Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kde sú priority spoločnosti, keď ide o násilie

.inge Vagačová .rozhovory .rozhovor

Právnik Matúš Kanis sa dlhodobo zaoberá témou sexuálneho a domáceho násilia a v tej súvislosti, samozrejme, aj prípadmi násilia psychického.

Kde sú priority spoločnosti, keď ide o násilie boris németh

ako je to so psychickým násilím u nás? Vidíte nejaký posun v jeho vnímaní? 

V posledných rokoch sa povedomie o psychickom násilí rozširuje aj v bežnej laickej verejnosti. Napriek tomu sa ženám zažívajúcim násilie  v našej spoločnosti stále viac neverí ako verí. Nepochybne existujú aj muži, ktorí sa psychickému týraniu zo strany ženy nevedia ubrániť. No všeobecne je partnerské, rodovo podmienené násilie založené na nadradenosti muža a ženy. Ženy vo vzťahoch trpia v oveľa viac prípadoch. Hovoria to aj štatistiky. Podľa justičných štatistík v roku 2019 bolo právoplatným rozhodnutím súdu ukončených 1746 konaní o trestných činoch medzi blízkymi osobami. V 79 % prípadov boli poškodené ženy a až 96 % odsúdených boli osoby mužského pohlavia.

Rodovo podmienené násilie sa nedeje len v rodinách, kde muž trpí nejakou psychiatrickou diagnózou, ako sa to často zjednodušuje. Akoby takéto vysvetlenie vyhovovalo, pretože tým pádom sa nás netýka. Deje sa naprieč celou spoločnosťou a záleží na nás všetkých, ako sa k nemu postavíme. Rodovo podmienené násilie páchajú muži na ženách z dôvodu, že môžu, že to považujú za normálne, že spoločnosť považuje množstvo z foriem tohto násilia za bežné a akceptovateľné. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite