Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ranné rituály, ktoré dokážu zvýšiť efektivitu

.sponzorované .promotion

Rituály alebo rutina nám dokáže zautomatizovať ráno, vďaka čomu získame viac mozgovej kapacity na podstatnejšie veci. Len čo vstaneme z postele, umyjeme si zuby, dáme si sprchu, odvážime sa, oblečieme sa, naraňajkujeme sa a môžeme vyraziť do práce, školy, na prechádzku – bez rozmýšľania, úplne automaticky. Aké ranné rituály zaviesť, aby ste boli efektívny?

Ranné rituály, ktoré dokážu zvýšiť efektivitu Depositphotos

Kedy si dopriať prvú kávu?

Podľa štúdie vedcov z fakulty psychológie na University of Oklahoma kofeín negatívne vplýva na tvorbu hormónu kortizol. Hormónu, ktorý okrem iného pomáha ľuďom s prebúdzaním. Ak si každé ráno dáte po zobudení espresso, telo sa začne spoliehať namiesto kortizolu na kofeín. Kedy je teda najlepší čas na prvú kávu? Niekoľko hodín od prebudenia, ak vstávate okolo 7:00, optimálny čas na prvú šálku čierneho zlata je okolo 10:00. Spravte si z toho rutinu a svoj kávovar naštartujte až po tomto čase. 

Kondela

Vyskúšajte strečing či jogu 

Zlá poloha počas spánku, náročná noc, príliš krátky spánok. Často sa môžeme zobudiť dolámaní či s pocitom pnutia. Ak s týmto pocitom vykročíme do nového dňa, bude sa za nami ťahať ako chvost za jaštericou. Ako sa ho zbaviť, aby sme dokázali byť efektívni? Každé ráno si vyhraďte aspoň 10, 15 minút na krátku rozcvičku. Pokojne stačí strečing či joga, svaly sa uvoľnia, prečistí sa myseľ a vy môžete vyraziť do nového dňa uvoľnený. 

Pexels

Raňajky nesmú chýbať

Ráno mi nechutí, nestíham, káva stačí. To sú časte výhovorky ľudí, ktorí neraňajkujú. Telo však potrebuje energiu aj ráno, raňajky by tak mali byť súčasťou vašej rutiny. Nemusia to byť kráľovské anglické raňajky, pokojne skúste niečo rýchlejšie, ľahšie a najmä zdravšie. Skvelou voľbou je smoothie. Takéto raňajky si môžete pripraviť aj večer pred spaním: otvorte mixér, vložte doň nakrájané ovocie alebo zeleninu podľa chuti a ráno len stlačíte gombík. A ak skutočne nestíhate, smoothie si prelejete do fľašky a vypijete cestou do práce. 

Kondela

Každé ráno sa postavte na váhu 

Zrkadlo môže klamať, osobná váha nie. Váha dokáže veľmi dobre odrážať našu duševnú (ne)pohodu. Odvážiť sa každé ráno môže byť pri nadváhe azda aj trochu frustrujúce, no čísla hovoria jasne. Keď uvidíme výsledok, s ktorým sme nespokojní, môžeme si povedať: namiesto výťahu dnes pôjdem po schodoch, namiesto cesty autom sa do práce odveziem na bicykli, namiesto kaviarne si dnes pôjdem zabehať okolo jazera. Čas, ktorý by sme využili inak, premeníme na čas, ktorý využijeme efektívne: zlepšením kondície. 

Kondela

Spravte si plán na dnešný deň 

Častým problémom neefektivity je, že len reagujeme na veci, ktoré sa na nás hrnú zo všetkých strán. A tak prichádzame o drahocenný čas, lebo na ne nie sme pripravení. Hovorí sa, že šťastie praje pripraveným. Ak chcete prežiť šťastný deň, urobte si z prípravy plánu na nasledujúce hodiny rannú rutinu. Nemusí to byť na papier, pokojne si stačí v hlave zosumarizovať: odviezť deti do škôlky, v práci chcem urobiť to, to a to, potom nakúpiť, uvariť večeru, prečítať si knižku. Vďaka plánu zažijete efektívnejší deň. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite