Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Predbehne skialp v popularite lyžovanie?

.sponzorované .promotion

Na rozdiel od klasického zjazdového lyžovania nie je tento šport viazaný ani na spustené lyžiarske vleky, ani na upravené zjazdovky. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa skialp tak rozšíril medzi ľudí, ktorí o ňom predtým neuvažovali.

Predbehne skialp v popularite lyžovanie?

Od horolezectva k mainstreamu: Ako sa aj vďaka pandémii stal skialp vyhľadávaným športom?

Počas pandémie a lockdownov bolo zavreté prakticky všetko a príležitosti k zimnému športovaniu sa zúžili. Niektorí si svoj prvý skialp vyskúšali na zo dňa na deň odstavených lyžiarskych zjazdovkách. V skratke, keď vleky neťahali, neostávalo im nič iné, ako si kopec vyšliapať.

Skialpinizmus v pôvodnom zmysle slova je náročný šport v horách spojený s horolezectvom. Ľudia, ktorí sa mu venujú, sú dobre trénovaní, majú skúsenosti a znalosti z lavínovej problematiky a v horách sa vyznajú. Prechádzajú zložitejším terénom, ktorý vyžaduje prax a zároveň prináša aj viac rizík.

Potom je tu skitouring, rekreačný či turistický skialp. V tomto prípade nejde o extrémy, a to ani smerom hore, ani smerom dole. Môžeme ho nazvať akousi turistikou na lyžiach. Zdolávate menej technicky náročné stúpania a užívate si zjazdy vo voľnom teréne, či už je to panenský prašan, mäkký firn alebo tvrdší podklad.

Vďaka svojej nižšej náročnosti je prístupnejší širšej verejnosti. Aj tu je však dôležité nepodceniť pohyb vo voľnej prírode, mať aspoň základné skúsenosti so zimnými horami a nepúšťať sa do neznámych terénov. A aj pri skitouringu je nutné sledovať lavínovú situáciu, mať lavínovú výbavu a vedieť, ako ju použiť.

Lyžovačka verzus skialp

Pri lyžovaní najviac času trávite zjazdom, ak teda nepočítame čas strávený čakaním v radoch, užívate si rýchlosť a „menčestrový“ sneh. Na svahoch alebo v tesnej blízkosti tiež často nájdete občerstvenie, sociálne zariadenia a takisto ubytovanie priamo pri zjazdovke. Takisto je okolo vás väčšinou pomerne dosť ľudí a prípadná pomoc je tak na dosah. Ak sa výrazne zhorší počasie a ostane vám zima, zohrejete sa v blízkej reštaurácii alebo jednoducho sadnete do auta a odídete domov.

Skialp je z tohto pohľadu individuálnejšia záležitosť. Ak si užívate letné horské túry so všetkým, čo k tomu patrí, mohol by byť skialp práve pre vás. Nie ste obmedzení prevádzkou lyžiarskych stredísk, nestojíte v radoch na vleky, neplatíte skipasy. Trasu si zvolíte podľa vašich preferencií, schopností a podmienok. Dáte si poriadne do tela, vyčistíte hlavu, užijete si ticho aj samotu a odmenou vám budú tie najkrajšie zimné výhľady. A zjazd vás nakoniec aj tak vlastne neminie.

Na skialp sa treba pripraviť

Na čo treba myslieť okrem skialpového výstroja, je skialpový batoh, lavínový set a oblečenie, ktoré rešpektuje dve základné fázy: výstup a zjazd. Každá skialpová túra sa totiž skladá z dvoch základných častí, z ktorých každá je inak intenzívna, pokiaľ ide o fyzickú aktivitu. Preto počítajte s tým, že inak oblečení budete stúpať smerom hore a inak zase jazdiť smerom dole.

   1. Skialpový výstup je prakticky šliapanie do kopca na lyžiach. To je tá intenzívna športová etapa a zaberie 70 až 80 percent celého času vašej skialpovej túry.

  • Aby sa vám dobre stúpalo, potrebujete oblečenie, ktoré vás na jednej strane ochráni pred chladom, vetrom a vlhkom a zároveň sa v ňom nebudete pariť.
  • Preto voľte také vrstvy, ktoré dobre spolupracujú pri odvode vlhkosti a termoregulácii.
  • Na vrch dajte vždy oblečenie, ktoré je spredu perfektne vetruvzdorné a zozadu veľmi dobre priedušné.

   2. Zjazd je fáza, na ktorú si vyčleňte tak 20 až 30 percent času. Zároveň ide o fyzicky menej intenzívnu časť, kde budete potrebovať navyše dobré zateplenie a ochranu proti prefúknutiu.
  • V tejto fáze vám už nebude stačiť oblečenie, ktoré ste mali na sebe v etape výstupu. A práve v cieli vašej túry, na vrchole, kde končí intenzívna etapa, prichádza čas na batoh. V ňom máte pre tento moment prichystanú zatepľujúcu a ochrannú vrstvu.
  • Tá vás zahreje v pauze a ochráni  pri zjazde. Prakticky ide o teplejšiu bundu s výplňou, ktorú si prehodíte priamo na to, v čom ste stúpali smerom hore. Stehná zateplíte skialpovou sukňou alebo kraťasmi
  • Na to tesne pred zjazdom ešte prihodíte dobrú hardshellovú alebo výkonnú softshellovú bundu, aby vás neprefúklo.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite