Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nielen zelená energia, ale aj zníženie nákladov. To prináša fotovoltaika a solárne systémy

.sponzorované .promotion

Zachytávanie slnečných lúčov a ich premena na užitkovú energiu je pre mnohých „iba“ zelená téma. V skutočnosti však prináša okrem zníženia produkcie uhlíkových emisií tiež značnú úsporu pre domácnosti. Tá môže predstavovať ročné zníženie nákladov na ohrev vody až na úrovni okolo 50 %. Hlavnými pomocníkmi na zachytávanie a premenu slnečných lúčov na zdroj energie sú fotovoltaické a solárne systémy. Aký je medzi nimi rozdiel a aká je návratnosť investície do tohto riešenia?

Nielen zelená energia, ale aj zníženie nákladov. To prináša fotovoltaika a solárne systémy

v čom sa líši fotovoltaika od solárnych systémov?

Rozdiel je pomerne veľký, ale aj jednoduchý na vysvetlenie. Fotovoltaika zachytáva slnečné lúče, ktoré premieňa na elektrickú energiu. Túto elektrickú energiu môžu následne domácnosti používať podľa svojich potrieb: na chod elektrických spotrebičov, ako záložný zdroj, ale samozrejme aj na kúrenie. Solárne systémy rovnako zachytávajú slnečné lúče, tie však nemenia na elektrickú energiu, ale na teplo. 

Preto sa solárne systémy využívajú najmä na ohrievanie vody a v prechodných mesiacoch vykurovanie: počas jari a jesene, keď je dostatok slnečných lúčov. Oba systémy sa však montujú na strechy domov, optimálny sklon panelov predstavuje uhol 40 – 45°. Vďaka špeciálnym konštrukciám však nie je problém ani inštalácia fotovoltaiky a solárnych systémov na rovnú strechu. Panely sa odporúča umiestniť smerom na juh, juhozápad či juhovýchod. 

akú úsporu prináša elektrická energia zo slnka?

Univerzálna odpoveď neexistuje. Do hry vstupuje množstvo faktorov: od spotreby teplej vody a správania členov domácnosti cez umiestnenie panelov až po geografickú polohu nehnuteľnosti. V zásade však môžeme hovoriť, že solárne systémy pomôžu ušetriť až polovicu ročných nákladov na ohrev teplej vody. A čo fotovoltaika

Opäť tu vstupuje niekoľko faktorov, tým hlavným je geografická poloha domu, od ktorej tiež závisí počet slnečných dní v roku. V priemere však fotovoltaický systém rodinného domu na Slovensku zvládne ročne vyprodukovať asi 5 000 kWh. Samozrejme, viac v lete, menej v zime. Počas najslnečnejších dní sa domácnosť môže spoľahnúť až na 30 kWh/deň. V zime je to približne šestina.  

koľko stojí inštalácia fotovoltaického/solárneho systému?

Štandardná inštalácia fotovoltaického alebo solárneho systému do rodinného domu sa pohybuje v rozmedzí 2 000 – 4 000 eur (v cene je materiál i práca). Zaujímavou možnosťou, ako môžu majitelia domov znížiť počiatočnú investíciu, sú štátne dotácie. Maximálna výška dotácie pre fotovoltaiku u nás je 1 500 eur na rodinný dom a na solárne panely 1 750 eur. 

Nemenej dôležitou otázkou je návratnosť investície. Znovu, v hre je viacero faktorov, v optimálnom prípade sa náklady potrebné na zavedenie solárneho alebo fotovoltaického systému vrátia za 5 rokov, v našich končinách to je však reálne 7 – 10 rokov. Čo je pri viac ako 25-ročnej životnosti panelov veľmi zaujímavé číslo. 

chcete sa dozvedieť viac o možnosti inštalácie fotovoltaiky či solárnych systémov na vašu nehnuteľnosť? Pozrite si stránku Smartsystems.sk.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite