Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kompletný sprievodca výberom pánskych doplnkov – ako si vybrať štýlové pánske hodinky?

.sponzorované .promotion

Dobré pánske hodinky nie sú len spôsobom, ako sa prejaviť, ale sú tiež dokonalým doplnkom, ktorý dokáže pozdvihnúť akýkoľvek outfit a dodať mužskému vzhľadu určitú triedu a štýl. Od spoločenských hodiniek, ktoré sú ideálne na formálne príležitosti, až po bežné hodinky, ktorými môžete každý deň doplniť váš vzhľad, existuje množstvo hodiniek, z ktorých si môžete vybrať. Ako si teda vybrať pánske hodinky s nadčasovým dizajnom, ktoré budú vhodné na každú príležitosť, pričom s nimi vždy budete vyzerať uhladene a rafinovane?

Kompletný sprievodca výberom pánskych doplnkov – ako si vybrať štýlové pánske hodinky? Yury Nikolaev / shutterstock.com

Vyberte si vhodný mechanizmus hodiniek

Základným krokom pri výbere perfektných hodiniek je ich mechanizmus. Na trhu totiž nájdete viacero druhov hodiniek, pričom každé, podobne ako vy, majú svoju jedinečnú osobnosť.  Mechanické hodinky majú strojček, ktorý je poháňaný hlavnou pružinou – stočeným kovovým drôtom – ktorý sa navíja ručne. Keď je hlavná pružina navinutá, pomaly a rovnomerne sa odvíja, čo spôsobí, že sa sekundová ručička pohybuje plynulým pohybom okolo ciferníka. Čím dlhšia je hlavná pružina, tým dlhšia je rezerva chodu vašich hodiniek, a tým dlhšie hodinky vydržia. Pozornosť je v tomto prípade venovaná detailom a remeselnému spracovaniu, ktoré sú súčasťou hodiniek, a ktoré určujú ich plynulosť a presnosť. Ide jednoznačne o luxusné hodinky, ktoré sú pre nadšencov niečo ako Porsche medzi autami.

Automatické hodinky sú v podstate rovnaké ako mechanické, avšak sú poháňané hnacou pružinou a používajú zložité prevody na pohyb ručičiek, pričom nevyžadujú ručné naťahovanie. Pokiaľ doma už nejaké hodinky máte, pravdepodobne to ale budú Quartz hodinky, ktoré sú bežné, presné a cenovo dostupné. Strojčeky quartz sa spoliehajú na elektrinu a majú menej pohyblivých častí, vďaka čomu sú oveľa presnejšie a vydržia oveľa dlhšie. Z tohto dôvodu väčšina „športových“ a „outdoorových“ pánskych hodiniek používa práve quartzový strojček.

iVazoUSky / shutterstock.com

Vyberte si vhodný štýl pánskych hodiniek

Aj keď existuje množstvo funkčných pánskych náramkových hodiniek, od gumených športových kúskov vhodných na beh, až po ultramoderné digitálne hodinky s množstvom funkcií, dôležité je vybrať si tie, ktoré zodpovedajú vášmu životnému štýlu. Funkčné hodinky vám totiž rozhodne poslúžia počas bežných dní, ale nevyzerajú tak dobre k obleku alebo k elegantným kombináciám. Pokiaľ ide o štýlové (klasické) pánske náramkové hodinky, v zásade existuje päť typov: spoločenské (dress), poľné (field), potápačské (dive), letecké (aviator) a pretekárske (racing). Každé hodinky majú pritom svoje špecifické funkcie zodpovedajúce svojmu názvu. Niektoré majú merače tlaku, iné zase stopky, alebo určovanie výškových metrov. Je preto potrebné vybrať si podľa vašich vlastných preferencií a toho, čo od vašich hodiniek očakávate. V zásade sú ale tieto typy hodiniek jedny z najštýlovejších kúskov, ktoré môžete vlastniť. Samozrejme, vaše doplnky by spolu mali ladiť, a preto si pravdepodobne vyberiete iné hodinky ak uprednostňujete botasky pánske, a iné, ak radi nosíte napríklad elegantnú obuv.

Vyberte si vhodnú veľkosť na základe vašej ruky

Jedným z faktorov, ktoré treba zvážiť pri výbere hodiniek, je aj to, aká veľkosť hodiniek sa proporčne hodí k vášmu zápästiu a k vašej ruke. Ak je ciferník príliš veľký, vynikne, ale bude veľmi kričať, na druhej strane, ak bude príliš malý, bude to vyzerať, akoby ste mali na sebe dámske hodinky. Všeobecným pravidlom preto je, že ak je obvod vášho zápästia okolo 15 centimetrov, potrebujete hodinky so šírkou ciferníku 38-42 mm. Ak je vaše zápästie väčšie ako 18 centimetrov, stavte na hodinky so šírkou 44-46 mm. Najlepší spôsob, ako zistiť, či sú hodinky proporcionálne k vášmu zápästiu a ruke, je vyskúšať si ich.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite