Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Skialp v silných mrazoch, dá sa to?

.sponzorované .promotion

Väčšina rizík, ktoré so sebou športovanie vo výraznom chlade prináša, je spojená s podchladením a ide ruka v ruke s nevhodne zvoleným oblečením. Prečo je v mrazoch dôležité vyberať oblečenie úzko špecializované na konkrétny šport? Prečítajte si v článku.

Skialp v silných mrazoch, dá sa to?

Skialp nie sú bežky ani lyžovanie

Ak sa domnievate, že skialp je niečo medzi lyžovaním, turistikou a bežkovaním, máte a zároveň aj nemáte pravdu. Na rozdiel od lyžovania, u ktorého je to presne naopak, pri skialpe strávite 70 až 80 percent času šliapaním do kopca a len ten zvyšok jazdou dolu. Odmenou vám však budú krásne výhľady a panenská príroda. Najlepšie zážitky totiž začínajú tam, kde lanovky končia. 

Bežky sú zase oproti skialpu vhodnejšie na roviny a miernejšie zjazdy. Platí, že to, čo prejdete na bežkách, zvládnete aj na skialpoch, ale naopak to nefunguje. Vo výraznejších stúpaniach a strmších zjazdoch máte na skialpoch jednoznačnú výhodu. 

Práve preto, že sa skialp od príbuzných zimných športov líši, budete naň potrebovať aj špecifickú výbavu. Tým nemáme na mysli len skialpové lyže, lyžiarky či pásy, ale hlavne skialpový batoh a dobre zvolené oblečenie. Zo šliapania v teplom lyžiarskom komplete by ste totiž veľkú radosť nemali. 

Vrstvenie na skialp v praxi: Základ komfortu pri pohybe v chlade

Vrstvite oblečenie tak, aby ste zaistili dostatočnú priedušnosť a dajte pozor na to, aby ste priedušnú vrstvu “nezabetónovali” vrstvou nepriedušnou. Pre akúkoľvek intenzívnu aktivitu v zime platí, že je dobré sa na ňu obliecť tak, akoby bolo vonku o cca 5 až 10 stupňov viac. Pri skialpe to platí pre fázu výstupu a šliapania do kopca. 

Zároveň budete časť potrebného oblečenia odkladať na neskôr do batoha. Ide o zatepľujúce vrstvy, ktoré si neberiete priamo na výstup, ale budete ich potrebovať na vrchole, v prestávkach a na zjazdoch. Preto je skialpový batoh nevyhnutnosťou na každej skialpovej túre. Zároveň vám bude výborným pomocníkom pri uložení prilby či lyží, aby ste ich pri prenosoch nemuseli niesť na ramene.

Aké oblečenie potrebujete na skialpovú túru?

  1. Funkčná vrstva na telo: kvalitné savé ponožky, funkčné tričko s dlhým rukávom a spodné termonohavice vám zaistia základný tepelný komfort a zároveň odvedú prebytočnú vlhkosť preč od tela. Máločo je na skialpovej túre nepríjemnejšie, než šliapať v mokrom, chladnom oblečení, ktoré sa lepí na telo. 
  2. Stredná izolačná vrstva: mikina, flísové materiály. Úlohou tejto vrstvy je udržať vás v teple. Zároveň musí dobre spolupracovať so spodnou aj s vrchnou vrstvou tak, aby oblečenie ako celok dobre odvádzalo prebytočné teplo a  nedochádzalo k zadržiavaniu vlhkosti. Šikovnou alternatívou, ktorá kombinuje vlastnosti strednej a vrchnej vrstvy, je oblečenie z hybridných konštrukcií. Pri teplejšom počasí, alebo ak ste otužilejší, môžete takéto oblečenie využiť na výstup namiesto strednej a vrchnej vrstvy naraz. Ak patríte k zimomrivejším a takisto pri výrazne chladnejšom počasí môžete hybridné oblečenie využiť aj ako veľmi efektívnu vrchnú vrstvu.  
  3. Vrchná ochranná vrstva: na výstup využijete ľahšiu bundu a špeciálne nohavice určené na skial. Toto oblečenie chráni pred vetrom a vlhkom, a pritom stále dobre ventiluje. Pozor dajte aj na to, aby boli nohavice dostatočne elastické v páse a v dolnej časti je výhodou materiál odolný proti zatrhnutiu a rozseknutiu lyžami alebo mačkami. 

Na prestávky a zjazd potom počítajte ešte s dodatočným zateplením, ktoré si zabezpečíte vďaka bundám so syntetickou alebo prírodnou výplňou a zatepľujúcej sukni či kraťasom, ktoré si bez nutnosti vyzúvania lyžiarok viete nasadiť vďaka celostranným bočným zipsom. A na samotný zjazd pridajte ešte ochrannú hardshellovú alebo výkonnú softshellovú bundu, aby vás neprefúklo. 

Hybridné konštrukcie: Spredu vetruvzdorné, zozadu priedušné

Na skialp budete teda potrebovať oblečenie, ktoré vás na jednej strane ochráni pred mrazom, vetrom a snežením a súčasne udrží vašu telesnú teplotu. Je však dôležité, aby bolo toto oblečenie dostatočne priedušné, teda aby “dýchalo” a “pracovalo” s vami. 

Čím intenzívnejšie sa hýbete, tým efektívnejšie by malo vaše oblečenie odvádzať prebytočné teplo preč od tela. V tom vám veľmi pomôže tzv. aktívna izolácia, ktorá bola vyvinutá práve na tento účel. 

Aktívna izolácia býva neoddeliteľnou súčasťou  tzv. hybridných konštrukcií oblečenia. Tie kombinujú špičkové izolačné materiály s priedušnými a elastickými časťami. Tým okrem termoregulačného komfortu získate aj vysokú slobodu pohybu. Väčšina týchto hybridných búnd a nohavíc je skonštruovaná tak, aby spredu výborne chránila pred vetrom a chladom a zozadu efektívne odvetrávala, teda odvádzala prebytočné teplo a vlhko preč od tela. Výsledkom je, že je vám teplo tak akurát, neprehrievate sa, ale ani nepodchladíte. 

Lavíny, snežná slepota a omrzliny: Aj na tieto veci myslite pred skialpovou túrou

Núdzová lavínová výbava obsahuje lavínovú lopatu, sondu a vyhľadávač a viete si ju zadovážiť aj ako kompletný set. Ide o výbavu, bez ktorej sa na skialp ani nechystajte. To platí aj pre menšie jednodňové túry a aj tam, kde s lavínou nepočítate. Jedinou výnimkou je prípad, kedy šliapete popri upravenej zjazdovke, ale hneď ako sa z trasy odchýlite, už je dobré tento set mať so sebou. Sledovanie predpovede počasia a lavínových správ by malo byť samozrejmosťou, ak to so skialpom myslíte vážne. 

Na skialpovej túre budete okrem kvalitnej výbavy a oblečenia potrebovať aj ochranu pred UV žiarením v podobe ochranného krému, balzamu na pery ale aj slnečných okuliarov. Tie vás ochránia pred slnečnými lúčmi, ktoré, ak sa znásobia odrazom od snehu, vedia spôsobiť snežnú slepotu. K slnečným okuliarom si pribaľte aj jedny lyžiarske, tie zase oceníte pri hustom snežení, ktoré môže byť sprevádzané aj silným vetrom. 

Omrzlinami sú ohrozené predovšetkým okrajové časti tela, ako napríklad prsty na rukách a nohách, a odhalené časti tváre, typicky nos a uši. Ponožky, topánky ale aj rukavice zvoľte tak, aby neboli príliš tesné. Dostatočná rezerva umožní krvi prirodzene cirkulovať a pomáha tak predchádzať omrzlinám. Do batohu pre istotu pribaľte jeden suchý pár ponožiek aj rukavíc. Cez tvár si môžete pretiahnuť buffku alebo šatku. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite