Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

České ozdoby pre Windsor, Európsky parlament, ale hlavne pre potešenie

.marian Jaslovský .reportáže

Keď stojíte na ulici na ceste na Oflende v obci Mrákotín (necelých 40 km od Pardubíc), len vysoký dymiaci komín prezrádza, že je tu niečo iné ako rodinný dom, prípadne nejaké hospodárstvo. Sme však pred dielňou na výrobu vianočných aj iných ozdôb Koulier, ktorú dobre poznajú v britskom Windsore, Európskom parlamente aj na Pražskom hrade – všade tam totiž táto malá firma prispela svojimi dielami.

České ozdoby pre Windsor, Európsky parlament, ale hlavne pre potešenie Marian Jaslovský

pomoc v núdzi

Ručná výroba skla v Čechách bola začiatkom decembra zapísaná do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO, tak sme tu aj veľmi aktuálne. Koulier je rodinná firma, ktorú založili Petr a Kateřina Šrámkovci. Katarína Šrámková je majiteľka zámku Loučeň, kde každoročne organizuje obľúbené podujatie Príbeh vianočného stromčeka. „Na jar roku 2021 som zistila, že jedna zo sklární, odkiaľ sme brávali ozdoby na zámok, sa zavrela. Jej extrémne šikovní zamestnanci skončili na úrade práce,“ hovorí v rozhovore. Manželia Šrámkovci sa rozhodli zachovať unikátnu tradíciu a všetky ženy zamestnali v svojej dielni Koulier, ktorú kvôli tomu založili. V júni spustili prevádzku a v októbri už bola na svete prvá vianočná ozdoba.

Vo vstupnom priestore sa najprv kocháme naaranžovanými vianočnými stromčekmi v rôznych štýloch aj farbách. Sú tu aj Vlastenecké perníčky (poukazujúce na perníkovú tradíciu v neďalekých Pardubiciach a v bielej, modrej a červenej), či prácne secesné gule, aké sú v Európskom parlamente. 

Kópie korunovačných klenotov, ktoré poslali do Londýna pri príležitosti korunovácie uvidíme neskôr. Tento dar neostal bez odozvy a nasledovala solídna objednávka z kráľovskej rodiny.

guinessove labute

Všetky ozdoby vyrábajú tradičným spôsobom – ručne a v prvej etape aj ústne. Sklenené ozdoby sa vyfukujú zo sklených tyčí. Gule a tvary ako plameniaky či labute sa fúkajú „na voľno“. „Nie je tu žiadna možnosť opravy, takže sa fúka na prvú dobrú,“ vysvetľuje nám sprievodkyňa. Taká labuť sa musí stihnúť za 4 minúty, kým sklo stuhne. Pred dvoma rokmi sa podaril zápis do Guinessovej knihy rekordov – na festivale labutí, ktorý zorganizovali v rámci Koulieru, zhromaždili 2022 labutí. 

Sprievodkyňa spomína aj na kolegu fúkača, ktorý je momentálne na rodičovskej dovolenke – podarilo sa mu vyfúknuť guľu o priemere 1,5 metra! Ozdoby s komplikovanejšou povrchovou štruktúrou sa fúkajú do formy. 

Sme prekvapení, že všetku tú nádheru robia desiati ľudia. Aby predišli stereotypu, občas sa menia na svojich pozíciách. Jedine fúkačky a zdobičky (budeme používať tento genderový tvar, keďže okrem zmieneného neprítomného kolegu sú tu samé dámy), tie sú totiž nenahraditeľné. Naučiť sa správne vyfúknuť guľu trvá skoro rok a pol a zdobenie je tiež veľmi minuciózna práca, ktorú bez dostatočnej praxe nikto nezvládne.

V ďalšej časti dielne sa ozdobám dodá zrkadlový efekt, ktorý vzniká vnútri gule. Do každej gule sa naleje tekutý roztok striebra a potom sa s guľami hýbe v horúcej vode. V priebehu sekúnd sa sklená guľa zmení na zrkadlo. Pani z tejto sekcie je vraj u detských členov exkurzií veľmi obľúbená a považujú ju za kúzelníčku.

V ďalšej sekcii sa pozeráme, ako sa dáva guliam matný náter. Toto je tiež delikátna operácia, včas treba odstrániť stekajúce kvapky.

Nasleduje zdobiareň. Obdivujeme neuveriteľné pevné ruky remeselníčky, linky sú dokonalé. 

Gule sa zdobia glitrami, moderná technika je semiš, zvaný flok. Jemné čiastočky sa nanášajú na guľu, natretú na správnych miestach lepidlom, v nádrži, kde vzniká vďaka elektrostatike chumelica. To nám však neukážu, lebo vraj sa u niektorých návštevníkov prejavili alergické reakcie. Pri zdobení sa nepoužívajú žiadne šablóny, jedine pri jednom modeli sa český lev vytvára sieťotlačou. Farieb je k dispozícii 128 odtieňov.

chvostíky z bociana 

Mimochodom, viete z čoho sú chvostíky u rybiek, vtáčikov a labutí? Z jemného peria afrického bociana marabu, ktoré im posielajú z Afriky. Perie vraj odovzdávajú dobrovoľne – vypadáva im samo.

No a potom už nasleduje baliareň, Ozdoby sú zbavené „stonky“ zvanej štilek a nasadí sa na ne tzv. záponka. Výnimkou sú sklené kvety, kde dlhý štilek zostáva. Kvety sú väčšinou vytvorené zo štandardných ozdôb, len takto, hore nohami, majú tvar kvetov a púčikov. 

Samostatnou sériou sú „letné“ gule s lúčnymi kvetmi: Koulier nerobí len vianočné ozdoby, aj keď tie tvoria väčšinu produkcie. Ozdoby sú obľúbené aj na Valentína a iné sviatky. A exkurzie prijímajú celoročne.  „Spolupracujeme aj s Nadáciou Václava Havla a pre nich sme vyrobili semišové ozdoby s havlovským srdiečkom,“ hovorí naša sprievodkyňa. Vidíme tu aj sklené policajné autá a naozaj všetko možné.

A, samozrejme, aj „korunovačné“ gule podľa britských klenotov, ktoré sú obľúbené aj medzi zberateľmi. 

„Niektoré gule prejdú rukami aj 56-krát a u tých najnáročnejších je dĺžka výroby až 16 hodín,“ dozvedáme sa. Ceny sú samozrejme primerané prácnosti, ale je to úplne iný pocit ako keď držíte v ruke čínsku plastovú ozdobu. A každá guľa je originál.

No ale to nie je všetko. Na záver prehliadky si môžete vyzdobiť vlastnú vianočnú guľu. 

Posledná zastávka je v predajni, kde je to všetko pokope, až oči prechádzajú. V Koulieri sú hraví a radi vymýšľajú nové veci. Napríklad uhorku: V Nemecku a Amerike zvyknú do vianočného stromčeka skryť uhorka, ktorú deti hľadajú a nálezca dostane darček navyše. Takže sa môžete pokochať sklenými uhorkami.

A úplnú bodku je v levanduľovom domčeku oproti obchodík, kde sú desiatky produktov z levandule. 

Nikdy by som neveril, že by mohli byť vianočné ozdoby až také zaujímavé. Tak sa na exkurziu objednajte aj vy. Web stránka: https://www.koulier.cz/

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite