Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štyri svety

.katarína Augustinič .reportáže

Luník IX poznáme všetci. Videli sme ho veľakrát v správach. Nechválne známe rómske geto, skanzen a úplne iný svet. Ale človek tam musí prísť, aby pochopil. (Reportáž vznikla ako výstup mediálnej školy .týždňa.)

Štyri svety Pani Anka, 82-ročná upravená pani, je jednou z obyteliek Luníka.

je to silný zážitok a je o to silnejší, že všetci v tejto krajine už nad jeho obyvateľmi zlomili palicu.

každý piaty

Prichádzame do Košíc vlakom a máme šťastie na taxikára, ktorý je ochotný nás odviezť až priamo do stredu Luníka IX. Viac sme už také šťastie nemali. Našimi hostiteľmi sú saleziáni. Saleziánske stredisko a kostol sú priamo uprostred sídliska. Obohnaná vysokým múrom. Všade okolo rozbité paneláky bez okien, rozpadávajúce sa, začmudené domy, páchnuce odpadky. A za plotom zrazu iný svet, dokonca trávnik a absolútny poriadok. Pocit, ako keď prídete na ambasádu vo vojnou zničenej krajine. Pri prechode cez bránu musíme dávať pozor, aby nikto nevbehol dnu. Všetko navodzuje dojem, akoby sme boli na nepriateľskom území a je nutné sa báť o vlastný život. Nedá mi to, pozdravím dvoch chlapcov idúcich okolo, usmejú sa na mňa a odzdravia. Cítim, že to nebude také zlé. 

Saleziáni sú svetielko nádeje v tomto marazme. Pracujú najmä s deťmi. Ale reálne zhodnotia svoju úspešnosť na dvadsať percent. Učia deti základné veci, ako sú vďačnosť, dodržiavanie pravidiel, učia ich, ako sa hrať, snažia sa im dať zmysel života a hlavne nádej. 

eva a jej jedenásť detí

Naším sprievodcom je dobrovoľník Jano. Prišiel na rok pomáhať. Je programátor, odišiel z dobre platenej práce. Prečo? Lebo je introvert, nemal kamarátov a cítil sa sám. „Som veriaci, tak som sa rozhodol ísť pomáhať, tu sa cítim potrebný,“ vraví nám a berie nás do prvej rodiny. 

Pani Eva má tridsaťpäť rokov, ale vyzerá na päťdesiat. Má jedenásť detí. Byt je v katastrofálnom stave. Pár kusov obitého nábytku, telka, všade staré matrace. Muž odišiel do Bruselu, peniaze neposiela. Najmladšia Laura má dva roky. Má vši a je špinavá. Bývajú v dvojizbovom byte, ale kedže neplatia pravidelne, bytový podnik im chce do jednej izby ešte niekoho nasťahovať. Eva je na rodičovskej dovolenke, dokopy dostáva 400 eur, po odrátaní nájomného, elektriny, ktorú si musia dopredu predplácať, jej ostáva 160 eur na stravu a oblečenie pre celú rodinu. Na káblovku však vystačí vždy. 

Katarína Augustinič

Kúrenie si vyriešila rovnako ako väčšina ostatných na Luníku, prebúrala do panelu komín a kúri si drevom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite