Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Turecká apokalypsa

.tomáš Hulík .reportáže .reportáž

Po prebdenej noci vo vládnom špeciáli a ráne na letisku v tureckej Adane prvýkrát vidíme následky zemetrasenia na diaľnici pri meste Iskenderun. Hustý čierny dym stúpa z miestneho prístavu. Pridávajú sa kvíliace sirény sanitiek.

Turecká apokalypsa Tomáš Hulík Február 2023, Turecko: Ľudia sa snažia zachrániť obete zemetrasenia v Gaziantepe. Katastrofa postihla aj mesto Hatay.

v Turecku som si obľúbil hlas muezínov zvolávajúcich k modlitbe, tu ho prehlušujú sanitky. A čím viac sa blížite do jedného z najpostihnutejších miest, do Antakye, tým viac sa zvuk sirén zlieva do jedného súvislého kvílenia. Premávka sa zhusťuje.

V Iskenderune hľadíme na spúšť: zosunuté viacposchodové obytné budovy, ostatné s trhlinami, zdevastovaná mešita, popadané minarety. Po prechode horského hrebeňa napokon zostupujeme do údolia, kde leží aj Antakya. Na modrej oblohe akoby sa tvoril ťažký búrkový mrak. No len čo vystúpime z auta uvedomíme si, že to nie je búrkový mrak, ale dym z horiaceho prístavu v Iskanderune. Cítime štipľavý zápach toho mraku, je to temná predzvesť toho, čo nás čaká v Antakyi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite