Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Už ste niekedy počuli o meste Slovak v USA?

.zuzana Palovič .deah Partak .reportáže

Americký štát Arkansas leží na území kmeňa Quapaw. Arkansas preslávili rodáci Bill a Hillary Clinton a Johnny Cash, ako i jediné diamantové bane v USA. Málokto ale vie, že Arkansas je aj domovom jediného mesta v Amerike pomenovaného podľa európskej krajiny. Tým mestom je Slovak (pôvodne Slovactown).

Už ste niekedy počuli o meste Slovak v USA?

toto poľnohospodárske spoločenstvo založila Slovak Colonization Company (Slovenská kolonizačná spoločnosť) v roku 1894 ako dôsledok neľudských pracovných podmienok v pennsylvánskych baniach a oceliarňach. 

návrat ku gazdovstvu

V tom čase milióny Európanov odchádzali za prácou do Ameriky. Veľká emigračná vlna postihla aj Slovensko, vtedy Horné Uhorsko. Tretinu národa za veľkú mláku odlákali možnosti, ktoré ponúkali rýchlo sa rozvíjajúce priemyselné odvetvia v USA. Hoci sa hovorilo o uliciach dláždených zlatom, práca v Amerike bola ťažká a nebezpečná. Plat však až desaťnásobne prevyšoval to, čo si slovenskí roľníci mohli zarobiť doma.

Medzi rokmi 1870 a 1920 zo Slovenska odišlo okolo 750 000 ľudí rozhodnutých zabezpečiť si lepší život. Pracovali neúnavne od svitu do mrku, aby ušetrili peniaze a vrátili sa domov ako boháči. Tretina z nich sa skutočne vrátila, ale ostatní ostali za oceánom. Bolo im však smutno za domovinou a snívali o tom, ako si vytvoriť Slovensko v Amerike.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite