Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mayovej tím nepochopil brexit

.michal Magušin .filip Olšovský .reportáže .reportáž

Pred minuloročným referendom jazdil dlhé týždne po Anglicku a mapoval nálady Britov. Pred týmito voľbami analyzoval kampaň labouristov a na budúcnosť Európy sa pýtal okrem iných aj Emmanuela Macrona. Anglický novinár a spisovateľ Ben Judah.

od referenda a nášho posledného rozhovoru ubehol takmer presne rok. Čo sa odvtedy v Británii zmenilo?

Z praktického pohľadu takmer nič, stále sme členmi Únie a stále netušíme, ako sa bude náš vzťah s Úniou vyvíjať. Jasne však vidieť niekoľko zmien na politickej scéne. Pred rokom sa napríklad zdalo, že sa v Británii definitívne skončila dominancia dvoch politických strán. Ešte pred rokom vyzerala naša politika aspoň v tomto smere pomerne európsky. Od referenda však klesol UKIP a vôbec sa neprebrali liberálni demokrati.

napriek tomu, že liberáli mali byť čiernym koňom volieb, keďže ako jediní mohli sľúbiť takmer polovici voličov, že zvrátia odchod krajiny z EÚ a vyhlásia druhé referendum. 

Stalo sa však to, že tých 48 percent voličov, ktorí v referende hlasovali za zotrvanie, sa vyparilo. Asi polovica sa premenila na brexitovských „konvertitov“, zatiaľ čo ostatní upadli do fázy odmietania a o brexite nechceli už ani počuť. Zatiaľ čo 52 percent voličov, ktorí boli za brexit, sa skonsolidovalo a ešte zvýšilo svoj počet. Je v tom aj trochu irónie, keď si spomenieme na to, prečo vôbec David Cameron vyhlásil referendum o brexite. Domnieval sa, že ak ho vyhrá, môže zjednotiť svoju stranu a upevniť si svoju pozíciu. Iróniou je, že presne to sa napokon aj stalo. Akurát pri tom už Cameron nebol. 

prečo sa Theresa May rozhodla vyhlásiť predčasné voľby? Nestačila jej pozícia, ktorú získala vnútri strany?

V čase, keď sa o tom rozhodovala, mala v prieskumoch približne päťdesiatpercentnú podporu. To tu mal naposledy asi Churchill. Na rozdiel od Camerona mala omnoho lepší vzťah s bulvárnymi médiami, ktoré ju stavali do pozície novej Margaret Thatcherovej. Ľuďom v úzkom tíme okolo Theresy Mayovej preto narástlo sebavedomie a trúfli si aj na predčasné voľby.

kampaň im však vôbec nevyšla. Prečo?

Rozhodli sa predávať brexit ako revolúciu. Ako dobrodružstvo, na ktorého konci bude lepšia Británia so silnou konzervatívnou vládou. Podľa mňa v Mayovej tíme úplne nepochopili brexit. Veľa ľudí volilo odchod z Únie preto, aby veci zostali po starom. Nevolili revolúciu. Všetky Mayovej reči o dobrodružstve ich preto odrádzali. Neskôr sa ukázalo aj to, že Mayová predsa len ešte nie je Thatcherovou a pridali sa aj ďalšie chyby, ktoré labouristi vo väčšine prípadov šikovne využili.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite