Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stále mám silu

.klaus Brinkbäumer .rené Pfister .rozhovory

Ak niečo výrazne ovplyvní budúcnosť Slovenska, sú to voľby v Nemecku a ich víťaz. Preto je kľúčové poznať nàzory Angely Merkel. Veľký rozhovor s ňou uverejňujeme v spolupráci s New York Times News Service & Syndicate.

Stále mám silu FELIPE TRUEBA/EPA/PROFIMEDIA 16. júl 2017, Berlín: Nemecká líderka čaká na začiatok televízneho rozhovoru pre stanicu ARD krátko pred začiatkom letných parlamentných prázdnin. Ako kancelárka je Angela Merkel stále pod drobnohľadom verejnosti i médií.

nemecká kancelárka Angela Merkel kandiduje vo voľbách na svoje štvrté funkčné obdobie. S povolením časopisu Der Spiegel uverejňujeme jej aktuálny rozhovor o lákadlách moci, o nebezpečných spojeniach nemeckého automobilového priemyslu so štátom a o jej úsilí znovu získať dôveru pravicového voliča.

pani kancelárka, chceme s vami hovoriť o moci aj o tom, ako moc kazí ľudí. Moc a vplyv sa môžu stať pre politika drogou. Ste už od nich závislá?

Dúfam, že nie. Nie.

nebohý bývalý kancelár Helmut Kohl sa moci nedokázal včas vzdať a zmeškal šancu na dôstojný odchod. Jeho štvrté funkčné obdobie nebolo dobré ani pre Nemecko, ani pre CDU. Hrozí vám rovnaká pasca?

Do novembra minulého roka som sa zamýšľala, či mám znovu kandidovať. Vôbec to pre mňa nebolo samozrejmé. Napokon som posúdila, teda do takej miery, do akej je človek schopný také niečo posúdiť, že stále mám potrebnú silu a záujem o to, ako žijú ľudia, ako sa krajina mení, a aké výzvy prináša politika. Myslím, že toto je vždy rozhodujúce – aby si človek nemyslel, že už vie všetko.

máte techniky, ktoré používate, aby vás neovládla pýcha a aby ste si nevybudovali závislosť od moci?

(Smiech.) Čítam články v novinách, ktoré ma kritizujú.

naozaj?

Ako kancelárka som – a je to tak správne – stále pod drobnohľadom verejnosti i médií. Prízvukujem ľuďom okolo mňa, aby mi vždy otvorene povedali, ako čo vidia. A dobrým indikátorom je nálada v mojom vlastnom volebnom okrsku. Keď tam prídem, a to je často, už nikoho neohromuje ani nešokuje, že vidí kancelárku. Zato mi ľudia hneď oznamujú, čo funguje a čo nie.

tretieho septembra sa vysielala prvá a jediná televízna debata medzi vami a vaším sociálnodemokratickým vyzývateľom Martinom Schulzom. Televízna stanica ZDF chcela do štúdia pozvať aj publikum a žiadala aj viac voľnosti pre moderátorov. Prečo ste tieto inovácie odmietli?

Táto televízna diskusia je pre mňa dôležitá, a to som vyjadrila predovšetkým svojou ochotou zúčastniť sa na nej. Milióny ľudí totiž môžu na vlastné oči vidieť, akú politiku ponúkam ja a akú Martin Schulz na nasledujúce štyri roky. Je štandardom, že sa formát diskusie vopred preberie s televíznou spoločnosťou. Už od diskusií v rokoch 2009 a 2016 existuje odskúšaná štruktúra programu a tá sa použila aj v tomto roku.

„Televízna diskusia je dôležitá, a to som vyjadrila ochotou zúčastniť sa na nej.“

nikolas Brender, bývalý šéfredaktor ZDF, sa vyjadril, že tlak na televíznu spoločnosť bol príliš silný, takže tohoročný formát diskusie je výsledkom vydierania...

Mám veľkú úctu k slobode médií. Ale aj politici majú slobodu rozhodnúť sa, či prijmú pozvanie do televízneho programu, alebo nie. Dohodli sme sa na predchádzajúcom formáte.

kampaň by bola určite oveľa živšia, keby sa konalo viac teledebát. Prečo ste s tým nesúhlasili?

Lebo kampaň v médiách sa odohráva v rozličných formátoch, aj na občianskych fórach či prenosoch z radníc. A keďže v Nemecku nemáme prezidentský systém, ľudia nehlasujú za konkrétnych kandidátov, ale za politické strany. Menšie politické strany pokladajú každú televíznu diskusiu za anomáliu, pretože sa na nej zúčastňujú iba hlavní kandidáti od konzervatívcov a sociálnych demokratov.

to je zaujímavo dojemná starosť o menšie strany...

Pluralita formátov našej kampane aj televíznych diskusií odráža skutočnosť, že my v Nemecku nehlasujeme priamo za osobu, tak ako v Spojených štátoch amerických alebo vo Francúzsku, ale za politické strany. Máme iný systém.

je v poriadku, aby vládni zamestnanci, tak ako váš hovorca Steffen Seibert a pobočníčka Eva Christiansen viedli rokovania s televíziou? Nemala by to robiť vaša politická strana?

Chceli sme oddeliť prácu, ktorá sa robí pre vládu, od tej, ktorá sa vykonáva pre CDU, a tak sme sa rozhodli, že počas kampane si osvojíme tento model: traja zamestnanci kancelárstva dostanú jasne definovanú a odsúhlasenú druhú prácu. Cieľom je transparentnosť. Preto vítam, že Najvyšší kontrolný úrad Nemecka chce všetko preveriť. Zároveň je nevyhnutné, aby sa hovorca vlády zúčastňoval na diskusiách, ktoré sa týkajú formátov rozhovorov a televíznych debát. Keď bol kancelárom Gerhard Schröder, bolo to presne tak isto. Aj jeho hovorca sa zúčastňoval na diskusiách pred televíznymi debatami v roku 2002 aj 2005.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite