Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ponuka jazdených áut v strednej Európe klesla, ceny sú však stabilné

.sponzorované .promotion

Ponuka ojazdených automobilov v júni poklesla, a to nielen na Slovensku, ale naprieč všetkými stredoeurópskymi trhmi. Na celom slovenskom trhu medzimesačne ubudlo takmer 6 700 ojazdených áut. Stredná hodnota ceny je ale viac-menej stabilná a drží sa na sume okolo 9 tisíc eur. Nemení sa ani najčastejší počet najazdených kilometrov a vek ponúkaných vozidiel. Najviac na trhu chýbajú viacmiestne automobily, o ktoré je tradične pred prázdninami najväčší záujem. Vyplynulo to z analýzy trhu, ktorú pravidelne vykonáva spoločnosť AURES Holdings, prevádzkovateľ medzinárodnej siete autocentier AAA AUTO a Mototechna.

Ponuka jazdených áut v strednej Európe klesla, ceny sú však stabilné

„dopyt po ojazdených automobiloch je v tomto roku veľmi silný, čo pozorujeme vo všetkých našich viac ako šesťdesiatich autocentrách v strednej Európe. Naprieč stredoeurópskymi trhmi s jazdenými autami ich ale naopak v ponuke citeľne ubudlo. Len na Slovensku ich trh ponúkol medzimesačne o vyše desať percent menej. Úbytok v ponuke pozorujeme pred prázdninami každoročne, pretože ľudia si často obmieňajú svoje vozidlá pred letnou dovolenkou,“ vysvetlil Petr Vaněček, prevádzkový riaditeľ a člen predstavenstva skupiny AURES Holdings.

Slovenský trh ponúkol v júni 55 178 ojazdených áut, teda o 6 688 menej ako predošlý mesiac. Rovnaká situácia je aj v ďalších európskych krajinách. V Poľsku trh ponúkol o 13 000 menej áut, v Česku dokonca o takmer 18 000. Menej je hlavne veľkopriestorových automobilov, o ktoré je kontinuálne vyšší záujem. „Najväčší pokles ponuky evidujeme pri viacmiestnych automobiloch, ktorých je menej o 23,4 % oproti predošlému mesiacu. Pred letnými dovolenkami sa tradične o tieto vozidlá zvyšuje záujem, čo pozorujeme aj v našich autocentrách,“ doplnil Petr Vaněček. 

Ceny ponúkaných áut sa ale držia medzimesačne na rovnakej úrovni, na tuzemskom trhu na úrovni  9 tisíc eur, v Poľsku 6 730 eur (29 999 zlotých) a v Česku 8 763 eur (209 000 Kč). Ponúkané vozidlá na Slovensku sú najčastejšie vo veku 10 rokov a majú najazdených 170 000 km.

Najčastejšie inzerovanou značkou bola v júni tradične Škoda s 9 270 ponúkanými jazdenými vozidlami, nasledoval Volkswagen (7 774 áut) a BMW (4 332 áut). Z jednotlivých modelov bolo ponúknutých najviac vozidiel Škoda Octavia (3 993 áut) a Volkswagen Passat (2 024 áut), ktoré zároveň patria aj medzi najžiadanejšie automobily. 

Z čisto elektrických vozidiel slovenský trh najčastejšie ponúkal modely Mercedes EQC, Tesla Model 3, Nissan Leaf a Tesla Model S. Z áut s hybridným pohonom to boli modely od Toyoty - Corolla, RAV 4 a C-HR.   

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite