Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako si vybrať a postaviť záhradný domček

.sponzorované .promotion

Nový záhradný domček je významnou investíciou do vášho domu a záhrady, pretože by mal vydržať desaťročia. Tie najlepšie domčeky dokážu poskytnúť stabilný, vodotesný a bezpečný domov pre vaše náradie a záhradné potreby a mohli by dokonca tvoriť aj útulnú domácu kanceláriu. Tie menej dobré budú neprístupné, vlhké a chatrné.

Ako si vybrať a postaviť záhradný domček aurelie le moigne/shutterstock.com

aby sme vám pomohli s výberom, upozorníme na zopár dôležitých vecí, ktoré je potrebné zvážiť pred kúpou nového záhradného domčeka. 

aký typ domčeka si vybrať?

Predstavte si záhradný domček svojich snov! Častejšie ako nie budete myslieť na krásny rustikálny drevený. Drevo je prémiový materiál, ktorý ponúka trvanlivosť, tradičný skvelý vzhľad a môže byť natreté farbou, ktorá vynikne, alebo naopak, splynie s okolím.

Drevené domčeky vyžadujú pre maximálnu životnosť každoročné ošetrenie. Väčšina domčekov bude predbežne ošetrená dočasným konzervátorom, ktorý ich chráni pri skladovaní a preprave. Pred inštaláciou sa odporúča podlahu znova ošetriť, pretože spodná strana bude po namontovaní domčeka neprístupná. Pretože drevo je prírodný produkt, často v ňom nájdete uzly, drobné roštiepenia alebo oblasti miazgy - sú charakteristické pre drevo a neovplyvnia pevnosť konštrukcie.

Tlakovo upravené (často nazývané tanalizované) prístrešky nevyžadujú toľko údržby ako štandardné drevené záhradné domčeky. Sú drahšie, ale majú tendenciu vydržať dlhšie.

Tradicionalisti pravdepodobne nebudú súhlasiť, ale plastový záhradný domček stojí za zváženie. Po zoskrutkovaní stien, podlahy a stropu zostáva prakticky bezúdržbový a poskytne dobrú ochranu pred poveternostnými vplyvmi. Plastové domčeky majú tendenciu byť v lete vnútri sparné a tie na dolnom konci cenového rebríčka môžu byť trochu krehké.

Pokrok v oblasti plastov znamená, že mnohé plastové domčeky sú silnejšie ako kedykoľvek predtým a sú tiež chránené proti UV žiareniu. UV ochrana zabráni žltnutiu plastu v priebehu času a popraskaniu materiálu pri striedaní teplôt. Plastové prístrešky sú k dispozícii v širokej škále vzorov, farieb a veľkostí. Niektoré dokonca napodobňujú vzhľad dreva pre to najlepšie z oboch svetov. Je to najjednoduchší typ prístrešku na zostavenie, ľahko sa upravuje (napríklad vyrezanie otvoru pre ventilátor), plasty nie je potrebné ošetrovať ani natierať (ako to musíte robiť s väčšinou drevených alebo kovových prístreškov) a vo väčšine prípadov sa nemusia robiť žiadne údržbárske práce. A s plastovým prístreškom sa nemusíte obávať požiaru, snehu, vlhkosti alebo hniloby, hrdze alebo hmyzu.

Kovové záhradné domčeky - rovnako ako ich plastové náprotivky - sú zvyčajne bezúdržbové a sú dobrou voľbou pre ľudí, ktorí hľadajú bezpečné úložné riešenie. Kovové prístrešky nie sú oveľa drahšie ako plastové a niektoré kovové modely sú dokonca lacnejšie ako porovnateľné plastové konštrukcie. Väčšina kovových prístreškov je relatívne robustná, pretože ich bočné panely a strecha z hliníka, ocele alebo železa sú podopreté silným centrálnym kovovým rámom. Pokiaľ si nevyberiete mimoriadne lacnú  možnosť, kov by mal mať dlhú životnosť, najmä preto, že väčšina záhradných domčekov, ktoré sa dnes predávajú, je pozinkovaná a potom pokrytá vinylom alebo niekoľkými vrstvami farby odolnej voči poveternostným vplyvom. Kovové konštrukcie vylučujú akékoľvek obavy z požiaru, hmyzu, plesní a húb a nevyžadujú veľkú údržbu. Bez problémov zvládnu aj extrémne vysoké alebo nízke teploty.

Plastové, aj kovové záhradné domčeky sa dodávajú v súpravách určených na montáž „Urob si sám“.

Chrislofotos/shutterstock.com

aký veľký by mal byť záhradný domček?

Nie je nič horšie ako ľútosť vyvolaná kúpou nestabilnej, poddimenzovanej štruktúry nevhodnej na daný účel. Pre záhradný domček platí, že väčší je vždy lepší. Budete v ňom presádzať rastliny? Použijete ho ako dielňu? Skladujete v ňom bicykle a záhradný nábytok? Všetky vyššie uvedené?

Ideálna výška a šírka vášho záhradného domčeka bude závisieť od účelu, na ktorý ho budete využívať. Podceňovanie úložného priestoru je častou chybou. Po vykonaní počiatočnej inventúry vecí, ktoré potrebujete uložiť, ste sa možno príliš spoliehali na vykonané odhady a zabudli ste položky zmerať. Pretože záhradné domčeky majú rôzne veľkosti, odporúčame  vykonať presné merania položiek, ktoré do nich chcete uložiť. Môže sa to zdať triviálne, ale aj na tvare strechy záleží. Šikmé strechy nielenže odvádzajú vodu, ale pojmú aj nadrozmerné vybavenie.

Majte na pamäti, že rôzne spoločnosti uvádzajú veľkosti domčekov odlišne. Napríklad prístrešok 8x6 m môže odkazovať na vnútorné alebo vonkajšie rozmery a môže, alebo nemusí obsahovať presah strechy. Nezabudnite skontrolovať rozmery prístrešku, ak máte územné obmedzenia, alebo chcete uložiť niečo konkrétnej veľkosti. Presné rozmery nájdete väčšinou v technickom popise..

Ak bude mať vaša budova výšku hrebeňa viac ako 5 metrov a bude sa nachádzať do 2 metrov od hranice susedného pozemku, môže byť potrebné stavebné povolenie. Ak si nie ste istí, vždy sa obráťte na stavebný, mestský, alebo obecný úrad.

sixpixx/shutterstock.com

inštalácia svojpomocne alebo radšej volať odborníka?

Ak preferujete, že sa väčšina práce vykoná za vás, pri kúpe požiadajte o montáž profesionálmi. Ak ste však zruční , môžete ušetriť nejaké peniaze a objednať si stavebnicu, ktorá je dodávaná s montážnym návodom. Stavba drevených prístreškov si vyžaduje tesárske zručnosti a nástroje. Kovové a plastové prístrešky sú navrhnuté pre jednoduchú montáž a môžu ich postaviť dvaja priemerne zdatní domáci majstri za približne jeden deň.

Ak si objednávate inštaláciu profesionálmi, obvykle budete musieť dodať pevnú a rovnú základňu, pretože väčšina prístreškov spočíva na pripravenom spevnenom podklade.  Zaistite, aby bol okolo základne voľný prístup a aby bol k dispozícii dostatočný priestor na postavenie domčeka. Inštalácia je často v iný deň ako dátum dodania, preto si to pri nákupe skontrolujte.

bezpečnostné opatrenia

Zabezpečenie záhradného domčeka by malo byť starostlivo zvážené a hodnota toho, čo do neho uložíte, je pri týchto úvahách rozhodujúca. Čím sofistikovanejšie je použitie, tým je pravdepodobnejšie, že bude obsah cennejší, preto podniknite náležité preventívne opatrenia. Môžu to byť špeciálne antivandalové skrutky, bezpečnostná lišta cez dvere, vnútorný bezpečnostný stĺpik na bicykel a ďalšie extra zámky a visiace zámky.

dôležité fakty v kocke na záver

  • Nekupujte malý domček len preto, že je to najlacnejšia možnosť. Zistite, aké sú vaše úložné potreby. Lepšie je kúpiť si väčší prístrešok, ako ho neskôr musieť vymeniť.
  • Záhradný domček je v stavebnom zákone klasifikovaný ako drobná stavba, preto naň nepotrebujete stavebné povolenie. Stavebné povolenie budete potrebovať len v prípade, ak zastavaná plocha presahuje 25 m² a výška 5 m.
  • Bezpečnosť je dôležitá otázka. Väčšina poistenia domácností sa nevzťahuje na zariadenie uložené v záhradnom domčeku, pretože väčšina zámkov je ľahko odomknuteľná, alebo odstrániteľná zlodejmi. Je rozumné neskladovať v kôlni kvalitné náradie alebo drahé vybavenie, najmä ak je do záhrady ľahký prístup. Oceľové prístrešky sú zvyčajne priskrutkované k pripravenému spevnenému podkladu a  konštrukčne sa ukazujú ako bezpečnejšie.

Zdroje informácií:

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite