Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Veronika Remišová: Prijmem akúkoľvek zodpovednosť

.michal Magušin .lukáš Krivošík .rozhovory

Po Igorovi Matovičovi je najvýraznejšou tvárou OĽaNO. Pre štýl politiky svojho šéfa má pochopenie. Rada by svojmu hnutiu dodala imidž odbornej kompetentnosti. Poslankyňa NR SR Veronika Remišová.

Veronika Remišová: Prijmem akúkoľvek zodpovednosť BORIS NÉMETH

pri našom stretnutí v decembri 2015 ste povedali, že chcete do politiky priniesť hlas rozumu a venovať sa najmä vzdelávaniu a zahraničnej politike. Keď vás človek sleduje zvonku, zdá sa, že protikorupčná téma zatieňuje obe tieto problematiky. Nehrozí, že ľudia si vás zaškatuľkujú najmä ako osobu, ktorá stojí za Igorom Matovičom na protikorupčnej tlačovke?

Nie je to celkom tak, i keď je pravda, že tlačovky s Igorom Matovičom o korupčných kauzách sú viac viditeľné. Príde na ne viac novinárov, majú väčšiu odozvu. No riešime aj iné témy. S kolegom a učiteľom Mirom Sopkom sme otvorili tému financovania mládežníckych aktivít. Ďalšou našou témou je odbyrokratizovanie školstva, aby sa učitelia mohli sústreďovať len na učenie. Snažíme sa, aby deti z marginalizovaného prostredia mali povinnú škôlku. Predkladala som veľkú novelu Najvyššieho kontrolného úradu, teraz som s kolegom europoslancom Branislavom Škripekom organizovala odbornú konferenciu k eurofondom...

vo voľbách ste po Matovičovi a Danielovi Lipšicovi získali od voličov najviac krúžkov. Matovič oznámil, že na rokovania parlamentu chodiť nebude, Lipšic sa po dopravnej nehode vzdal mandátu. Cítite na svojich pleciach väčšiu ťarchu zodpovednosti a mení sa týmto dianím vaša pozícia na líderskú?

Zodpovednosť za krajinu a za hnutie si uvedomujem, odkedy som v parlamente. Naše hnutie však lídra má, Igor Matovič len pre listovú kauzu bojkotuje parlament pod vedením Andreja Danka.

po Matovičovi ste však z vášho zoskupenia najviditeľnejšia. Aké sú vaše mocenské ambície?

Uvedomujem si, že na realizáciu našich cieľov a vízie potrebujeme vládnuť. Ak by sme nechceli, bolo by zbytočné ísť do politiky. Je mojím cieľom, aby OĽaNO bolo v budúcej vláde a vystriedalo súčasný myšlienkovo vyprázdnený zlepenec.

vedeli by ste si samu seba predstaviť ako predsedníčku vlády?

Keď som išla do politiky, mojím prvotným úmyslom neboli mocenské ambície. Chcela som, aby OĽaNO mohlo presadzovať svoj program a víziu. Ale v prvom rade vnímam politiku ako službu. A to nastavenie zostáva stále rovnaké. Možno bude potrebné, aby som „potiahla“ odborné konferencie. Urobím to veľmi rada. Možno bude treba robiť niečo iné. Áno, ak bude potreba, som ochotná prevziať akúkoľvek zodpovednosť. Ale určite si teraz nerobím plány ako pán Danko, ktorý po pár mesiacoch v politike vyhlásil, že by chcel byť do desiatich rokov premiérom.

jedna z najväčších výhrad, ktorá voči vám smeruje, je to, že ste voči Matovičovi príliš submisívna. Mali ste niekedy vnútorný problém ísť s Matovičom na tlačovku?

Keď som na nejakej tlačovke bola, znamená to, že som s tým vnútorný problém nemala, ináč by som predsa na tlačovku nešla. A čo sa týka dojmu o submisívnosti, naše hnutie dostáva buchnáty sprava-zľava a neviem si predstaviť, že by sme sa teraz navzájom kritizovali cez médiá – a to neplatí len o Igorovi Matovičovi, ale aj o ostatných členoch nášho poslaneckého klubu. Ak niečo proti niekomu mám, poviem mu to do priamo očí. Tento spôsob komunikácie považujem za najférovejší.

je v poriadku, keď Igor Matovič prinesie veľmi závažné podozrenia o údajnom vyhrážaní a zvalí ich na Andreja Danka, pričom nepredloží dôkazy a nepodá trestné oznámenie? Je korektné, keď oznámi, že odchádza z parlamentu, ale nevzdá sa mandátu?

Rozhodnutie Igora Matoviča nechodiť na schôdze parlamentu, ktorému predsedá Andrej Danko, je neštandardné. No Igor Matovič bol vždy neštandardný prvok v slovenskej politike. A na druhej strane, samotná situácia v parlamente je veľmi neštandardná, za 27 rokov sa v parlamente nestalo, aby podriadení predsedu parlamentu na pokyn vedenia otvárali a čítali listy, ktoré občania posielajú poslancom. Predseda parlamentu Andrej Danko sa za to občanom neospravedlnil, ani nevyvodil zodpovednosť.

to sú listy. Matovič však Dankovi podsúva, že ho chce dať zavraždiť.

Asi žiadneho iného politika za posledný rok a pol nešikanovali tak, ako Igora Matoviča. Razia v rodinnej firme, vyšetrovanie premlčanej veci, protiprávne zverejňovanie dokumentov štátnych inštitúcií, ktoré niektorí predstavitelia vládnej koalície zneužívali na jeho diskreditáciu... Áno, Igor Matovič po tom, ako sa mu vyhrážali, povedal svoj osobný názor, že za tým môže byť Danko, Bugár alebo Fico. Možno to nemal robiť. Ja sa snažím zverejňovať len to, na čo mám dôkazy. No bol to jeho osobný názor vo veľmi vypätej situácii.

BORIS NÉMETH

nie je pravda to, čo hovorí Béla Bugár – že Matovičovi sa tak trochu vracia štýl politiky, ktorý sám robí? Veď to bol on, kto obvinil Roberta Fica, že má účet s miliónmi eur na Belize. Alebo si nahrával Radoslava Procházku. To sú tiež neštandardné spôsoby boja.

Pozrite sa však napríklad na vyjadrenia Andreja Danka, ktorý tvrdil, že Matovič mu vykrikoval, že je špina a že ho zničí, zlikviduje. Nepamätám sa, že by sa Igor Matovič niekomu vyhrážal likvidáciou. To sú rovnako vážne obvinenia, ako vyslovil Matovič.

nechýba vám kritický pohľad na to, ako Igor Matovič robí politiku? Doteraz ste ho len obhajovali. Máte vôbec nejakú výhradu voči tomu, ako sa v politike správa?

K bojkotu parlamentu hovorím, že to ľudsky chápem. Bolo by ľahké kritizovať ho, no ja som nebola pod takým tlakom a nikto sa mi nevyhrážal. Neviem sa teda vžiť do jeho kože, a preto to nebudem ani hodnotiť. Zároveň som povedala, že v našom hnutí vládne otvorená atmosféra a všetky kritické pripomienky, ktoré voči sebe máme – k práci, k zámerom, k aktivitám – si vnútri hnutia vydiskutujeme. Vôbec netvrdím, že som voči nikomu v hnutí nemala kritický postoj. Len ho vždy tlmočím tomu, komu patrí a hovorím to do očí.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite