Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Najmladší poslanec Dávid Dej z PS: Treba sa venovať aj problémom mladých ľudí

.martin Horička .rozhovory

Záujem mladých o politiku narastá, hovorí Dávid Dej. Rozprávali sme sa o povolebnej situácii, o budúcnosti Progresívneho Slovenska, ale aj o tom, čo môžu mladí ľudia priniesť do vysokej politiky.

Najmladší poslanec Dávid Dej z PS: Treba sa venovať aj problémom mladých ľudí Boris Németh

do parlamentu sa dostali len traja poslanci pod 30 rokov. Dávid Dej je z nich najmladší. Spoluzakladal mládežnícku organizáciu Mladí progresívci, je mestským poslancom, členom predsedníctva Progresívneho Slovenska a teraz už aj poslancom v Národnej rade. To, že mladí ľudia nie sú dostatočne zastúpení v politike, považuje za premárnenú šancu. „Je dôležité, aby sa ambície a energia mladých ľudí spojili so skúsenosťou tých starších,“ myslí si nový poslanec.

aká bola tvoja prvá reakcia na výsledky volieb?

Už predvolebné prieskumy ukazovali, že to bude veľmi tesné, že rozhodne každý hlas. Samozrejme, my by sme boli radšej, kebyže sme prví, ale ľudia rozhodli tak, ako rozhodli a my to rešpektujeme. Povolebná situácia je taká, že teraz má karty v rukách Robert Fico. My sme hneď povedali, že sa pokúsime vytvoriť alternatívnu väčšinu. Sľúbili sme, že urobíme všetko pre to, aby nevznikla vláda Smeru. Náš predseda Michal Šimečka sa rozhodol vzdať aj tak významnej funkcie, akou je premiér.

prekvapilo ťa, že sa Pellegrini nakoniec rozhodol ísť do koalície s Ficom a Dankom?

Neviem, či ma to prekvapilo. Rátali sme s oboma možnosťami a boli sme naozaj pripravení urobiť všetko preto, aby sme sa tejto vyhli. Na konci dňa to mal ale v rukách on a rozhodol sa vybrať si minulosť. Nielen svoju osobnú, do minulosti tým vrátil aj celú krajinu.

urobilo PS všetko pre to, aby nevznikla nová vláda Roberta Fica? Nepadlo to na otázke rezortu vnútra?

PS bolo pripravené urobiť bezprecedentný kompromis už tým, že bolo ochotné obetovať pozíciu premiéra. Rezort vnútra sme nechceli odovzdať Hlasu, no boli sme ochotní ho prenechať inej koaličnej strane. Dať ho Hlasu by mohlo ohroziť jednu z našich hlavných priorít a jeden z hlavných dôvodov, prečo sme sa chceli vôbec vyhnúť aj vláde Smeru – a tým je garancia, že polícia bude mať rozviazané ruky aj v riešení káuz minulých vlád.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite