Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Heil Kotleba

.filip Minich .matúš Baňovič .reportáže

Diktatúra Bruselu, krivé uhorky, zlé médiá, priteplení europanáčikovia, mimovládky, treťotriedne potraviny, horiace kostoly, Čaputová, LGBTI, Izrael, zánik tradičnej Európy, koniec kresťanstva, státisíce migrantov na Slovensku a napokon aj vojna s Ruskom. Boli sme na mítingu ĽS NS a bolo to peklo.

Heil Kotleba MARKO ERD/SITA Kotleba seriózny program a riešenia neponúka, iba zvelicuje a prekrúca témy, ktoré mnohých oprávnene trápia.

viete, ako sa volá predseda Európskeho parlamentu? Pýta sa na začiatku svojho vystúpenia Martin Beluský, údajný odborník ĽS NS na zahraničnú politiku. V sále nastane ticho. Po chvíli sa predsa len niekto z publika ozve – „veď ten ožran, Juncker.“ Účastníci mítingu sa smejú a súhlasia, no z pódia sa ozve iné. „Nie, nie, volá sa Antonio Tajani,“ opraví ľudí údajný odborník Beluský. Publikum uznanlivo prikyvuje. 

Vybrali sme sa do Čadce, centra Kysúc, kde získal Marian Kotleba počas prezidentských volieb nadpriemerne veľa hlasov. Krásny kraj, hovorili sme si v aute za Žilinou. Nechýba veľa a mohlo by to tu vyzerať minimálne ako v Rakúsku. Hneď pri príchode do Čadce nás zaujala obrovská stavba diaľničného obchvatu, ktorý vyrastá okolo mesta. Ako sa však neskôr ukáže, aj túto zásadnú výstavbu dokáže Marian Kotleba vo svojom príhovore účelovo vynechať. K tomu sa ešte dostaneme. 

Zaparkovali sme za miestnym kultúrnym domom, kde mala ĽS NS stretnutie so svojimi voličmi a priaznivcami. Po zdevastovanom chodníku, ktorý ľudia radšej obchádzali po tráve, sme sa dostali na pomerne veľké námestie. Na jednej strane kultúrny dom, na druhej ošarpaný hotel, ktorý má najlepšie roky dávno za sebou. Zamračená obloha v nás umocňovala pocit zanedbanosti celého mesta, keď sme sa šli aspoň na chvíľu prejsť neďalekou pešou zónou. Všadeprítomné reklamné banery, ošumelé obchody, kde-tu niečo odtrhnuté alebo vybité. Mali sme pocit, akoby toto mesto nikoho nezaujímalo a všetci naň zabudli. Všetci však očividne nie a možno aj preto sa tu extrémistická strana teší veľkej obľube. 

„Ak ich demokratická spoločnosť nechá bez odozvy, môže sa to vymknúť spod kontroly.“

Kotleba je na Kysuciach populárny, na jeho míting k eurovoľbám prišlo asi tristo ľudí, sála kultúrneho domu bola takmer plná. Šéf ĽS NS to aj ocenil, chválil sa, že je to zatiaľ najväčšia účasť. Iným stranám sa vraj o takom počte účastníkov počas kampane ani nesníva. Hovorí, že na Kresťanskú úniu sa v Ružomberku prišlo pozrieť iba deväť ľudí.

Pri vstupe do sály rozdávali straníci zelené nálepky, balóny a perá. Na začiatku mítingu hrala na pódiu miestna ľudová kapela, čo ocenili najmä tí starší. V sále to začalo šumieť, keď sa objavili prví kandidáti do europarlamentu. Najväčší aplauz, výskot a pokriky si vypočul „vodca“ Marian Kotleba. Ľudia boli nadšení už len z toho, že ho mohli vidieť naživo. Kotleba sa usmial, sadol do stredu dlhého stola a kydanie na Západ, Európsku úniu, slniečkarov, liberálov, médiá, menšiny, Židov a vlastne všetkých, ktorí ho kritizujú, sa mohlo začať.

Kotlebovci rečnili dve hodiny a spomenuli všetko, čo hýbe svetom konšpiračných či alternatívnych médií. Nafúkli, prekrútili a zastrašili, pridali vlastné klamstvá, nenávisť a vyzvali obecenstvo, že jediná cesta, ako zabrániť koncu Slovenska a Európy, je ísť voliť ĽS NS. Ľudia sa zabávali, výskali a nadšene tlieskali. 

Spravili sme súhrn toho, čo kotlebovci rozprávajú pred eurovoľbami v regiónoch. Nechceme tým robiť reklamu fašistom ani pobaviť čitateľa, i keď miestami míting pripomínal kabaret. Ide o to, že ĽS NS je nebezpečná strana, ktorá šírením strachu a neprávd získava čoraz väčšiu podporu. Ak ich demokratická spoločnosť nechá bez odozvy, môže sa to vymknúť spod kontroly. 

klamú

„Dnes platíme za to, že sme členmi EÚ, 900 miliónov eur ročne. Za tých 900 miliónov by sa napríklad dalo každý rok vybudovať 200 kilometrov úplne fungláč novej diaľnice. Vám tu treba z Čadce do Žiliny 30 kilometrov.“

Toto tvrdenie je nezmysel. V Čadci sa pomocou eurofondov aktuálne stavia spomínaný obchvat mesta. Necelých šesť kilometrov stojí 240 miliónov eur. ĽS NS s obľubou klame o číslach, ktoré si bežní ľudia nevedia predstaviť. Logika strany je jasná – aj za tú nepostavenú diaľnicu môže vlastne Brusel. Ak by sme tam nemuseli posielať peniaze, diaľnica mohla byť dávno hotová. Vzápätí Kotleba prechádza na ďalšiu obľúbenú tému – uznesenie europarlamentu o černochoch. 

„To uznesenie hovorí o tom, že sme povinní ako Európska únia odškodniť všetkých ľudí afrického pôvodu za otroctvo spred 500 rokov. Ja sa pýtam, koľko ste tu v Čadci mali otrokov!? Ale aj Slovensko bude prispievať na to odškodnenie.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite