Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Maďarský festival INOTA prinesie intenzívnu atmosféru do opustenej socialistickej elektrárne

.sponzorované .promotion

Medzi 31. augustom a 3. septembrom, len hodinu cesty od Budapešti a blízko jazera Balaton, ožije bývalý priemyselný areál elektrárne Inota vystúpeniami viac než 100 súčasných hudobníkov, DJs a vizuálnych umelcov.

Maďarský festival INOTA prinesie intenzívnu atmosféru do opustenej socialistickej elektrárne

INOTA Festival je spoločnou iniciatívou medzi programom Európskeho hlavného mesta kultúry a zástupcami súčasnej kreatívnej a elektronickej hudobnej scény v Budapešti - dlho existujúceho promotérskeho kolektívu NVC a spoločnosti Centrum Production, zameranej na 3D a video projekty. Títo všetci majú za cieľ vytvoriť najväčší audiovizuálny festival v Maďarsku, ktorý sa zameriava nielen na vizionárske hudobné vystúpenia, ale aj na svetelné inštalácie, mapping a ďalšie fascinujúce vizuálne diela.

LOKÁCIA FESTIVALU

Elektráreň Inota bola najväčšou priemyselnou investíciou v Maďarsku v 50. rokoch minulého storočia a v čase svojej najvyššej aktivity dokázala zásobovať elektrinou celú Budapešť. Jej tri obrovské chladiace veže sú známe každému, kto cestuje z hlavného mesta na Balaton. Stojí za zmienku, že ich nová vodou chladená technológia bola v tej dobe revolučnou inováciou, ktorú navrhli maďarskí inžinieri László Heller a László Forgó. Vďaka nim sa tieto unikátne tvarované chladiace veže rýchlo rozšírili po celom svete.

Tie však predstavujú iba časť 225 000 metrov štvorcových veľkého závodu, ktorý bol v prevádzke pol storočia a skončil až v roku 2001. INOTA Festival znovu oživí ohromujúcu turbínovú halu, kotolňu a komunitné centrum – kultúrny priestor pre zamestnancov elektrárne. Priestor elektrárne je impozantný aj v absolútnom tichu, víkend plný zvuku a vizuálneho umenia však posunie zážitok z nej na ďalšiu úroveň.

UMELCI

INOTA Festival naplní tieto rozľahlé priemyselné priestory medzi 31. augustom a 3. septembrom rôznorodými spektrom umelcov a performerov, ktorých diela prekračujú žánre, posúvajú hranice a nabádajú ľudí k premýšľaniu. Festival začne grandióznym koncertom výnimočného nemeckého skladateľa Nilsa Frahma.

Medzi účinkujúcimi sú aj vynikajúci umelci, ako napríklad Daniel Avery, jeden z najoriginálnejších producentov britskej elektronickej hudobnej scény, Overmono, ktorých zaradil do zoznamov najlepších producentov Resident Advisor, Pitchfork aj Mixmag, Caterina Barbieri a jej charizmatický modulárny synth, spoluzakladateľ Monolake Robert Henke so špeciálnou AV show kde využíva počítače z 80. rokov, Max Cooper, ktorý prinesie 3D audiovizuálnu performance do brutalistickej koncertnej sály, výnimoční tvorcovia ako Blackhaine, Space Afrika a Lucrecia Dalt, techno legendy Ellen Allien a Oscar Mulero, medzinárodne uznávaní DJs ako Palms Trax, Tigerhead, DJ Seinfeld, Nene H b2b Akua, Lucinee b2b Sept (Voxnox), Lewis Fautzi, Paramida a mnoho ďalších - vrátane množstva lokálných talentov.

INOTA sa tiež zameriava na prezentáciu významných kultúrnych priekopníkov v rámci regiónu, akými sú Lunchmeat Festival v Českej republike alebo Unsound Festival v Poľsku prostredníctvom exkluzívnych spoluprác.

NIE IBA HUDBA, ALE AJ

Prvý ročník festivalu INOTA okrem hudobných vystúpení predstaví aj najväčšiu výstavu svetelného umenia v industriálnom prostredí v Maďarsku: program s názvom „RADIATIONS“ pozýva návštevníkov preskúmať jedinečné audiovizuálne inštalácie a svetelné vesmíry v skrytých zákutiach elektrárne. Program zahŕňa 14 svetelných inštalácií svetelných umelcov zo 6 krajín vrátane Kari Kola, fuse* a Onionlab (pozri súvisiacu udalosť na Facebooku).

INOTA sa nachádza na severozápade Maďarska, hodinu jazdy od Bratislavy a Budapešti, 2,5 hodiny z Viedne, 5 hodín z Prahy. Odporúčaná je aj cesta vlakom či priamymi letmi do Budapešti alebo na letisko Hévíz-Balaton.

Vstupenky na jednotlivé dni sú už k dispozícii, ako aj festivalové permanentky a blokové vstupenky na program v koncertnej sále House of Music vedľa elektrárne.

Web: https://inotafestival.hu/en

Foto lokácie: click here

RA event: https://ra.co/events/1683023

Facebook: https://www.facebook.com/inotafestival

Instagram: https://www.instagram.com/inotafestival/

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite