Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

[fjúžn] špeciality na festivaloch Grape a Flaam

.sponzorované .promotion

[fjúžn] na cestách prináša na festivaly multižánrový program s cudzineckou tématikou, ako aj tvorbu ľudí, ktorí majú korene v inej krajine. Po Trnave a Banskej Štiavnici ide o posledné dve podujatia pred hlavným festivalom [fjúžn], ktorý sa koná v Bratislave počas septembra. Program pripravila Nadácia Milana Šimečku v spolupráci s organizátormi festivalov Grape a Flaam.

[fjúžn] špeciality na festivaloch Grape a Flaam

[fjúžn] na Grape

Program na trenčianskom letisku otvoria a aj zavŕšia happeningy Sharing is caring z dielne vizuálneho umelca Petra Kašpara. Snahou je vytvoriť bezpečný priestor na skúmanie seba samých a iných kultúr. Robí to cez viaczmyslové vnímanie a za pomoci transformačného potenciálu hip hopu. Na podujatí účinkujú Nawal Youssifova, tanečnica slovensko-palestínskeho pôvodu, a producent Nuri Kamberi. Projekt je výsledkom spolupráce festivalu [fjúžn] a Ceny Oskára Čepana.

Sobotné ráno bude patriť vedomostnému kvízu Múdry [fjúžn] Grape s Ludwigom a Barim, počas ktorého návštevníci otestujú svoje vedomosti a zmysel pre humor. 

Podujatie bude pokračovať live podcastom foodblogera Čoje. Pozvanie do Podgastu prijala Olga Zhurba, autorka ukrajinského projektu Magnificent Picnic zameraného na ukrajinskú kultúru a kuchyňu. V rozhovore zaznejú informácie nielen o organizovaní Magnificent piknikov, ale aj zaujímavosti o ukrajinskom jedle a o všetkom, čo majú naše dve krajiny spoločné.

Večer návštevníkov čaká anglický a hudobný stand–up Joke’s on you na festivale Grape, počas ktorého ich zabavia Diana Rennerová, Petra Von Pressburg a Nasi Motlagh. 

[fjúžn] na Flaame

Komediálnu show Joke´s on you prinesie [fjúžn] aj na festival Flaam, ktorý sa koná hneď ďalší víkend po festival Grape.  

Po polnoci zahrá v nitrianskom Hideparku Kewu, DJ-ská stálica pražskej klubovej scény známa výraznou žánrovou rozpoltenosťou. V tvorbe sa inšpiroval živelnými rytmami Latinskej Ameriky, hudbou juhoafrických kmeňov, nadčasovým popom, rapom, R’n’B či novinkami anglického klubového undergroundu. 

Na sobotné doobedie organizátori pripravili netradičnú prechádzku mestom - [fjúžn] walk, ktorú povedie Andrii Pylypenko. Andrii pochádza z Ukrajiny a do Nitry sa prisťahoval pred štyrmi rokmi za kvalitnejším životom. Pôsobí ako finančný poradca pre cudzincov žijúcich na Slovensku a v Nitre účastníkom a účastníčkam predstaví zákutia, ktoré sú mu blízke. Počiatočnou zastávkou je Hidepark. 

V noci publikum roztancuje ukrajinská DJ-ka shjva, ktorá momentálne pôsobí vo Varšave. V jej hudbe človek nájde reflexiu postindustriálnych zón západnej Ukrajiny, extatických nocí vo Varšavskej komunite či vojnovú úzkosť utečeneckého života. Návštevníkov čaká dávka kvalitnej elektronickej hudby.   

Osobnú reflexiu vojnových udalostí na Ukrajine prinesie aj sochár Laco Sabo, a to v podobe umeleckej inštalácie zo série ČOKOĽVEK, LEN VOJNU NIE! 

Detaily o podujatiach [fjúžn] a ich programe sú dostupné na Faceeboku a Instagrame.

Čo je [fjúžn]?

Podujatia [fjúžn], ktoré organizuje Nadácia Milana Šimečku už od roku 2006, začali ako Týždeň nových menšín. Ten neskôr premenovali na festival [fjúžn] a postupne sa stal jedinečným a najväčším multižánrovým a multikultúrnym podujatím zameraným na migráciu, cudzincov a cudzinky na Slovensku s celoslovenským, ako i medzinárodným významom. Dnes pod týmto názvom, okrem festivalu, realizujú širokú škálu aktivít ako napríklad oslavy Svetového dňa utečencov či netradičné prehliadky rôznych miest, [fjúžn] walks. Od roku 2019 sú to aj podujatia [fjúžn] na cestách, prostredníctvom ktorých prezentujú život a kultúru ľudí z cudziny v mestách po celom Slovensku. 

Na tohtoročnej mape [fjúžn] na cestách sú Trnava (20. mája), Banská Štiavnica (30. júna – 2. júla), Trenčín – festival Grape (11. – 12. augusta) a Nitra – festival Flaam (18. – 19. augusta). Zavŕšením programu bude týždňový festival [fjúžn], ktorý sa uskutoční v dňoch 22. – 29. septembra v Bratislave.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite