Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo nás čaká v cestovaní? Budú dovolenky iba luxus pre očkovaných?

.sponzorované .promotion

Koronakríza zasiahla cestovný ruch plnou silou a uvoľnenie je s nástupom delta variantu stále v nedohľadne. Ako sa podniká v cestovnom ruchu počas pandémie a akým výzvam dnes čelia cestovné kancelárie? Ako budeme cestovať počas jesene a bude v zime hitom opäť exotika? Čakajú nás ďalšie zmeny hraničného režimu a vráti sa ešte cestovateľský semafor?

Čo nás čaká v cestovaní? Budú dovolenky iba luxus pre očkovaných? Mika Baumeister

diskutujú štátny tajomník MZVEZ Martin Klus, Tatiana Ondrejková a Pavol Mladý z CK Pelikán.

kam je možné v súčasnosti cestovať a kam sa cestovať neodporúča? 

MK: Rezort diplomacie odporúča necestovať, pokiaľ to nie je nevyhnutné. Neodsudzujem cestovanie, keď sa dodržiavajú všetky potrebné opatrenia ako je očkovanie a výber destinácie podľa aktuálnych podmienok vstupu do krajiny. Vzhľadom k situácii v Európe  je vhodnejší hromadný cestovný ruch, kde je výhodou prítomnosť delegáta pri riešení problémov spojených s covidom. Najmä, ak v krajine nemáme zastupiteľský úrad. To sa napríklad ukázalo aj pri nedávnej repatriácii účastníkov jazykových pobytov na Malte, ktorí mali nerealistické očakávania pokrytia cesty na Slovensko. Z tohto dôvodu si treba zvážiť všetky následky cestovania. Výhodou hromadného cestovného ruchu je aj jednoduchosť trasovania kontaktov. 

nastali nejaké zmeny oproti nedávnym odporúčaniam, aby ľudia cestovali individuálne, vyhýbali sa hotelom a využívali služby zdieľanej ekonomiky, akou je Airbnb? 

PM: K tejto téme sa vyjadrila renomovaná organizácia Robert Koch Institut, ktorá poskytuje informácie nemeckej vláde a podľa ktorej sa riadia aj nemecké cestovné kancelárie. Vo svojej správe uvádza, že pri organizovanom cestovnom ruchu je riziko importu covidu ďaleko nižšie, než pri individuálnom. 

TK: Najdôležitejšie je, aby sme boli zodpovední a ohľaduplní. Ak chceme cestovať, treba dodržiavať pravidlá pre našu ochranu a zároveň chrániť naše slobody, lebo práve cestovanie a voľný pohyb je jednou z našich slobôd. 

komunikácia so štátom je pre cestovateľov a cestovné kancelárie kľúčová. Mali ste dostatok presných informácií zo strany štátu? 

TO: Každá krajina sa ocitla v bezprecedentnej situácii, na ktorú nikto nebol pripravený. Urobili sa aj chyby, ale možno tomu rozumieť. Tak, ako nebol pripravený štát, aj my sme mali problém pri komunikácii s klientmi. Nebolo možné riešiť refundáciu zo dňa na deň v podmienkach tak dynamických zmien v jednotlivých krajinách. 

ako pandémia zmenila cestovný ruch? 

TO: Ľudia sú oveľa opatrnejší. Výrazne sa skrátil čas rezervácie leteniek pred odletom. Istá skupina ľudí sa orientuje podľa ceny letenky. Kupujú si ich v predstihu, kedy je cena nízka, hoci v čase plánovaného letu môže byť situácia úplne iná. Keďže letecké spoločnosti potrebujú financie na údržbu, v nečakanej situácii sa snažia skôr dohodnúť s ľuďmi na preložení termínu alebo zameniť letenku za voucher.

MK: Situácia sa komplikuje, napríklad v prípade USA nastala situácia, kedy už Američania môžu chodiť do väčšej časti Európskej únie, ale my do USA ešte nie. Stále platia obmedzenia pri príchode zo Schengenského priestoru. Pri súčasnom vývoji pandemickej situácie v Európe ani nie je predpoklad, že sa aktuálna situácia zmení. 

ako je to v Pelikáne s ponukou dovoleniek? 

PM: U nás v Pelikáne máme dve divízie, jednu dovolenkovú a divíziu predaja leteniek, takže sa to líši. Na začiatku minulého leta bola tendencia vyraziť na dovolenku čím skôr a v akejkoľvek situácii za čo najmenej peňazí. Na jeseň a v zime bol záujem skôr o exotické pobyty, pričom sa pandemická situácia zhoršila. V tomto smere sa situácia zmenila a „booking window“ sa skrátil. Ľudia rezervovali dovolenky v Karibiku či v Indickom oceáne tesne pred odletom, čo v minulosti prakticky neexistovalo. Juhovýchodná Ázia je momentálne uzavretá a cestu tam ani neodporúčame, rovnako ani do Južnej Ameriky, kedy sa ľuďom snažíme vysvetliť riziká. Niektoré krajiny ani nevydávajú turistické víza. V zime najviac preferovali Maledivy, ktoré sa stali skokanom roka. Cestovalo sa aj do Dominikánskej republiky, Mexika, situáciu mali pod kontrolou Spojené arabské emiráty a do istého času Egypt. Viac, ako 80% ciest sa uskutočnilo do týchto krajín. 

kontaktuje Pelikán klientov o rizikách, keď si zabookujú letenku alebo dovolenku? Alebo ľudia sami volajú s otázkami? 

PM: Ide o dva rozdielne procesy. Rezervovanie leteniek je oveľa viac automatizované a prebieha v online režime. Kvôli súčasnej situácii máme viac manuálnej práce, než pred covidom, kedy bolo 80% rezervácii leteniek online. Pri dovolenkách sme mali viac než 50% v režime offline, čo znamená, že sme boli v priamom kontakte so zákazníkmi a rezervovali sme im všetko potrebné. Momentálne sa priamy kontakt s klientmi zvýšil ešte viac. 

aká je v súčasnej pandemickej situácii prognóza vývoja v cestovaní? 

MK: Očakávame mierne zhoršenie, ale Chorvátske pobrežie je stále v norme. Problematické začína byt Španielsko, Kanárske ostrovy, Kréta a najhoršie je na tom Cyprus. Návštevníci zo Slovenska sú však vítaní, keďže na mape sme v zelenej farbe a ľudia, ktorí sú zaočkovaní, sa môžu bez problémov vrátiť. Máme aj vytipované krajiny, z ktorých je potrebné sa pri návrate pretestovať aj vtedy, keď ste po očkovaní. Predpokladáme, že pri súčasnom vývoji k nim pribudnú aj niektoré krajiny EÚ. Pri nich je dôležité, aby ľudia prišli na Slovensko už s negatívnym testom, ktorý nie je starší 72 hodín. Je však problém získať takýto test v letovisku. 

do ktorých krajín sa okrem USA v najbližšom čase pravdepodobne nedostaneme? 

MK: Do Ruskej federácie sa bežný Slovák tiež nedostane. V závislosti od pandemického vývoja sa zvyšuje počet krajín, kde je možné cestovať len na biznis víza alebo diplomatické pasy. Vzhľadom k zhoršeniu situácie je prognóza skôr negatívna. Ostávam však optimistom v tom, že cez covidové európske certifikáty sa budeme vedieť dohodnúť, aby aspoň zaočkovaní ľudia mohli slobodnejšie cestovať po celom svete. Viaceré európske krajiny oznamujú, že prechádzajú do systému ako na Slovensku, t.j. bezproblémový návrat pre plne zaočkovaných. Problematickejší bude návrat s PCR testami kvôli virálnej rýchlosti šírenia delta variantu. Prekonanie covidu nebude stačiť, keďže u nás prekonalo alfa variant 98% ľudí a ten nie vždy stačí na vybudovanie protilátok pre nastupujúci delta variant. Väčšina krajín únie bude vyžadovať aspoň jednu dávku vakcíny a po 14 dňoch sa už bude človek vnímať ako plne zaočkovaná osoba. Pravdepodobne sa týmto podmieni aj funkčnosť covid certifikátov. 

pomohli cestovaniu green pasy? 

PM: Niektoré krajiny majú zoznam certifikátov, ktoré akceptujú. Ľudia si neuvedomujú, že európsky covid pas je len jedna z mnohých podmienok, ktoré potrebovali aj predtým, keď chceli cestovať do krajín, ktoré si vyžadujú očkovanie proti exotickým chorobám. Veľa ľudí reaguje neprimerane a neuvedomujú si, že sa iba snažíme dodržiavať pravidlá a zároveň im pomôcť pri splnení podmienok pre vycestovanie a návrat na Slovensko. Celkovo je to zložité, čo ilustruje aj nedávny prípad, keď Malta zaviedla pravidlo prijímania iba zaočkovaných cestovateľov. Pre nezaočkovaných tak zo dňa na deň nastala problematická situácia. Snažíme sa o refundáciu, ale nie vždy je to možné. Pôsobíme nielen ako tour operátor, ale aj ako cestovná agentúra, ktorá sprostredkúva pobyty často zahraničných cestovných kancelárií. V takom prípade sa musíme riadiť pravidlami ich krajiny. Pri zájazdoch je tu oproti minulosti vyššia flexibilita zmeny, či zrušenia dovolenky tesne pred odletom. Klientom odporúčame možností pripoistenia, kedy je možná zmena alebo zrušenie aj tri týždne pred odchodom a niekedy aj skôr. Klasické komerčné poistenie nekryje možnosti, keď sa klient obáva vycestovať, lebo sa daná krajina ocitla na rizikovom zozname, avšak cestovanie do nej zakázané nie je. 

ako sa ľudia môžu čo najjednoduchšie zorientovať v súčasnej dynamike pravidiel? 

MK:  Na stránke rezortu diplomacie každý deň niekoľkokrát aktualizujeme dáta a informácie. Na hlavnom banneri si každý môže nájsť, aké sú podmienky príchodu do konkrétnej krajiny, do ktorej chce občan vycestovať. Takisto sú tam aj informácie pre podmienky príchodu na Slovensko v závislosti od toho, z ktorej krajiny človek prichádza. 

Celý záznam diskusie si môžete pozrieť v sekcii .video.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite