Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

ECO – INVESTMENT investuje v Banja Luke 130 miliónov EUR

.sponzorované .promotion

Vo štvrtok, 15. júna 2023 prijal prezident Republiky srbskej Milorad Dodik na pracovnej návšteve slovenského priemyselníka a filantropa Milana Fiľa. Cieľom návštevy bolo oboznámiť prezidenta s investičným zámerom skupiny ECO – INVESTMENT a.s. v závode SHP Celex v Banja Luke.

ECO – INVESTMENT investuje v Banja Luke 130 miliónov EUR

„stretnutie s pánom prezidentom bolo konštruktívne a veľmi si vážim osobné prijatie. Banja Luku považujeme za horúceho kandidáta pre náš investičný zámer, v rámci ktorého výrazne posilníme produkciu papiera v regióne a prinesieme desiatky nových pracovných miest. Predpokladáme výstavbu novej modernej prevádzky na výrobu papierových hygienických produktov v tesnej blízkosti existujúceho závodu ako aj modernizáciu zariadení v závode. Po inštalácii novej výrobnej linky TL15 od prestížneho výrobcu Gambini v roku 2022 je súčasťou zámeru nákup ďalšej linky, výstavba novej výrobnej haly a skladu hotovej výroby. Celková výška predpokladanej investície predstavuje sumu 130 miliónov EUR,“ vysvetlil po rokovaní prezident holdingu Milan Fiľo.

Závod SHPCelex v Banja Luke potrebuje podporu pri rozširovaní a modernizácii svojich výrobných kapacít. O podmienkach štátnej podpory vo forme obstarania vhodných pozemkov či konkurencieschopných cien energií už začali zástupcovia holdingu rokovať s príslušnými autoritami v krajine. 

Závod bol založený v roku 1966 ako v tom čase najmodernejšia papierenská továreň v bývalej Juhoslávii a v roku 2001 ju získala slovenská SHP GROUP, najväčšia papierenská skupina v juhovýchodnej Európe. 

SHP GROUP je členom holdingu ECO-INVESTMENT a.s. a doteraz do SHP Celex investovala viac ako 50 miliónov eur. SHP Celex v Banja Luke vyrába toaletný papier, kuchynské utierky, vreckovky a obrúsky pod značkou Harmony v celkovom objeme 40 tisic ton ročne, pričom investor predpokladá zvýšenie výroby až na 80 tisic ton ročne. V súčasnosti tu nachádza prácu 400 zamestnancov.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite