Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jozef Mihál: Chceme volebnú koalíciu

.michal Magušin .lukáš Krivošík .rozhovory

Vo februári opustil rady SaS. Teraz zakladá novú stranu a politika ho opäť teší. Prečo presne zo SaS odišiel? Kto bude jeho novú stranu voliť a v čom sa bude líšiť od ostatných? Jozef Mihál.

Jozef Mihál: Chceme volebnú koalíciu BORIS NÉMETH

máte už s Miroslavom Beblavým vyriešené, kto bude predsedom? Nehrozí, že ten z vás, kto zostane dvojkou, si založí ďalšiu stranu?

Ja nemám ambíciu byť predsedom. Ak to má mať zmysel, predsedu musíte robiť na plný úväzok a ja už teraz na vlastnej koži zažívam, že nestíham. Chcem aj naďalej robiť školenia a písať knihy. Navyše, keď sa teraz zblízka pozerám na Mira Beblavého, pozorujem, že je systematicky pracovitý. Niekto kope kanály od rána do večera a veľa po ňom nevidieť. Miro však má systém, vie, čo robí. Vynikajúcim spôsobom plánuje, organizuje, stretáva ľudí a ja to kapacitne nemám šancu stíhať. Navyše som v tomto type manažérskej práce aj horší.

funkcia predsedu nie je len o tom, aby ste mali čas a boli lepší manažér. Treba mať aj charizmu a podporu verejnosti. Vy ste vo voľbách získali vyše 70-tisíc preferenčných hlasov, dvojnásobne viac ako Beblavý.

Mám aj výrazne viac fanúšikov na fejsbúku a možno by som mal byť ambicióznejší. (Smiech.) Ale ja to nerobím pre predsednícku funkciu, ale preto, lebo si myslím, že mám ľuďom čo dať. Ak stranu postavíme dobre – a ja radšej ako o strane hovorím o volebnej koalícii – som presvedčený, že to, čo chcem ľuďom dať, dokážem urobiť aj ako podpredseda či ako obyčajný člen.

ešte tu je tretia možnosť. A to, že sa predsedom stane nie­kto úplne iný, keďže vás dvoch verejnosť viac vníma ako odborníkov.

Áno. Nájsť charizmatického, fotogenického, zaujímavého lídra by určite pomohlo získať ďalšie percentá a táto myšlienka medzi nami stále je. Ale vymenujte mi na Slovensku ľudí, ktorých by sme mohli postaviť na čelo strany a všetci by boli uchvátení. Vyjadrila sa o nás pochvalne Iveta Radičová. Keby ju to oslovilo tak, že by sa chcela pridať, bolo by to veľmi potešujúce. My však ľudí nelanárime a neprehovárame. Ak usúdite, že strana je pre vás zaujímavá a chcete sa pridať, tak sa pridajte.

„Ak tu bude slušná ponuka, nová strana by mohla byť úspešná. Ale mala by byť jedna.“

v predchádzajúcej odpovedi ste v súvislosti s novou stranou použili veľmi zaujímavý pojem: volebná koalícia. Čo tým myslíte?

Nemáme ambíciu vybudovať stranu, ktorá zatieni a vytlačí ďalšie snahy ľudí, ktorí tu niečo pripravujú. Veľmi dobre vnímame, že tu je Progresívne Slovensko, ktoré sa síce hýbe slimačím tempom a už mohli dnes byť oveľa ďalej, ale snažia sa a pripravujú stranu. Je tu aj Nová Generácia, bývalí mládežníci SDKÚ, ktorí majú záujem byť v politike. Sú aj ľudia v regiónoch, ktorí možno nemajú ambíciu založiť celoslovenskú stranu, ale sú zaujímaví, nám ideovo blízki a cítime, že by radi prehovorili aj na nadkomunálnej úrovni. Hovoríme si, že by sme sa mali pokúsiť týchto ľudí spájať. Viacerí z nich možno nechcú vstúpiť do našej novej strany, chcú zostať čiastočne apolitickí, ale možno by ich zaujala ponuka miesta na kandidátke, alebo ak by sme formálne či neformálne tieto regionálne partie zastrešili. Nechceme, aby do volieb išli dve-tri zoskupenia, ktoré sa budú uchádzať o rovnakého voliča.

podľa najnovšieho prieskumu verejnej mienky by sa do parlamentu dostalo deväť strán. Ak prídete s novým subjektom ešte aj vy, potenciálna vládna koalícia by bola „matkou všetkých zlepencov“, či ju už povedie Smer alebo iná opozičná strana. Rozmýšľate aj o tom, ako zabrániť vzniku sedemčlennej vládnej koalície?

Opakujem, že ak máme vytvoriť novú politickú silu, tak by to mal byť na stredopravom spektre jeden nový subjekt, nie dva až tri. A priestor na novú stranu tu je. Ľudia to chcú. Okrem iného máme v parlamentných voľbách opakovane 40 percent nevoličov. Pritom sa Slováci vedia zmobilizovať. Vo voľbách, ktoré rozhodli o osude Mečiara v roku 1998, prišlo k urnám takmer 85 percent voličov. Nemusí to zostať na úrovni 60 percent. A teraz opäť ide do tuhého, čo by mohlo „vyhecovať“ aj nevoličov. Ak tu bude slušná ponuka, nová strana by mohla byť úspešná. Ale mala by byť jedna.

kto sú tí ľudia, ktorí nemajú koho voliť?

Hlavne tí zo stredopravej scény. Spočítajme si to: je tu SaS-ka, OĽaNO, a relatívne úspešné, no nateraz mimoparlamentné KDH. Stredopravý volič, ktorý berie politiku seriózne, si dnes vyberá z týchto troch strán. A to ešte OĽaNO beriem s rezervou, lebo je protestnou stranou, ktorá neprináša zásadné návrhy. A je tu 40 percent nevoličov, z ktorých, povedzme, 20 percent zostane počas volieb doma, nech sa deje, čo sa deje. Ale zvyšných dvadsať percent možno vieme povzbudiť k tomu, aby prišli voliť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite