Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slováci nie sú vinárski vlastenci, sladké bobule žerie divá zver. Reportáž o slamovom víne

.matúš Dávid .reportáže

Cez rok čelia kontrolám, zvádzajú boj s košatou byrokraciou, vrtochmi počasia aj pahltnosťou škorcov či sŕn. To všetko preto, aby ich hrozno malo sladký život a víno bolo s prívlastkom dokonalé. V Modre a Topoľčiankach sme zisťovali, ako vyzerá jeseň u poctivých slovenských vinárov a vinohradníkov.

Slováci nie sú vinárski vlastenci, sladké bobule žerie divá zver. Reportáž o slamovom víne BORIS NÉMETH Juraj Klimko, 41 rokov, Modra. Stará sa o vyše osem hektárov vinohradov, ktoré sú roztrúsené po okolí Modry. O veľkú pozornosť od štátu nestojí. Chce len, aby vinári viac propagovali vlastnú prácu a popri tom presviedčali Slovákov, aby pili naše vína.

koncom októbra hrá modranský vinohradnícky hon Štampoch všetkými farbami jesene. Slnko sa skúša predrať pomedzi husté mračná, no od konca babieho leta sú jeho snahy márne.

Kráčame miernym svahom, povedľa nás sa po oboch stranách tiahnu dlhé pásy driemajúceho viniča odrody Veltlínske zelené. Kde-tu má úponky celkom holé, spadnuté listy nám podchvíľou šuštia pod nohami.

„Všetko sa začína vo vinohrade. To, ako vyzerá a ako sa oň človek stará, býva základom kvality budúceho vína.“

Keď v pozadí zavrčí traktor, obzrieme sa za ním smerom na Kramáre a Kalváriu, ďalšie zo známych modranských viníc v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti.

„Tento ročník sme mali nižšiu úrodu, do predaja pôjde tak 40-tisíc fliaš,“ prezrádza svoje podnikateľské plány Juraj Klimko. Ako sa na poctivého Modrana patrí, zostal verný tradícii predkov a pred siedmimi rokmi si založil malé rodinné vinárstvo.

Ešte aj koncom októbra hrá modranský vinohradnícky hon Štampoch všetkými farbami jesene. O vinohrad sa tu už niekoľko rokov stará aj Juraj Klimko z Modry.BORIS NÉMETHEšte aj koncom októbra hrá modranský vinohradnícky hon Štampoch všetkými farbami jesene. O vinohrad sa tu už niekoľko rokov stará aj Juraj Klimko z Modry.

Než sa osamostatnil, pracoval v prestížnom vinárskom podniku v Šenkviciach, a potom sa staral o potomstvo na rodičovskej dovolenke. Dnes hospodári na vyše ôsmich hektároch roztrúsených po okolí Modry a modranské hrozno zvykne aj prikupovať. Megalomanské plány nemá, no teší ho, keď môže z roka na rok rásť a zvyšovať produkciu.

„Všetko sa začína vo vinohrade. To, ako vyzerá a ako sa oň človek stará, býva základom kvality budúceho vína,“ hovorí vyštudovaný chemický inžinier, ktorý od roku 2013 predáva fľaše pod značkou Vínko Klimko Modra. Tohtoročnú oberačku má dávno za sebou a od prvého novembrového pondelka začne predávať svieže mladé vína. Tým sa však preňho práca vo viniciach ani zďaleka nekončí.

„Klíma sa evidentne mení, mrzne čoraz neskôr. Navyše, v okolí Modry stráca zver ostych a približuje sa až k domom.“

Spoza bielych ochranných sietí, ktoré objímajú celý rad vysadených krov viniča, vykúkajú uschýnajúce bobule. Čakajú na prvé riadne mrazy, aspoň mínus 7 stupňov Celzia. Ich osud je teda vrtkavý. Počasiu rozkázať nemožno a len ak sa hrozno dočká tuhej zimy a neznivočí ho dovtedy hniloba, môže z neho byť exkluzívne ľadové víno.

„Lenže klíma sa evidentne mení, mrzne čoraz neskôr. Navyše aj tu v okolí Modry stráca zver ostych a približuje sa až k domom. Ak nám úrodu nezožerú škorce, zničia ju srny, diviaky, jelene či daniele,“ sťažuje sa na nepriaznivé okolnosti 41-ročný vinár.

 Z trámov strechy rodinného domu Juraja Klimka visia v prievane motúzy so stovkami strapcov. Popri ukladaní na slamové rohože či tŕstie je to ďalší spôsob, ako aspoň tri mesiace sušiť hrozno vhodné na výrobu slamového vína.BORIS NÉMETH Z trámov strechy rodinného domu Juraja Klimka visia v prievane motúzy so stovkami strapcov. Popri ukladaní na slamové rohože či tŕstie je to ďalší spôsob, ako aspoň tri mesiace sušiť hrozno vhodné na výrobu slamového vína.

sladké aj bez slamy či ľadu

V ruke drží vinársky refraktometer, malý prístroj, ktorý pripomína okulár mikroskopu. Vďaka tejto pomôcke dokáže priamo vo vinohrade zistiť cukornatosť hrozna. Vezme do dlane bobuľku, prstami ju rozpučí a nakvapká trochu muštu na sklíčko. Potom si priezor priloží k oku, akoby to bol ďalekohľad, a hovorí:

„Bobule sa postupne scvrkávajú, voda sa odparuje a cukor, ako vidieť, ostáva, nemá kam odísť. Teraz mi to ukazuje 27 stupňov normalizovaného muštomeru. Inak, minimálne takú cukornatosť by mal mať aj mušt, z ktorého chcú vinári na Slovensku vyrobiť ľadové víno.“

Oslávte s nami 30 rokov slobody. Bez nezávislých médií nie je slobodná žiadna krajina. Podporte nás kúpou digitálneho predplatného za výnimočnú cenu.

Zatiaľ čo o sladkosť ľadového vína sa musí postarať počasie, a to postupným zvyšovaním podielu cukru v hrozne priamo vo vinohrade, nemenej vzácnemu slamovému vínu možno po zbere bobúľ trochu pomôcť. V tomto prípade sa totiž nepoškodené, neskoro zberané hrozno vyššej kvality dosúša mimo vinice, ideálne na dobre vetranom pôjde. Vinár sa síce narobí viac, no zároveň tým získa istotu, že o niekoľko mesiacov bude mať čo plniť do fliaš.

„Bobule sa postupne scvrkávajú, voda sa odparuje a cukor, ako vidieť, ostáva, nemá kam odísť.“

Zo zadnej hospodárskej časti modranského domu rodiny Klimkovcov, kde stojí niekoľko antikorových tankov určených na fermentáciu a uchovávanie vína, nesmelo stúpame po vysokom drevenom rebríku na povalu.

Už od polovice septembra tam z trámov novej strechy visia v prievane motúzy so stovkami ukážkových strapcov. Popri ukladaní na slamové rohože či tŕstie je toto ďalší spôsob, ako aspoň tri mesiace sušiť hrozno vhodné na výrobu zlatistého moku, so sladkou chuťou a výraznou vôňou s tónmi medu či kvetín a ovocia.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite