Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reportáž z Izraela: Ako Bibiho „kult osobnosti“ vyhráva voľby a odďaľuje mier

.matúš Dávid .reportáže

Izraelčania majú za sebou napínavé voľby. Na pozadí konfliktu s Palestínčanmi rozhodovali o politickej budúcnosti dlhoročného premiéra Benjamina Netanjahua. Napriek obvineniam z korupcie a nebezpečným populistickým sľubom vyhral. Čo to znamená pre jedinú liberálnu demokraciu na Blízkom východe?

Reportáž z Izraela: Ako Bibiho „kult osobnosti“ vyhráva voľby a odďaľuje mier AHMAD GHARABLI/AFP/PROFIMEDIA 7. apríl 2019 Jeruzalem, Izrael: Bilbord Benjamina Netanjahua. Jeho strana Likud bude mať aj po posledných parlamentných voľbách spolu s koalíciou v Knesete väčšinu.

za jeden stôl si sadajú rabín, imám a kňaz. Ako starí známi si podávajú ruky a veselo sa potľapkávajú po pleciach. Hoci to vyzerá ako úvod vtipu o večných priekoch medzi duchovnými lídrami, nie je to tak. Ide o skutočný obraz spolunažívania ľudí z okolia Haify a hory Karmel na severe Izraela. Obraz, ktorý má búrať naše predsudky.

K moslimovi, židovi a kresťanovi si po chvíli prisadnú aj ďalší predstavitelia náboženských či etnických menšín v Izraeli: zástupca islamského hnutia ahmadíja pôvodom z Indie, vyznávač bahaizmu aj drúz, člen šiítskej sekty islamu. Všetci sa prišli prihovoriť študentom jednej zo stredných škôl, ktorá je tiež ukážkou rozmanitosti komunít žijúcich len pár kilometrov od hraníc s Libanonom a Sýriou.

8. apríl 2019 Haifa, Izrael: Lídri náboženských a etnických menšín z okolia hory Karmel na severe Izraela diskutujú so žiakmi na jednej zo stredných škôl.Matúš Dávid8. apríl 2019 Haifa, Izrael: Lídri náboženských a etnických menšín z okolia hory Karmel na severe Izraela diskutujú so žiakmi na jednej zo stredných škôl.

„Tolerancia a rovnosť majú veľkú silu. Prinášajú spravodlivosť a ukazujú, že dialóg medzi nami je možný,“ hovorí rabín David Metzger z Náboženskej rady mesta Haifa. Prísediaci súhlasne prikyvujú a jeden za druhým rozprávajú mladým poslucháčom inšpiratívne príbehy o spolužití ľudí z rôznych náboženských kruhov.

„Za jeden stôl si sadajú rabín, imám a kňaz. Obraz, ktorý má búrať naše predsudky.“

No zatiaľ čo v škole neďaleko Haify vládne harmónia a jednota, izraelská spoločnosť a politická scéna sú viditeľne rozštiepené. Ukázali to aj nedávne parlamentné voľby, ktoré sa zmenili na referendum o premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi. Zatiaľ čo väčšina Izraelčanov zostáva verná pravicovej politickej scéne, ľavicové strany sa naďalej topia v kríze a nezanedbateľná časť voličov sa cíti odstrčená či nezastúpená.

izraelčania si zvolili status quo

Predčasné voľby, ktoré vyvolal koaličný spor týkajúci sa výnimiek z povinnej vojenskej služby pre ultraortodoxných židov, vyhrala vládna strana Likud. Spolu s pravicovými spojencami z nacionalistických a náboženských strán má v 120-člennom Knesete istých až 65 mandátov. Bibi, ako v Izraeli už roky prezývajú Benjamina Netanjahua, tak môže počítať s poverením na zostavenie koalície od prezidenta Reuvena Rivlina.

Zle si však vo voľbách nepočínal ani premiérov hlavný vyzývateľ, bývalý náčelník generálneho štábu izraelskej armády Benjamin Ganc, známy ako Benny. So svojou centristickou alianciou Modrá a Biela dokázal za relatívne krátky čas od založenia získať vo voľbách až 35 mandátov. To je iba o jedno kreslo menej ako získal Likud. Lenže Bennyho nový projekt mal od začiatku menší koaličný potenciál.

10. apríl 2019 Tel Aviv, Izrael: Líder strany Modrá a Biela Benny Ganc sa po voľbách prihovára svojim podporovateľom.Sebastian Scheiner/AP10.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite