Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Našetriť, postaviť, osvojiť: Systém, ktorý pomáha Rómom stavať vlastné domy

.denisa Gdovinová .reportáže

Požiar domu v Richnave zobral život piatim ľuďom. Pripomenul tak, ako systémovo zlyhávame pri riešení bývania vylúčených komunít. Na východe už však existuje systém, ktorý pomáha Rómom stavať vlastné domy. Ako funguje a prečo sa viac nerozširuje? 

Našetriť, postaviť, osvojiť: Systém, ktorý pomáha Rómom stavať vlastné domy VLADIMÍR ŠIMÍČEK Architektka Katarína Smatanová študovala plánovanie pre rozvojové krajiny v Británii. Vrátila sa na Slovensko rozbehnúť svojpomocné bývanie pre Rómov.

mladá architektka Katarína Smatanová poslala pred rokmi viacerým občianskym združeniam a neziskovkám približne takýto mail: „Dobrý deň, volám sa Katarína a chcem riešiť bývanie Rómov.“ Slovensko nemá vždy šťastie na mladých študentov, ktorí sa vrátia zo zahraničia naspäť. No Katarína sa rozhodla vrátiť z Británie, kde okrem architektúry študovala aj plánovanie pre rozvojové krajiny. Po tom, čo pracovala na výskumoch v Indii či v Juhoafrickej republike, jej zišlo na um toto: „Asi nie je v poriadku, že cestujem tisíce kilometrov a idem zachraňovať svet, keď problém s bývaním máme aj doma.“ Podporu v tom, aby sa vrátila domov, našla aj na škole. Na mail jej odpovedala košická nezisková organizácia ETP, s ktorou rozbehla systém svojpomocnej výstavby domov pre Rómov.

Podľa jej návrhu postavilo ETP prvé štyri domy vo východoslovenskej obci Rankovce, v ktorých už dnes bývajú mladé rodiny. Domy však chceli viacerí, o pár rokov preto v Rankovciach pribudlo desať ďalších, v ktorých si dnes kúri desať mladých rodín. Dnes je rozostavaná tretia fáza – ďalších štrnásť domov si v apríli dokončia iné rodiny. Vďaka viac než päťročným skúsenostiam začali organizátori tvoriť systém svojpomocnej výstavby. A zistili, čo všetko je potrebné na to, aby si Rómovia domy nielen postavili, ale aj osvojili.

po prvé, sociálna práca

Rankovce sú len malá dedina pri Košiciach s približne deväťsto obyvateľmi a bez názvov ulíc. Základom toho, prečo sa práve tamojším Rómom podarilo postaviť si vlastné domy, je aktívna komunitná práca. V Rankovciach a v okolitých obciach už od roku 2004 funguje Združenie pre lepší život, ktoré vznikalo s úmyslom riešiť vzdelávanie mladých Rómov, z ktorých väčšina školu končila už v šiestom ročníku. Postavili komunitné centrum, doučovali deti, ale stretávali sa aj s dospelými, s ktorými pracovali na sociálnych zručnostiach a finančnej gramotnosti. Výsledky mravčej práce sa odrazili v komunálnych voľbách – za poslancov začali kandidovať Rómovia a dnes má obec aj rómskeho starostu.

„Roky aktívnej práce vytvorili pôdu pre projekt svojpomocnej výstavby.“

V roku 2014 založili dva sociálne podniky: krajčírsku dielňu v Rankovciach a výrobňu na ekobrikety v susednej dedine Kecerovce. Zakladateľka združenie Františka Ondrašiková ukazuje kopu tašiek a batohov, ktoré ušili miestne krajčírky, s tradičnou rankoveckou výšivkou a ručne tkaným ľanovým plátnom, ktoré vykupujú od starších Rankovčanov. Na brikety pre zmenu potrebujú len papier a odpad zo spracovania dreva, ktoré stlačia ručným lisom. „Akurát dnes mali ľudia nabaliť 2 300 brikiet pre jednu chudobnú rodinu v Rankovciach. Kúpil ich jeden pán, ktorý to pred Vianocami robí pravidelne.“ Brikety si berie aj starosta Luníka IX, zadarmo si ich môžu vyrobiť aj miestni Rómovia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite