Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vodiaci psi: Oči nevidomých

.marian Jaslovský .reportáže .reportáž

Nikto z nás, ktorí máme dar zraku, si nevie predstaviť každodenný život nevidiacich. A tak si zrejme každý nevidiaci, ktorý má vodiaceho psa, už nevie predstaviť život bez neho.

Vodiaci psi: Oči nevidomých BORIS NÉMETH Fenka-začiatočníčka Sansa a pes Atos, ktorý prešiel kompletným výcvikom. Labrador je najčastejšie plemeno vodiacich psov.

vodiaci psi (úmyselne budem používať životný tvar, nie vodiace psy) sú očami nevidiaceho, jeho sprievodcom po svete, ktorý bol vytvorený pre vidiacich. Vedú ho, kam potrebuje, sú jeho oporou a empatickým priateľom. Minulý mesiac sme si v kalendári všimli, že je svetový deň vodiacich psov, a bola to skvelá zámienka na to, aby sme sa im prizreli bližšie. Nakontaktovali sme sa na občianske združenie Psi na život, ktoré sa zaoberá práve tréningom vodiacich psov. 

Stretávame sa pri novej budove Nív, identifikácia je bezproblémová: dvaja svetlí labradori v postroji sa len tak prehliadnuť nedajú a keby to nestačilo, ich cvičiteľky majú „služobné“ mikiny reflexnej farby. Výcvik prebieha aj na frekventovaných miestach, je dobré na seba upozorniť. 

Dámy to vymysleli veľmi dobre. Na porovnanie priviedli fenku – začiatočníčku Sansu, ktorá sa narodila vo Fínsku a prišla na Slovensko v rámci výmeny šteniat. Atos už prešiel kompletným výcvikom. Labrador je najčastejšie plemeno vodiacich psov, aj keď sa využívajú aj iné. „Naše psíky by určite na výstave psov nezískali ceny,“ usmieva sa Jana Krištofová. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite