sa nikdy nezaoberal problematikou odoberania orgánov. Všetko som sa dozvedel až počas nášho vyšetrovania.

dostali ste nejaké zistenia vopred alebo ste začínali od nuly?

Nie, vopred sme nemali žiadne dôkazy. Všetky materiály sme zbierali postupne sami.

pýtam sa preto, že celú správu, v ktorej v mnohých bodoch podporujete teóriu o násilnom odoberaní orgánov prívržencom Falun Gong, ste vypracovali za menej ako dva mesiace. Ako sa to dalo za taký krátky čas?

Je pravda, že v tom čase ste sa na internete o transplantácii orgánov nedočítali takmer nič. No mali sme niekoľko spolupracovníkov, ktorí vedeli po čínsky. Tí volali do nemocníc a pýtali sa, či tam ponúkajú orgány od ľudí z Falun Gong. A ľudia z nemocníc bez váhania odpovedali, že áno, keďže v tom nevideli nič zlé. Podobné to bolo s reklamami či webstránkami nemocníc. Na začiatku sa nám preto dôkazy zbierali ľahko, bolo to iba o vytvorení obrazu z toho, čo bolo verejne prístupné. Prístup k informáciám sa zhoršil až po tom, ako vyšla prvá verzia našej správy.

ktorý z dôkazov bol pre vás najsilnejší?

Som právnik, a preto sa na dôkazy pozerám ako na celok a nerobím závery, kým nemám vypracovaný celý obraz. Tak som pracoval aj na tejto správe. Samozrejme, existuje niekoľko vecí, ktoré ma zvlášť zaujali. V prvom rade samotné telefonáty, ktorých prepisy sú aj v správe. Ľudia z nemocníc, ktorí hovoria: Jasné, že máme orgány od Falung Gong, príďte si po ne. Navyše, po tom, ako sme zverejnili správu, si čínska vládna strana objednala televízny dokument, ktorého cieľom bolo vyvrátiť naše zistenia. Bavili sa s jedným z ľudí z nemocnice, kam sa dovolal aj náš spolupracovník. Pýtali sa ho, či je pravda, že sme mu volali. Povedal, že áno. Potom mu dali prepis nášho rozhovoru a spýtali sa ho, či to naozaj povedal. Povedal, že áno. Až na tie veci o Falun Gong. No v tom dokumente už nehovoria o tom, že existuje aj zvuková nahrávka nášho rozhovoru, ani o tom, ako by sme technicky dokázali použiť jeho hlas a donútiť ho hovoriť o Falun Gong.

„Z darcovských centier pochádza iba zlomok orgánov, ktoré sa ponúkajú na transplantáciu v Číne.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite