Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Je New York mŕtvy? Ako prežívajú pandémiu ľudia z centra Ameriky

.alexandra Užíková .reportáže .new york

Svet zasiahla pandémia. New York sa stal americkým epicentrom koronavírusu. Ľudia húfne odchádzajú a internetom kolujú články, že New York je mŕtvy. Hrozí metropole zánik? Opýtala som sa Newyorčanov, ako prežívajú situáciu a či podľa nich New York končí.

Je New York mŕtvy? Ako prežívajú pandémiu ľudia z centra Ameriky PETER COOPER

prečo sa hovorí, že New York je mŕtvy? Firmy krachujú, ľudia odchádzajú, študenti neprichádzajú, akcie klesajú a tak ďalej. Ale pandémii raz odzvoní a všetci sa nahrnú späť. Hlavne aby vychytali nízke ceny nájomného.

New York sa nepýta na váš názor ani ho názor druhých nezaujíma. Ide si svoje. Pred niekoľkými desiatkami rokov to bola džungľa. Z rozprávania viem, že tam bolo viac chudoby, trocha anarchie, drogy a bordel. Ten bordel tam zostal. Všetko sa však džentrifikovalo. Prichádzali noví ľudia a nájomné išlo hore. A teraz všetko zastalo. Ale žeby New York umrel? 

Žila som tam niekoľko rokov a nemyslím, že jedna pandémia by ho skolila. Áno, žije sa tam ťažko a treba sa obracať. Energia mesta vás vie pomotať, obalamutiť a zraziť na kolená. Nie každý je na to stavaný. Nie je to mesto flákačov a plačkov. Chce od vás pracovitosť, obetavosť a nasadenie. Zažijete v ňom naj­úžasnejšie aj najhoršie veci. Ak nezvládnete tie zlé, nezaslúžite si tie dobré. Nehovorím, že toto je jediný spôsob života. Hovorím, že takýto je New York.

August 2020 Manhattan, New York, USA: Reštaurácie mali povolené len vonkajšie sedenie na chodníkoch a terasách.PETER COOPERAugust 2020 Manhattan, New York, USA: Reštaurácie mali povolené len vonkajšie sedenie na chodníkoch a terasách.

Takže ak sa stane niečo zlé, Newyorčania vedia, ako obstáť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite