Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V pásme totality

.juraj Petrovič .reportáže .reportáž

Mestečko Brockport na severe štátu New York bolo jedným z tých, ktoré sa nachádzali v pásme, kde bola šanca vidieť úplné zatmenie Slnka. 8. apríla 2024 sa po takmer siedmich rokoch táto vesmírna udalosť vrátila na západnú pologuľu, a tak sme sa vybrali znovu si zažiť, aké to je, keď nastane uprostred dňa noc.

V pásme totality NOAM GALAI/GETTY IMAGES 8. apríl 2024 Jazero Carmi, Vermont: Slnečné erupcie počas zatmenia v susednom štáte na severovýchode USA.​

úplné zatmenie Slnka nastane, keď sa počas novu – mesačnej fázy, keď je Mesiac bežne neviditeľný –, dostane mesačný tieň na povrch Zeme. Druhou podmienkou, aby sa tento astronomický jav dal pozorovať zo Zeme, je, aby bol Mesiac k Zemi dosť blízko. Jeho vzdialenosť od Zeme totiž pomerne dosť kolíše, od 360-tisíc kilometrov v perigeu, najbližšom bode jeho dráhy, až po 405-tisíc kilometrov v apogeu, keď je od Zeme najďalej. Ak je Mesiac od Zeme najďalej, na Zem už nedopadne jeho tieň, a tak vidíme len prstencové zatmenie Slnka. Ak je Mesiac bližšie, jeho priemer je na oblohe rovnaký alebo väčší ako priemer Slnka, takže ho dokáže zakryť úplne. Je to preto, že Mesiac je síce 400-krát menší ako Slnko, to je ale zas 400-krát ďalej od Zeme ako Mesiac, takže majú na oblohe približne rovnaký priemer. 

Mesačný tieň má priemer približne 190 kilometrov a pohybuje sa po zemskom povrchu rýchlosťou približne 1700 km/h v oblasti rovníka, ale až takmer 8900 km/h v oblasti pólov. Preto ak stojíme na Zemi, môžeme úplné zatmenie Slnka pozorovať len niekoľko minút. Napriek tomu je to jedinečný zážitok, ktorý sa dá ťažko s niečím porovnať. Jediný raz mali ľudia možnosť pozorovať úplné zatmenie Slnka dlhšie. Stalo sa tak počas letových testov Concordu, ktorý ako jediné lietadlo dokázal držať krok s rýchlosťou mesačného tieňa a to až na dobu vyše 70 minút. 

brockport a Erijský prieplav

Mestečko Brockport je typické malé americké mesto. Je na ňom krásne vidieť, ako sa vyvinulo z jednej hlavnej ulice, z ktorej odbočovali vedľajšie cesty – spočiatku nikam. Dnes už je mimo pôvodnej zástavby pomerne bohatá spleť uličiek s klasickými drevenými rodinnými domami. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite