Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zažili sme maximálnu aroganciu

.michal Magušin .lukáš Krivošík .rozhovory

Z radového pracovníka na linke sa stal silným šéfom odborov vo Volkswagene. Pustil sa do boja s tradičnými odbormi a úspešne viedol najväčší firemný štrajk v histórii Slovenska. Pokladá sa za hrdého patriota. Zoroslav Smolinský.

Zažili sme maximálnu aroganciu BORIS NÉMETH

z akých pomerov pochádzate?

Moja mama bola účtovníčka, otec stavebný inžinier, takže pochádzam z priemernej, štandardnej rodiny. Som rodený Bratislavčan.

ako ste sa stali šéfom odborov vo Volkswagene?

Vo Volkswagene som začínal v roku 1992 ako radový robotník na linke. Budovali sme lakovňu. Môžem povedať, že tento závod sme stavali vlastnými rukami. Začínal som teda na linke, potom som bol tímlider, supervízor, vedúci zmeny a vedúci menšieho oddelenia. V roku 2002 ma vyslali na štyri roky do Wolfsburgu, kde som bol zodpovedný za dodávky vozidiel priamo k zákazníkom. Tam som zistil, aké sú odbory v Nemecku. Keď som sa vrátil, videl som, že odbory na Slovensku nefungujú a keďže som chcel pre ľudí vybojovať lepšie podmienky, pustil som sa do odborárskej práce.

jedna vec je kariérny vývoj, druhá vec je získať rešpekt ľudí okolo vás. To sa vám ako podarilo?

K ľuďom som sa vždy správal férovo, či som bol radový zamestnanec alebo som pôsobil v strednom manažmente. Vedeli sme, že sa navzájom potrebujeme a s tým prišiel aj prirodzený rešpekt.

ako odbory vo Volkswagene pracujú? Ako sa vám nedôveru a apatiu, ktorá na Slovensku vo vzťahu k odborom pretrváva, podarilo prekonať?

Musia za vás hovoriť výsledky. Pri kolektívnych vyjednávaniach sme boli vždy tvrdí, vďaka čomu máme u nás vysoký priemerný zárobok nielen v porovnaní so Slovenskom, ale aj v strednej Európe. Druhým faktorom je priamy kontakt s našimi členmi. Chodíme priamo medzi nich, riešime ich problémy. Už vyše troch rokov nám funguje aj iný benefit. Uzavreli sme zmluvu s perfektnou právnou kanceláriou, ktorá pomáha našim členom bezplatne riešiť ich osobné problémy – či sú to rozvody, majetkové spory, exekúcie, teda nielen pracovnoprávne, ale aj súkromné veci. Je to symbióza a spolupráca, žiadny nátlak.

odbory na Slovensku sú úzko prepojené s politikou. Ako je to s vami? Poznáte sa s nejakými politikmi?

Určite sa s mnohými poznám, ale vždy im poviem, že my nie sme odborová organizácia, ktorá by mala byť prepojená na politiku. Na druhej strane, ak akémukoľvek politikovi naozaj záleží na zlepšení podmienok zamestnancov na Slovensku, sme ochotní s ním spolupracovať. Ale neviažeme sa na žiadnu politickú stranu. Osobne sa neangažujem v žiadnej strane, môj názor je zdravý rozum.

ale voliť chodievate?

Samozrejme. Chodievam a chcem chodiť. Som patriot, som na to hrdý, že slovenské hodnoty sú iné, ako sú všeobecne prezentované. Vážim si každého Slováka.

toto od vás zaznievalo aj pri vašich prejavoch z tribúny počas štrajku. Hovorili ste, že ste patriot a manažéri z Nemecka nikdy nemôžu úplne pochopiť situáciu Slovákov, ktorí tu žijú. Čo presne tým patriotizmom myslíte?

Som maximálny patriot. Som hrdý na to, že som Slovák, som hrdý na našu krajinu a na našich ľudí. Myslím si však, že toto je základný bod, na ktorý by mal byť hrdý každý národ. Pozrite sa na Nemcov, Talianov, Poliakov, akí sú hrdí. Len my Slováci akoby sme niekedy nemali dosť sebavedomia a hanbíme sa za seba. Ja sa za to, že som Slovák, nehanbím.

na čo presne ste pri Slovákoch hrdý?

Na to, že sme srdeční, pracovití, flexibilní, úprimní a dobrosrdeční. To sú hodnoty, ktoré v západnej Európe nenájdete a toto nás od iných národov odlišuje.

keď tvrdíte, že Nemci nás v niečom nikdy nepochopia, prejavuje sa to aj v konkrétnom fungovaní fabriky?

Určite. Je to iná kultúra. Nemci sú disciplinovanejší a striktnejší, vyvolávajú väčší rešpekt. Slováci sú však srdečnejší, preto by niekedy bolo lepšie, keby Nemci nedávali len nariadenia, ale Slovákom veci vysvetlili a požiadali ich o splnenie úlohy. Vtedy to funguje.

na druhej strane už samotná možnosť mať silné odbory a rokovať s vedením je možná vďaka nemeckej odborovej kultúre, kde sa odbory berú ako partneri. Reflektujete to?

Samozrejme. Celý koncern stojí na solidarite a silnom sociálnom programe. Mávame európske aj svetové rady, kde sa stretávame s najvyšším vedením koncernu a rozoberáme stratégie ohľadom výroby, ale aj o fungovaní sociálnych programov v jednotlivých lokalitách. Aj toto prispelo k tomu, že úspechy tu sú. Na druhej strane, na rovinu hovorím, že ak by sme nemali takú silnú členskú základňu, akýkoľvek zahraničný investor by si veľmi rýchlo zvykol na rolu zamestnávateľa bez sociálneho dialógu.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite