Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Oklamaní a v pasci. Na Cyprus prichádza stále viac utečencov, často netušia, kam prišli

.ivana Šalgová .reportáže

Pred pár rokmi, keď sa utečenecké tábory v Európe plnili obrovskou rýchlosťou, cyperská vláda si myslela, že ich nič také nečaká. V poslednom období sa ale tento stredomorský ostrov stal vyhľadávanou alternatívou k zatvorenej balkánskej ceste aj nebezpečným cestám cez more. Aj preto je dnes Cyperská republika krajinou Európskej únie s najväčším množstvom žiadateľov o azyl na milión obyvateľov. Reportérka časopisu .týždeň sa bola pozrieť, ako túto situáciu krajina zvláda.

Oklamaní a v pasci. Na Cyprus prichádza stále viac utečencov, často netušia, kam prišli Irina Adamová V utečeneckom tábore Kofinou žijú najmä sýrske rodiny.

„tú strechu strážia turecké jednotky, oproti za modrobielymi barelmi sú Gréci a zo strechy nad nami na všetko dohliadajú vojaci OSN,“ ukazuje nám pozície jednotlivých strán v najdlhšie trvajúcej mierovej misii vojsk OSN Elizabeth Kassinis z Caritas Cyprus. Malá kancelária miestnej charity sa nachádza v ošarpanej budove, ktorá vyzerá zabudnuto a na prvý pohľad opustene. Nachádzame sa uprostred rozdeleného hlavného mesta Nikózie, v nárazníkovej zóne, kde akoby zastal čas. 

Toto miesto nie je strategické len pre vojakov, ale aj pre humanitárnych pracovníkov. Práve tu totiž najčastejšie prichádzajú do prvého kontaktu s migrantmi prichádzajúcimi zo severnej časti ostrova. „Prekročia ,zelenú hranicu‘ a vedia, že majú ísť smerom ku kostolnej veži. Hneď pri kostole sa nachádza naše centrum, kde im poskytujeme základnú pomoc a pomáhame im so žiadosťou o azyl aj neskôr pri hľadaní práce alebo bývania,“ vysvetľuje Elizabeth. 

Na námestí pred kostolom sa stretávajú malé hlúčiky migrantov. Kvôli pandémii koronavírusu môžu do chladného centra v historickej budove vstupovať len v obmedzenom množstve, tieň preto hľadajú pod korunami stromov. Od majoritných Cyperčanov sú ľahko odlíšiteľní vďaka inej farbe pleti. Stále viac utečencov prichádza z Afriky a ich príbeh sa s malými obmenami opakuje, až vyzerá ako jeden naučený scenár. 

oklamaní

Utečenci na Cyprus neprichádzajú vo vratkých gumených člnoch, ktoré poznáme z iných krajín na brehoch Stredozemného mora. Špecifická politická situácia rozdeleného ostrova im umožňuje využívať oveľa bezpečnejšiu cestu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite